mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Meglitinidele
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Meglitinidele
» Farmacologie clinica

Farmacologie clinica







Prezentare
Relinida (NovoNormi) se prezinta sub forma de comprimate, fiind disponibila in trei dozaje: comprimate albe a 0,5 mg, comprimate galbene a 1 mg, comprimate roz a 2 mg; producatorul si detinatorul autorizatiei de punere pe piata este compania NovoNordisk A/S Danemarca [6].
Nateglinida (Starlix56) se prezinta sub forma de comprimate filmate, fiind disponibila in doua dozaje: comprimate roz de 60 mg si comprimate galbene de 120 mg; producatorul medicamentului este Novartis Pharma S.P.A. -Italia, iar detinatorul autorizatiei de punere pe piata este Novartis Europharm Ltd.- UK [8].
Absorbtia nateglinidei este crescuta cand este administrata cu 10 minute inainte de masa. Concentratia maxima (C ) este redusa cu 34%, iar T creste cu 22% cand medicamentul este administrat dupa mese. Absorbtia este de asemenea redusa in conditii bazale [1], Influenta alimentelor asupra farmacocineticii relinidei este de o importanta redusa [9].


Farmacodinamica
Administrarea orala a unei doze de relinida este urmata de aparitia unui peak de insulina la 60 minute de la administrare, acest peak fiind dependent de doza; nilele insulinei plasmatice revin la valorile bazale in mai putin de 8 ore [7], La pacientii cu diabet zaharat tip 2 s-a demonstrat ca stimularea secretiei de insulina de catre relinida pastreaza frecnta si regularitatea pulsatiilor fiziologice ale secretiei de insulina, atat in administrarea acuta cat si in tratament cronic cu relinida [10].


Nateglinida produce un raspuns insulinic mai rapid decat relinida (peak-ul de insulina la aproximativ 45 minute), efectul fiind de durata mai scurta (2 ore) [1]. in atie cu relinida, nateglinida produce un peak de insulina mai pronuntat si o crestere mai atenuata a glicemiei postprandiale, dar secretia totala de insulina este cu 25% mai redusa la nateglinida fata de relinida [4].
In studii cu clamp-uri hipoglicemice la voluntari sanatosi, s-a demonstrat o reducere a raspunsului insulinosecretor dupa administrarea nateglinidei si relinidei ativ cu raspunsul insulinosecretor obtinui in studii de clamp euglicemic [1, 11], aceste rezultate sugerand ca glinidele sunt asociate cu un risc scazut de hipoglicemii sere [4].



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor