mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Intrebari si raspunsuri
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Intrebari si raspunsuri
» Un risc asumat - este scuzabila ignoranta in medicina?

Un risc asumat - este scuzabila ignoranta in medicina?





Medicina moderna se caracterizeaza nu numai prin faptul ca a gasit solutii de prevenire sau tratare a unor boli care pana nu de mult erau considerate netraile, ci si prin faptul ca isi recunoaste neputinta in fata altor boli. Cu toate acestea, eforturile medicale si financiare pentru a gasi solutii de ndecare sau macar de prelungire a etii sunt facute de toata lumea medicala. in aceasta categorie de boli se incadreaza, in primul rand, cancerul, sub diversele sale forme si localizari. Statisticile arata ca, dintr-un numar de aproximativ 5 milioane de bolna de cancer existenti in SUA, 3 milioane traiesc peste 5 ani de la depistarea acestuia, ceea ce este un progres remarcabil fata de situatia de acum 20 de ani si un semn ca eficienta eforturilor facute, daca sunt evaluate la nivel global, sunt remarcabile.

In situatii asemanatoare de progres in ceea ce priveste aparitia unor metode terapeutice sunt multe alte boli care, desi nu sunt canceroase, prin evolutia lor cronica duc la acelasi sfarsit trist. Hepatita cronica de origine rala, pana in urma cu cinci ani, avea o evolutie inexorabila spre ciroza hepatica sau spre cancer hepatic. Astazi, cu un tratament medicamentos corect facut, la peste jumatate dintre bolna, aceasta evolutie este oprita. in urma cu cateva zeci de ani, epidemiile de poliomielita, febra tifoida, malarie secerau mii de oameni. S-au descoperit insa vaccinurile care au eradicat aceste boli.In fiecare perioada a istoriei a existat insa si impostura sub o forma deliberata sau, de multe ori, inconstienta sau chiar bine intentionata, care a incercat sa inlocuiasca sau sa minimalizeze eforturile medicale. Asa s-a ajuns la tratarea epilepsiei cu perfuzii cu sange de miel, la tratarea bolilor hepatice cu urina proprie (practica intalnita si astazi si ridicata la rang de terapie), la etarea tratamentului clasic in cancer (tratament chirurgical, acolo unde este cazul, urmat de chimioterapie, radioterapie etc.) si inlocuirea lui cu posturi, ceaiuri si sucuri. Din acest punct de vedere, exista mai multe probleme la care trebuie reflectat.

Pana in prezent, nu exista studii stiintifice serioase care sa demonstreze eficienta ndecatoare a acestor asa-numite terapii. Cand se apreciaza eficienta unui tratament, se iau in studiu, dupa metode stiintifice, statistice, loturi de bolna riguros selectionati si urmariti, in diverse locuri de cercetare, de catre diversi specialisti si ale caror rezultate sunt independente. Statistica este una dintre stiintele cele mai riguroase, pentru ca are la baza date matematice, si nu senzatii sau sentimente. Nu este insa statistica situatia in care bolnavul X, care a facut cura Y, s-a ndecat" (!!?). Si atat! Este destul de greu de crezut ca deprinderile de autodidact ale cuiva, bunele intentii pe care le are si chiar o ameliorare tranzitorie si izolata, obtinuta intr-o anumita situatie si pusa pe seama unei atitudini terapeutice asa-zise naturiste, pot da peste cap ceea ce medicina, corect aplicata, este in stare sa faca sau sa evalueze in prezent.

Cine poarta responsabilitatea refuzului unui tratament care si-a dovedit o eficienta macar partiala in favoarea unei terapii recomandate de vracii de ocazie? Bolnavul care, aflat intr-o stare de disperare, este in stare sa faca orice si este extrem de usor influenil? Familia bolnavului care, in credulitatea ei, are aceleasi slabiciuni? Vindecatorul al carui zel proandistic are mobilizari diverse?
Cu toate aceste consideratii, eficienta tratamentului naturist, in sensul bun al cuvantului, in multe situatii trebuie acceptata. Este recomandat sa-ti tratezi guturaiul, colica renala sau tulburarile digestive cu anumite diete si ceaiuri care sunt intr-adevar eficiente. Este insa extrem de grav sa ratezi momentul in care o boala canceroasa, depistata in timp util, poate fi tratata cu succes, chiar ndecata, prin eliminarea tumorii sau remisia ei printr-un tratament care si-a dovedit eficienta, pierzand acel timp pretios, chiar tal, cu tot felul de imposturi si impostori.

De fapt, dupa un tratament medical corect facut, pentru a avea constiinta impacata ca s-a facut totul, tratamentul naturist bine condus, care sa nu duca la spolierea organismului si la scaderea capacitatii sale de aparare imunitara, poate avea un efect benefic complementar sau cel putin nu strica. Dar numai DUPA, ce s-a facut ceea ce este demonstrat ca ajuta.
Este adevarat ca Dumnezeu poate face minuni ndecatoare, insa aceasta este exceptia, si nu regula, iar motivatia o stie numai Dumnezeu. Tot o minune, dar mai putin spectaculoasa, este si efectul terapeutic al unui medicament sau mana dibace a unui chirurg. Si prin acestea Dumnezeu lucreaza si o face astfel de cele mai multe ori.
In practica medicala intalnim deseori cazuri depasite medical din cauza alegerii unui asemenea tratament, cazuri la care s-ar mai fi putut face ceva, daca s-ar fi intervenit in timp util. De asemenea, frecvent sunt intalnite optiuni naive, desi indicatia chirurgicala este clara, de a incerca mai intai cu ceva "naturist". Teama de medicina trebuie inlocuita cu explicarea posibilitatilor si limitelor pe care medicina le are. Astazi, in societate, isi fac din ce in ce mai mult loc orientari de o asemenea factura anti-medicala, de ignoranta periculoasa, care au foarte mare priza, indeosebi la oamenii usor influenili, si care rapesc posibilitatea, mai mica sau mai mare, pe care o au unii bolna de a mai putea fi tratati corect. in ultima instanta, fiecare are dreptul sa aleaga, insa o alegere corecta se face in cunostinta de cauza.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor