mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» BRONSITELE

BRONSITELE







Bronsita acuta


Bronsita acuta apare la pacientii anterior sanatosi si este adesea virala. Bronsita acuta cu suprainfectii bacteriene apar mai frecvent la pacientii fumatori, cel mai adesea Streptococus Pn sau HI, si este o complicatie relativ frecventa a infectiilor virale.
Boala debuteaza cu tuse iritativa neproductiva, arsura retrosternala, asociate cu wheezing sau respiratie suieratoare, tuse iritativa, respiratii superficiale.
Ulterior tusea devine productiva, cu expectoratie mucoasa, mucopurulenta sau purulenta galben verzuie. Pacientul prezinta subfebrilitate, cu stare generala moderat influentata.


Se pot auzi raluri sibilante si mai putin obisnuit raluri umede, de tip bronsic. Lipsesc imaginile Rx. de afectare pulmonara.
La subiectii sanatosi boala se amelioreaza spontan in 4-8 zile.
Formele severe de tip bronsiolita acuta, cu fenomene de insuficienta respiratorie acuta cu obstructia severa a cailor respiratorii si exudatie bronsica cu inundatie alveolara pune in pericol viata.
La adultii cu insuficienta respiratorie cronica, in special la cei cu emfizem pulmonar si cu disfunctie respiratorie restrictiva, supradaugarea unei bronsite acute poate determina o perturbare critica a ventilatiei si decesul.

Bronsita cronica


Bronsita cronica se defineste prin tuse productiva cu sputa in majoritatea zilelor, cel putin 3 luni pe an, cel putin mai mult de un an.
Cea mai frecventa modificare histologica in bronsita cronica este hipertrofia glandelor secretoare mucoase din arborele bronsic, mai ales in bronsiile mijlocii si mari, creste secretia de mucus si productia de sputa.
Clasificare

Bronsita cronica poate fi:


. Simpla cu sputa sero-mucoasa
. Muco-purulenta - cu sputa galben verzuie prin suprainfectie bacteriana
. Bronsita astmatiforma
. Obstructiva - prin ingustarea ireversibila a lumenului bronsic.
Deoarece distinctia dintre bronsita cronica si emfizemul pulmonar este dificila la acesti pacienti ele au fost reunite sub denumirea de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC).

Tratamentul bronsitelor


Masuri generale
In bronsita acuta si acutizarile de bronsite cronice este important repausul la pat, interzicerea fumatului, hidratarea in cantitati suficiente, inhalatii, antipiretice, antiinflamatorii asociate cu antibiotice in cazurile suprainfectate bacterian.


In bronsitele cronice se vor evita sursele de iritatii cronice, fumatul, alergenele sau alti iritanti bronsici. Uneori poate fi necesara o schimbare de climat.

Tratament patogenic


Inflamatia mucoasei bronsice necesita administrarea de antiinflamatoare sub forma corticoizi inhalatori, vasoconstrictoare (Izoproterenol sau Clorhidrat de efedrinA) in aerosoli sau prin instilatii bronsice mai ales in formele cu insuficienta respiratorie si fenomene severe de bronhospasm.
Inflamatia bronsica mai poate fi redusa cu antihistaminice sau in cazurile severe prin administrare orala de Prednison.
Tratamentul antibiotic
Antibioticele sunt indicate daca sputa este purulenta: Tetraciclina, Vibramicina (DoxicilinA) sau Amoxicilina administrate oral.
Daca nu apare ameliorarea simptomelor in cateva zile este utila o cultura din sputa care poate determina germenii dominanti si sensibilitatea la antibiotice.
Daca Pneumococul (un diplococ Gram pozitiv vizibil in sputa la coloratia GraM) este responsabil de acutizarile de bronsite, este utila continuarea tratamentului antibiotic cu un tratament de consolidare cu jumatate din doza de antibiotice initiala ceea ce va reduce severitatea si durata infectiilor acute intercurente ale cailor respiratorii superioare dar nu si frecventa lor.
Tusea neproductiva va fi suprimata cu antitusive de tip codeina fosforica. Sputa vascoasa va fi lichefiata prin administrarea corespunzatoare de lichide si N acetil cisteina, ambroxol, bisolvon oral sau inhalator.








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor