mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» ALERGIILE

ALERGIILE






Alergiile reprezinta o reactie inadecvata sau exagerata a sistemului imunitar la substante care, la majoritatea oamenilor, nu cauzeaza simptome. Simptomele bolilor alergice pot aparea in urma contactului pielii cu substante chimice, in urma inhalarii de praf, polen (sau alte substantE) sau in urma indigestiei anumitor alimente.
Simptomele alergice si intensitatea lor depind de tipul de alergen, de organele afectate, de nivelul de sensibilitate si de reactia individuala la alergeni, de exemplu, astm bronsic, cianoza, febra, febra fanului, greata, varsaturi, stranuturi. Rinitele alergice se manifesta asemanator cu racelile comune sau sinuzitele, alergiile alimentare provoaca greata, varsaturi sau urticarie.

Reactia corpului: in mod normal, sistemul imunitar ne protejeaza impotriva unor agenti patogeni cum ar fi bacteriile sau virusurile. Dar daca cineva este alergic, organismul lui reactioneaza in mod exagerat la un alergen inofensiv ca si cand ar fi o invazie serioasa. De fapt, sistemul imunitar este raspunzator pentru aceasta alarma falsa.



Sistemul imunitar crede ca il protejeaza pe individ producand un mare numar de anticorpi specifici unui anumit alergen. Acesti anticorpi se ataseaza anumitor celule din corp. Data viitoare cand organismul vine in contact cu un alergen, alergenii se ataseaza anticorpilor asemenea unei chei. Aceasta alaturare genereaza eliberarea unor substante in organism. Aceste substante, incluzand histaminele, se mobilizeaza spre anumite parti ale corpului, cum ar fi de exemplu sistemul respirator, cauzand simptome alergice: stranuturi, coriza, mancarimi ale ochilor, etc.
Expunerea la alergeni atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi infectiile virale, perioada sarcinii, sau a pubertatiI) pot contribui la dezvoltarea alergiilor. Femeile sunt mai predispuse la alergii. Simptomele alergice se pot diminua odata cu inaintarea in varsta, insa rareori dispar in mod complet.


Alergenii: la unii oameni, polenul, parul de animale, anumite substante chimice, praful, anumite medicamente, veninul de insecte, cauciucul sau unele alimente pot cauza reactii alergice. Alti oameni pot manifesta reactii alergice in anumite situatii cum ar fi evenimente neplacute, stresul, factori fizici (frigul, caldurA), etc.

Principalele cauze ale alergiilor cutanate
Atunci cand contactul cu o anumita substanta (alergeN) provoaca o alergie cutanata, vorbim despre dermatita alergica de contact. Aceasta afectiune inflamatorie poate avea consecinte devastatoare asupra vietii pacientilor.
Dermatita de contact poate afecta pielea de pe intreg corpul sau de pe unele portiuni. Daca se localizeaza pe maini sau pe picioare, afectiunea poate impiedica pacientii sa-si practice profesia.
Testele cutanate sunt utilizate pentru identificarea substantelor care declanseaza reactia alergica. Aceste teste constau in aplicarea pe piele a unui plasture pe care sunt plasate doze mici din alergenii comuni.

Primele 10 substante responsabile de aparitia reactiilor alergice sunt:


 Nichel (Sulfat de nichel hexahidraT) - metal intrebuintat la fabricarea bijuteriilor, cataramelor, sau a nasturilor.
 Aur - metal pretios care se gaseste in mod obisnuit in bijuterii.
 Balsam de Peru -substanta aromatica folosita la fabricarea parfumurilor si lotiunilor de piele, derivata din rasina unui arbore.
 Tiomersal -substanta care contine mercur; se gaseste in antisepticele locale si este utilizata drept conservant in unele vaccinuri.
 Sulfat de neomicina -antibiotic folosit in creme si unguente si ocazional, in produsele cosmetice, deodorante, sapun si in hrana animalelor de companie.
 Aromele -intalnite in produsele alimentare, cosmetice, in insecticide, antiseptice, sapunuri, parfumuri si in materialele dentare.
 Formaldehida -conservant cu multiple intrebuintari: produse de papetarie, igienico-sanitare si cosmetice; vopsele si in industria farmaceutica.
 Clorura de cobalt -metal folosit in industria farmaceutica; pentru fabricarea vopselelor de par, antiperspirantelor, a obiectelor placate cu metal (nasturi, fermoare, etc.).

 Bacitracina -antibiotic topic.


 Quaternium-15 -conservant ce elibereaza formaldehida si se gaseste in produsele cosmetice (lac de unghii, lotiune de plaja, fond de ten, pudra, anticearcan, rimel, autobronzant, demachianT), in produsele farmaceutice sau pentru igiena personala (sampon, sapun, creme si lotiuni, produse de barbierit, dezinfectantI) si in produsele chimice de uz industrial (adezivi, ceara si lacuri de lustruit, hartii si cartoane, vopsea de latex, etc.)


Daca rezultatul unui test cutanat este pozitiv, se recomanda evitarea substantei in cauza de catre pacienti. Tratamentul cu crema pe baza de corticosteroizi poate fi de ajutor, desi 3% din pacienti prezinta reactii alergice la aceste creme.

Alergiile alimentare


Alergiile alimentare sau intoleranta la anumite alimente afecteaza pe aproape oricine la un moment dat. Cand cineva are o reactie neplacuta dupa ingerarea unui anumit aliment, adesea se gandeste ca are alergie alimentara. Unul din trei oameni spun ca unii membri ai familiilor lor au trebuit sa faca schimbari in dieta din cauza alergiilor alimentare. In orice caz 1% dintre adulti si 3% dintre copii au fost diagnosticati clinic cu alergii alimentare.
Intoleranta alimentara este de asemenea un raspuns anormal la anumite alimente si simptomele pot fi asemanatoare cu acelea ale alergiilor alimentare. In orice caz, intoleranta alimentara este mult mai raspandita decat alergiile alimentare, se manifesta intr-o diversitate de afectiuni si este declansata de mai multe mecanisme distincte, diferite de reactia imunologica responsabila de alergiile alimentare.

Cateva lucruri despre alergiile alimentare:

 Toate simptomele alergiilor alimentare apar intr-un interval de cateva minute, pana la o ora dupa masa.
 Alergie alimentara poate incepe cu senzatia de mancarime in gura si dificultati de a inghiti sau respira.
 In timpul digestiei alimentelor in stomac si intestine pot aparea simptome cum ar fi greturi, varsaturi si dureri abdominale (simptomele gastrointestinale ale alergiilor alimentare sunt adesea confundate cu acelea ale diferitelor tipuri de intolerante alimentarE).
 Cand alergenii ajung la piele, pot induce urticarie sau eczema, iar atunci cand ajung in plamani pot cauza astm.
 Cand alergenii trec prin vasele sanguine, pot cauza slabiciune si soc anafilactic (scaderea brusca a tensiunii arterialE). Socul anafilactic este deosebit de grav, chiar daca incepe cu simptome minore cum ar fi senzatia de gadilaturi in gura si gat sau discomfort in abdomen. Socul anafilactic poate fi fatal daca nu este tratat de urgenta.

Alimente care pot cauza alergii:


Exista opt tipuri de alimente care sunt raspunzatoare de 90% din totalul alergiilor alimentare.Alimentele care pot cauza soc anafilactic (numite alimente alergenicE) sunt:

. Arahide


. Alune, nuci, fistic, etc.

. Fructe de mare

. Peste

. Lapte

. Soia
. Grau (faina de graU)

. Oua

Simptomele alergiilor alimentare:

Simptomele alergiilor alimentare pot varia de la iritatie usoara pana la simptome care ameninta viata. Cele mai intalnite simptome sunt:

. Urticarie

. Greturi . Varsaturi

. Diaree



. Colici abdominale

. Inflamatia gatului, buzelor sau limbii


. Respiratie sau deglutitie dificila

. Gust metalic sau mancarime in gura


. Senzatie generalizata de caldura, mancarimi sau inrosirea pielii

. Puls accelerat


. Prabusirea presiunii arteriale (insotita de paloarE)

. Slabiciune brusca


. Anxietate sau senzatia de moarte iminenta


. Lesin





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai