mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Plante medicinale
Index » Plante medicinale
» Macul de gradina - actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuni

Macul de gradina - actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuni




Papaver somniferum Fam Papaveraceae.



În traditia populara: cenusa de mac de gradina se întrebuinta, cu alte te, la colorarea în verde.



Ceaiul din capsule uscate ori seminte fierte în lapte se dadeau copiilor pentru somn. La Rasinari, se puneau flori rosii de mac într-o cescuta cu apa si aceasta se bea pentru somn. Se mai punea în acest scop în scalda copiilor, ta întreaga sau numai capsulele.



Decoctul semintelor se tinea în gura pentru a potoli durerile de dinti si contra “gâlmelor” de la gât. Semintele pisate si amestecate cu miere se puneau pe bube, sa sparga cât mai repede. În unele parti, se mai punea în alifie si pânza de paianjen.



Cei care aveau gusa înghiteau în postul mare, începând de marti, în fiecare dimineata, câte o lingurita de seminte de mac. Decoctul capsulelor fierte se îngroasa cu faina si pasta obtinuta se punea la junghiuri.



În panaritiu, la mâna, genunchi, culegeau ta cu totul, cu radacina, tulpina si maciulii, o puneau într-o oala la fiert, adaugau cenusa si faceau o lesie cu care se spalau de mai multe ori. Cei care aveau umflaturi faceau lapte din samânta de mac, o udau cu lapte din acesta, o presarau cu putina samânta de mac si repetau tratamentul pâna dadea înapoi si se vindeca.



Semintele cu miere se luau contra herniei.



Compozitie chimica: oficinale sunt numai capsulele (Capita Papaveris imaturi sau Fructus Papaveris imaturi) se culeg când sunt înca verzi- din capsulele imature se obtine opiul farmaceutic, prin incizia capsulelor.



Opiul contine peste 20% alcaloizi din care majoritatea o reprezinta morfina. În afara de alcaloizi opiul mai contine 6,5% acid meconic, legat de morfina si alti alcaloizi.



Mai contine meconina, cicloludenolul, un derivat triterpenic, acizii lactic, malic, tartric, citric, acetic, succinic, sulfuric, fosforic, sub forma de saruri de magneziu, calciu, amoniu, pectine, zaharuri, rezine, gume, ceara, pirolidina, enzime (oxidaza, proteaza), etc.



Actiune farmacologica: în general este indicata prepararea doar farmaceutic deoarece se pot întâmpla accidente grave, chiar mortale în cazul în care se depaseste doza.



Sunt recomandate în terapia simptomatica a colicilor gastro-intestinale, hepatice, renale, cale. Hiperchinezia intestinala este inhibata prin actiunea miolitica, fie prin insensibilizarea mucoasei intestinale la stimulii care o provoaca. Sunt folosite pentru a determina o stare de repaus a tubului gastro-enteric în cazurile în care exista pericolul de hemoragie sau de perforatie(apendicita, ulcer).



Sunt recomandate de asemenea pentru a combate unele forme de diaree, deoarece actioneaza asupra aparatului digestiv mai intens si mai prelungit decât morfina, micsorând peristaltismul, diminueaza secretiile, înlaturând durerea si scazând tonusul sfincterelor. Sunt sedative, hipno- analgetica, dar variabile din cauza continutului în morfina.



Capsulele de mac intra în compozitia ceaiurilor: anticolitic, contra colicilor nr 2, sedativ si ceaiul pentru gargara, folosindu-se în acest scop un produs vegetal and, în prealabil silit continutul lui în morfina de catre laboratoarele de specialitate. Accidentele cu aceste ceaiuri pot fi mortale datorita depasirii dozei.



Sunt indicate în urmatoarele afectiuni: Boli intestinale, colici hepatice, enterite acute, colici saturniene, nefrite. Sunt contraindicate la sugari, copii în stari congestive ale centrilor nervosi, în unele leziuni vasculare cardiace, în insuficiente hepatice si renale, edem pulmonar, în dispnee de origine toxica- infectioasa sau mecanica, în nefropatii, în staza a intestinului gros, în diabet cu acetonurie la copii. Se va da cu atentie la batrâni si femei.



Doze: tinctura de opiu cu 1% morfina se administreaza la adulti doza maxima pentru o data 1,5g pentru 24 ore=5g. La copii între 1 –10 ani, 0,01-0,02 g pe an de rsta.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
neuroleptice
Miercuri
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024