mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ghid medical
Index » Medicamente
» Natulan

Natulan







Prezentare farmaceutica natulan
Cistotatic, a carui substanta activa face parte dintre derivatii metilhidrazinici. Natulan intervine in ciclul diviziunii celulare, actionand probabil, fie asupra ADN-ului preformat, fie asupra sintezei sale (metilarea purinelor, fragmenterea ADN-ului). Absenta rezistentei incrucisate cu alte citostatice, permite Natulanului de a fi eficace asupra tumorilor si a afectiunilor neoplazice ale sistemului limfatic care nu raspund la alte citostatice.


Indicatii
Natulan este indicat in special in tratamentul limfogranulomatozei (boala Hodgkin), realizand remisiuni complete sau doar partiale in majoritatea cazurilor. Poate fi utilizat si in tratamentul altor limfoame maligne: reticuloze maligne, limfosarcoame, reticulosarcoame, boala Brill-Symmers, boala Waldenström, policitemia rubra ra.


Actiune terapeutica
Capsule a 50 mg precarbazina sub forma
de clorhidrat (cutie cu 50 si 250 buc.).


Mod de administrare natulan
Tratamentul cu Natulan trebuie sa se desfasoare sub stricta supraghere medicala. Daca este posibil, pacientul trabuie sa fie spitalizat in cursul primului stadiu al terapiei. Se va incepe tratamentul cu doze mici care vor fi crescute progresiv pana la doza zilnica maxima care este de 250-300 mg. Schema terapeutica de inceput ziua 1 = 50 mg; ziua 2 = 100 mg; ziua 3 = 150 mg; ziua 4 = 200 mg; ziua 5 = 250 mg; ziua 6 = 300 mg. Continuarea terapiei Tratamentul poate fi continuat cu 250-300 mg/zi pana ce se obtine cel mai mare grad de remisiune, dupa care se trece la dozele de intretinere. Daca in cursul terapiei initiale numarul total al leucocitelor a scazut sub 3 000 sau al trombocitelor sub 80 000, tratamentul trebuie suspendat temporar pana cand valorile acestora vor reni la normal, dupa care poate fi reluata terapia cu doza de intretinere. Doza de intretinere este de 50-l50 mg/zi. Tratamentul trebuie continuat pana ce doza totala administrata va atinge cel putin 6 g. Tratament special: rezultate bune au fost obtinute in boala Hodgkin prin asocierea Natulan cu alte citostatice precum ciclofosfamida, alcaloizii din vinca si corticosteroizii (in literatura anglo-saxona schemele terapeutice MOPP/COPP). In acest caz au fost influentate favorabil atat rata remisiunilor cat si cea a supravietuirii la 5 ani. Indicatii posologice speciale: in cazul asocierii cu alte citostatice sau radioterapie, dozele vor fi reduse.


Reactii_adrse
Ca si alte citostatice, Natulan determina frecnt reactii adrse desi el este mai bine tolerat decat multe dintre acestea. Tulburarile gastrointestinale ca si aplazia medulara sunt dintre cele mai importante reactii adrse date de Natulan. Avand in dere posibilitatea aparitiei aplaziei medulare, sunt necesare controale hematologice frecnte. Inapetenta si greata apar adesea si sunt uneori insotite de voma. Aceste tulburari sunt de altfel specifice primelor zile de tratament dupa care incep sa dispara. Ca si alte citostatice Natulan determina leucopenie si trombocitopenie, tulburari ce sunt aproape intotdeauna rersibile si ceea ce nu obliga decat foarte rar la i
ntreruperea definitiva a tratamentului. In cazuri izolate, s-a constatat aparitia unor alopecii, in general rersibile. Tulburari neurologice (cefalee, neuropatii, ataxie, parestezii), tulburari ale functiei hepatice (icter colestatic), reactii alergice cutanate (eritem, urticarie, prurit) si exceptional azoospermie, au fost de asemenea semnalate.

Interactiuni:
fiind un slab inhibitor al monoaminooxidazelor, Natulan potenteaza actiunea substantelor simpatomimetice, barbituricelor, timolepticelor si neurolepticelor. Daca totusi trebuie administrate astfel de medicamente, este necesara reducerea dozei acestora. Ca urmare a aparitiei unei posibile intolerante la alcool, consumul sau este contraindicat in timpul terapiei cu Natulan. In cazuri izolate, consumul branzeturilor in cursul unui tratament cu inhibitori de monoaminooxidaze poate provoca o crestere a tensiunii arteriale. Desi acest fenomen nu a fost niciodata semnalat in cazul Natulan, este preferabil a nu se consuma branzeturi in cursul terapiei cu Natulan.


Contraindicatii natulan
Natulan este contraindicat in caz de trombocitopenie sau leucopenie marcata indiferent de etiologie, afectari renale si/sau hepatice sere. In timpul sarcinii si alaptarii, tratamentul va fi oprit in cazul aparitiei unor manifestari alergice cutanate. Sarcina si alaptarea - datorita efectului negativ al Natulan asupra epiteliului germinativ si asupra dezvoltarii embrionare, in cazul administrarii acestui medicament sunt necesare masuri contracepti eficace si stricte. Trebuie avut in dere faptul ca procarbazina sau meolitii sai toxici trec bariera placentara si in egala masura trec si in laptele matern.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole


  Sectiuni Medicamente:


La ce afectiuni se indica acest medicament?
Cum se poate folosi?
Are indicatii sau contraindicatii?
Metode de tratament si diagnostic.
 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024