mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Tetraciclinele

Tetraciclinele




Sunt o clasa de antibiotice foarte asemanatoare in ce priveste provenienta, structura chimica si efectele farmacologice. Exista doua clase: naturale si semisintetice. Tetraciclinele naturale sunt urmatoarele: 1 Tetraciclina (Tetraciclina, Cyclomycine, 2. Clortetraciclina (Aureomicicnd, AureociclinA), 3.Oxitetraciclina (TerramiciN) si
Demetilclortetraciclina (DeclomyciN). Toate se extrag din culturi de Streptomyces. Tetraciclina se extrage din Streptomyces albo-nigcr, Clortetraciclina din Streptomyces aureofaciens, Oxitetraciclina din Streptomyces rimosus, iarDemetilclortelraciclina din Streptomyces aureofaciem, in conditii speciale; se obtine si pe cale semisintetica.
Farmacocinetica. Tetraciclinele se absorb bine, desi incomplet din tubul digestiv; administrarea concomitenta cu unele substante bogate in calciu, fier, bismut, aluminiu duce la formarea unor complexe greu absorbabile. Se pot aplica pe tegumente, sunt bine tolerate la acest nivel (Clortetraciclina este cea mai putin sensibilizantA). Au o difuziune buna in tesuturi, dar inegala. Realizeaza concentratii crescute in bila. La nivelul LCR concentratiile sunt de 10-20% din cea sanguina. Trec si in laptele matern, strabat bariera placentara. O difuziune particulara a tetraciclinelor se observa la nivelul oaselor si dintilor. Concentratii active se gasesc si la 96 de ore de la administrare. Metabolizarea si eliminarea tetraciclinelor se face diferit in functie de substanta. Tetraciclina se metabolizeaza in masura mai mare. Calea pricipala de excretie este cea renala. O parte din tetracicline se elimina pe cale biliara, urmand circuitul entero-hepatic, cu intarzierea eliminarii.
Spectrul de actiune: coci gram-pozitivi - streptococul hemolitic, stafilococ, streptococ viridans, enterococ, pneumococ, coci gram-negativi - gonococ, meninococ; bacili gram-negativi - bacilul coli (mai ales oxitetraciclina si tetraciclinA). Mai sunt active fata de ncketsii, spirochete (clortetraciclinA), leptospire, chlamidii, unele protozoare cum este trichomonas, fata de amoebe. Tetraciclinele naturale actioneaza bacteriostatic, inhiba sinteza proteica bacteriana prin legarea de subunitatea 30S si 50 S a ribozomilor. Rezistenta la tetracicline se instaleaza treptat.
Indicatii terapeutice: rickettsioze, boli produse de micoplasme, de chlamidii (trahom, psitacoza, limfogranulomatoza benignA), uretrite nespecifice, bruceloza, tularemie (in asociere cu aminoglicozidE), bronsite cronice, prostatite, acnee. Indicatiile actuale ale tetraciclinelor trebuie sa tina cont ca multe tulpini an devenit rezistente, astfel, 70% din salmonelle, 30% din shigellc si 30-40% din colibacili sunt rezistenti. Efectele adverse. La doze mari pot produce tulburari digestive-greata varsaturi, diaree, anorexie, colici, tenesme, fenomene de dismicrobism - enterita stafilococica cu germeni rezistenti, stomatite. glosite, vaginite cu diversi germeni, micoze cu candida.
Consecinta dismicrobismului este carenta in vitamine din complexul B si vitamina K. Cocomitent cu tetracichnele se administreaza nistatin un antimicotic, iaurt care reprezinta un aport de lactobacili si vitamine din complexul B. Tetracichnele se depun in mugurele dentar la fat ceea ce conduce la coloratia in galben a dentinei si chiar Ia absenta emailului dentar. In doze mari inhiba cresterea oaselor si dintilor Nu se administreaza la gravide si la copii sub 6-8 ani.
Preparate. Doze, Clor tetraciclina se gaseste sub forma de drajeuri de 125 mg si 250 mg clorhidrat de clortetraciclina. Se dau 2-4 g/zi, fractionat la 4-6 ore interval. Unguentul 3% se aplica in furunculoza, foliculite, impetigo, eczeme infectate.
Oxitetraciclina se prezinta sub forma de capsule enterosolubile care contin 250 mg. Dozele sunt identice cu cele ale clortetraciclinei.
Tetraciclina se gaseste sub forma de drajeuri si capsule operculate de 125 mg si 250 mg. Dozele sunt la adult 2-4 g/zi, fractionat la 6 ore interval.
Dimetilclortetraciclina are un efect mai prelungit decat al altortetracicline. Se prezinta sub forma de capsule de 125 mg si 250 mg.
Tetracichnele de semisinteza (si de sintezA).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor