mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Sedative

Sedative




Sunt un grup de medicamente care produc o linistire a SNC (in doze miC), iar la cresterea dozelor au un efect hipnotic; uneori diferenta dintre efectul sedativ si cel hipnotic este mica astfel incat este nimerit sa le numim sadativo-hipnotice. Initial ca si sedative s-au folosit bromurile (de sodiu, potasiU). Acestea actioneaza la nivelul SNC prin intarirea inhibitiei corticale si scaderea excitabilitatii acesteia. Bromurile actioneaza printr-un mecanism biochimic simplu, bromul inlocuind CI din organism. In doze mari, bromurile favorizeaza transformarea HCl in HBr (la nivelul stomaculuI). Acest lucru are consecinte importante in sensul ca un regim hipoclorurat va accentua efectele toxice ale bromurilor in timp ce unul hiperclorurat va conduce la eliminarea urinara a bromurilor si la scaderea toxicitatii acestora. Mai demult, bromurile au reperezentat singura modalitate de tratament a convulsiilor. in doze mici aceste bromuri au un efect sedativ, iar in doze mari devin hipnotice. Se folosesc sub forma de potiuni in care intra mai multe bromuri, in doze de 3-5 g/zi. In calitate de sedativ se poate folosi si sulfatul de magneziu. Daca se administreaza per os are un efect purgativ, pe sonda duodenala are un efect coleretic-favorizeaza expulsia bilei din colecist. Pe cale iv sulfatul de magneziu are un efect sedativ, miorelaxant, anticonvulsivant, antiaritmic si hipotensor. Administrarea iv este grevata de pericolul aparitiei stopului respirator si de aceea este necesar sa avem la indemana o sare de calciu (glucono-lactat de calciU). Tot in calitate de sedative se folosesc si cateva extracte vegetale, utile in diverse forme de nevroze, mai ales vegetative (cardiacE).
Valeriana oficinalis. Este o planta care contine mai multe principii active, efectul sedativ se pare ca este produs de catre 1-metil-piril-cetona. In practica medicala se administreaza sub forma de tinctura de valeriana, in doza de 0,2-0,5 g odata, pana la 1,5 g/zi. Preparatul comercial Extraverat contine: extract sec de valeriana 50 mg + extract sec de crataegus 30 mg + fenobarbital 20 mg intr-un comprimat. Se administreaza 2-3 comprimate pe zi, iar in caz de insomnii 2-3 comprimate, la culcare.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor