mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Fizostigmina

Fizostigmina






Se mai numeste si ezerina, este un alcaloid care se extrage din semintele de Physostigma venenosum si are in structura doua grupari amoniu tertiar si o gupare metil-carbamica. Inhiba ambele tipuri de colinesteraze, inhibitia pseudocolinesterazei nu produce un efect vizibil, in schimb, inhibitia AchE (colinesteraza adevaratA) determina efectele muscarinice (mai aleS) ale Ach. Ezerina produce mioza, scaderea presiunii intraocularc, stimuleaza musculatura neteda gastro-intestinala, a cailor biliare si urinare, stimuleaza secretiile exocrine. Efectele cardiovasculare sunt variabile, in functie de doza.
Indicatii terapeutice: glaucom cu unghi inchis (in care presiunea intraoculara este crescuta consecutiv dificultatii de scurgere a umorii apoase prin canalele lui SchlemM) are un efect prompt, care dureaza 2-6 ore. Se foloseste ca tratament alternativ cu pilocarpina. Alte indicatii sunt: atoniile intestinale postoperatorii (repetarea dozelor agraveaza pareza intestinalA), intoxicatia cu atropina. Se administreaza sub forma de colire 0,25% si 0,5% si unguent oftamic in glaucom si sub forma de injectii im sau se 1 mg odata, maxim 3 mg/zi, in atonii intestinale.


Neostigmina (Prostigmin, MiostiN). Se mai numeste neoezerina, este un compus de sinteza, ester al acidului dimetilcarbamic. Contine in structura si o grupare amoniu cuaternar care-i creste afinitatea pentru centrul activ al enzimei, dar ii scade penetrabilitatea, inclusiv la nivel central, cu efecte reduse asupra ochiului si creierului. Blocheaza ambii centri activi ai colinesterazei si are efecte mai de durata decat ezerina. Actiuni: stimuleaza motilitatea tubului digestiv, stimuleaza eliminarea urinii prin contractia detrusorului vezical si relaxarea sfincterului, stimuleaza musculatura neteda in general, scade presiunea intraoculara; efectele cardiovasculare sunt reduse - bradicardie trecatoare si hipotensiune (la doze marI). Are si efecte nicotinice, de stimulare a transmiterii neuro-musculare.
Indicatii terapeutice: pareze si paralizii intestinale postoperatorii, ca si decurarizant (antagonizeaza blocantii neuro-musculari antidepolarizantI), in myasthenia gravis (o boala in care musculatura striata este foarte slabita ca urmare a distrugerii receptorilor nicotinici pstsinaptici, consecutiv unor procese auto imunE), pentru potentarea analgeziei morfinice. Nu se foloseste ca antiglaucomatos. Folosit ca decurarizant, pe fondul unei acidoze respiratorii, poate produce aritmii cardiace. Preparatul Miostin seprezinta sub forma de comprimate de 15 mg si fiole de 0,5 mg. In myasthenia gravis dozele sunt de 75-300 mg per os sau 1-2,5 mg im. Ca anticurarizant se dau 0,5-2 mg iv, precedat de lmg atropina (pentru evitarea efectelor M-colinomimeticE).








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor