mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Hipolipidemiante

Hipolipidemiante






Rolul medicamentelor hipolipidemiante esje de a reduce catre valorile plasmatice normale a lipidelor si a lipoproteinelor cu valori crescute in plasma. Valori mari ale lipidelor serice si colesterolului constituie cel mai important factor de risc in aterogeneza si in consecinta, a accidentelor ischemice si trombocmbolicc.
Lipidele sunt transportate in plasma sub forma de complexe lipoproteice. Componenta proteica a lipoproteinelor sunt apoproteinele sintetizate in ficat sau intestin, substante cu mare afinitate pentru lipide. Componenta proteica a lipoproteinelor este responsabila de fixarea acestora de receptorii de pe membrana hepatocitelor si a altor celule cu patrunderea consecutiva in celula si metabolizare.
Lipidele pot fi exogene, numite si chilomicroni si sunt cuprinse in particule voluminoase care mai contin si trigliceride si colesterol esteriflcat. Ele sunt destinate predominant utilizarii.
Lipidele endogene sunt reprezentate de VLDL, IDL, LDL, care sunt lipoproteine cu densitate foarte mica, intermediara, respectiv mica, de dimensiuni mari sau relativ mari. VLDL contine predominant trigliceride, IDL si LDL contin, mai ales, colesterol exogen. Esterii colesterolului din LDL sunt hidrolizati, iar colesterolul rezultat serveste la sinteza membranelor celulare, a unor hormoni, ai acizilor biliari sau este depozitat. Acesta regleaza printr-un mecanism feed-back negativ formarea receptorilor pentru LDL; plusul de colesterol inhiba, iar minusul stimuleaza formarea acestor receptori. Lipoproteinele din categoria LDL, ca si trigliceridele, favorizeaza prin aterogeneza consecutiva, aparitia bolii coronariene. Cresterea LDL plasmatic, este generat fie de o dieta hiperlipidica, fie de deficitul genetic al receptorilor hepatici, in plus, trigliceridele patologic crescute, pot genera fenomenul de pancreatita acuta.


HDL sunt lipoproteine cu densitate mare si dimensiuni mici care transporta surplusul de colesterol din tesuturi, acesta are rol protector fata de aterogeneza. Scaderea HDL plasmatic este corelat cu o frecventa sporita a accidentelor coronariene. Colesterolul este o componenta esentiala a membranelor celulare, continand 93% din colesterolul total din organism. Numai 7% din acesta fiind circulant. Aproximativ 2/3 din colesterolul plasmatic, se gaseste in fractiunea LDL si numai 20-25% in fractiunea HDL, deci hipercolesterolemia indica, in principal, o crestere a LDL-colesteroIuIui.
Hiperlipoproteinemiile pot fi primare sau secundare. Cele primare se datoreaza, indeosebi, unor deficiente genetice, deci au caracter ereditar. Hiperlipoproteinemiile secundare pot fi asociate altor boli, precum diabetul, hipotiroidismul, sindromul nefrotic etc. Indiferent daca sunt primare sau secundare, necesita tratament hipolipemiant pentru reducerea riscului aterogen. Tratamentul consta intr-o dieta hipocalorica si saraca in grasimi saturate dar, in special, in administrarea unor medicamente hipolipidemiante. Aceste medicamente sunt capabile nu numai sa scada lipemia, dar si sa imbunatateasca profilul lipidic, in sensul scaderii preferentiale a lipoproteinelor aterogene.








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor