mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Cafeina

Cafeina




Cafeina sau cofeina este un alcaloid cu structura metilxantinica (1,3,7-trimetilxantinA) care se gaseste, in principal, in boabele de cafea (Cuffea arabicA) si in frunzele de ceai (Thea sinensiS). Alaturi de cafeina se mai gasesc in aceste plante si alte metilxantine cum ar fi teofilina si teobromina. Teobromina se gaseste si in arborele de cacao (Theobroma cacaO).
Proprietatile generale ale metilxantine lor sunt: stimulante ale SNC si ale inimii, efect bronhodilatator si diuretic - efectele sunt de intensitate diferita pentru fiecare dintre ele. Cafeina este un stimulator psihomotor de intensitate moderata, stimuleaza respiratia in conditiile deprimarii acesteia (de exemplu, in intoxicatia cu barbituricE), are un efect stimulator asupra inimii, produce vasoconstrictie in teritoriul cerebral. Cafeina mai are si un efect diuretic slab, stimuleaza secretia gastrica, relaxeaza musculatura neteda bronsica. Metilxantinele (inclusiv cafeinA) recunosc ca si mecanism de actiune inhibitia fosfodiesterazei - (enzima care determina dgradarea AMPC), cu acumularea intracelulara de AMPc; mai antagonizeaza efectele adenozinei. Dupa administrarea orala cafeina se absoarbe bine din intestin, se distribuie larg in organism si realizeaza concentratii crescute in creier. Se metabolizeaza aproape in totalitate si se elimina sub forma de metaboliti pe cale renala. Cafeina se foloseste ca atare - cafeina baza sau sub forma de saruri: cafeina natrlubenzoica si cafeina citrica. Sarurile contin 50% din alcaloidul activ. Este indicata limitat in tratamentul intoxicatiei acute alcoolice, in injectii se, 100-500 mg odata, fara a depasi 1,5 g in 24 de ore.

Preparatul comercial Cofedol contine 100 mg de cafeina si 1 mg de tartrat de ergotamina si este indicat in tratamentul migrenei. Cafeina se gaseste in diverse bauturi stimulante, folosite pe scara larga in viata de toate zilele; asa sunt: cafeaua - o ceasca de cafea contine 50-60 mg cafeina; o ceasca de ceai contine 20-40 mg cafeina; 100 ml de cola contin 8-15 mg cafeina. In doze excesive (de 300-600 mG) cafeina determina neliniste, anxietate, insomnie, confuzie, palpitatii, vertij, tremor al extremitatilor, pirozis si disconfort epigastric, tulburari de vedere si auz.
Intoxicatia acuta grava este foarte rara, doza potential letala fiind de 100 mg/kg, mult mai mare decat s-ar putea ingera prin cafea. Consumul cronic de cafea, urmat de intreruperea brusca, determina un sindrom de abstinenta usor caracterizat prin iritabilitate, neliniste, nervozitate, dificultate de a lucra si cel mai caracteristic, cefalee. Cofeina se prezinta sub forma de sare natriu benzoica in fiole care contin 250 mg/l ml. Dozele sunt de 100-500 mg in injectii se; se poate administra si intravenos, cu prudenta, in intoxicatia acuta etanolica.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor