mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezie
Index » Chirurgie » Anestezie
» ANESTEZIA COMBINATA:

ANESTEZIA COMBINATA:




RAHIANESTEZIA SI ANESTEZIA PERIDURALA

EFECTUATA CU UN SINGUL AC SPINAL



Este tehnica introdusa la noi in tara in ultimii ani. Ea consta in efectuarea celor doua tehnici anestezice cu un singur ac spinal.
Examenul preanestezic si pregatirea preoperatorie se face ca si la oricare din anesteziile de conducere. Se practica mai mult la bolnavi pluritarati, bolnavi astmatici, insuficienta cardiaca, etc.

Materiale necesare


- materiale pentru dezinfectie locala,

- o seringa de 10 ml,


- o seringa de 20ml,

- o seringa de 5 ml pentru anestezia locala,


- ace pentru infiltratie si incarcarea seringii cu substanta anestezica,

- ac spinal de 19G,


- campuri sterile.

Tehnica


Dupa dezinfectia locala de doua ori cu betadina si odata cu alcool se trece la infiltratia pielii si a tesuturilor subiacente cu xilina 1%. Se ia acul spinal de 19G cu mandren in mana dreapta si se patrunde traversand toate straturile ca si la anestezia subarahnoidiana.
In momentul in care s-a ajuns in spatiul subarahnoidian se scoate mandrenul si se lasa sa curga 1-1,5ml L.C.R. se ataseaza la ac seringa de 10 ml si se injecteaza 2-4ml anestezic local. In acest moment s-a efectuat anestezia subarahnoidiana. Dupa ce seringa s-a golit de anestezic se retrage usor acul de punctie care ramane atasat de seringa (seringa avand pistonul coborat, goalA).
In timpul retragerii acului se simte o rezistenta care este ligamentul galben. Se retrage usor pana cand rezistenta varfului acului dispare. In acest timp pistonul seringi va fi tras in sus. In momentul cand varful acului a ajuns in spatiul peridural se creeaza un vid si la retragerea pistonului acesta va fi tras de vid in jos. Se repeta manevra de 2-3 ori si daca vidul se mentine (vidul va aspira singur pistonul seringii in joS) avem certitudinea ca suntem in spatiul peridural. Se ataseaza seringa de 20 ml cu solutie de anestezic local 10-20mll in functie de greutatea si inaltimea bolnavului si se injecteaza in spatiul peridural cu o viteza de 1mll/secunda. Doza de anestezic local la injectare va fi 2/3 sau ½ din doza anesteziei peridurale obisnuite.
La varstnici si la bolnavii pluritarati doza de anestezic local va fi micsorata.
Pozitia bolnavului va fi sezanda sau decubit lateral.
Dupa injectarea solutiei anestezice se tine bolnavul 1 minut in pozitia in care s-a efectuat anestezia, apoi se aseaza in pozitie operatorie. Se trece rapid la corectia parametrilor hemodinamici in caz de modificari hemodinamice cu: vasopresoare (efedrinA), anticolinergice (atropinA), solutii perfuzabile cristaloide (ser fiziologic 9%o , ser glucozat 5%,), antiemetice (metoclopramidA), daca bolnavul este anxios se adauga sedativ (midazolaM), oxigenoterapie.
Se vor monitoriza permanent pana la stabilizarea parametrilor hemodinamici TA, pulsul, respiratia, coloratia extremitatilor, saturatia in oxigen, din cand in cand se va purta un dialog cu bolnavul intrebandu-l cum se simte. Acest tip de anestezie se instaleaza rapid in 5-8 minute incepand cu L2-L3 si ajungand maximum pana la nivel T12.
Pe acest tip de bloc spinal se opt efectua interventii chirurgicale pe abdomenul superior, inferior, perineu, membre inferioare.


Complicatii


Sunt acelasi ca la ambele tehnici anestezice, adica complicatiile anesteziei subarahnoidiene si ale celei epidurale. Depresia respiratorie in primele 5-10 minute este mai frecventa decat la efectuarea numai a uneia din ele separat si de aceea necesita la unele cazuri mai tarate asistare ventilatorie pe masca, dupa care respiratia spontana se reia eficient.

Complicatii:


- rahianestezia inalta, bolnavul va fi intubat oro-traheal imediat si asistat respirator pana la eliminarea anestezicului, combinat cu tratament simptomatic,
- rahianestezia totala - bolnav intubat si asistat respirator,
- esuarea tehnicii anestezice, se va continua cu anestezie generala,
- insuficienta respiratorie - tratament simptomatic, oxigenoterapie,
- aritmii cardiace; tratament antiaritmic, oxigenoterapie,
- analgezie insuficienta: se va suplimenta analgezia cu analgetic administrat parenteral, sau continuarea operatiei cu anestezie generala,
- infectiile locale cand nu s-au respectat conditiile de asepsie,

- reactii meningeale, cefalee,


- sindrom dispeptic - antiemetice,

Avantaje


- anestezia se instaleaza rapid,

- analgezie si relaxare buna,


- pentru un anestezist experimentat tehnica se efectueaza rapid,

- foloseste un singur ac de punctie,


- nu necesita materiale speciale,
- cele doua anestezii se potenteaza si au o durata mai mare de actiune,
- analgezia se continua si in postoperator, unii bolnavi nu mai solicita analgezie, iar la altii sunt suficiente 1-2 analgetice minore pentru calmarea durerii.


Dezavantaje

- bolnavul ramane cateva ore imobilizat,


- tehnica necesita experienta indelungata a celor doua tehnici de anestezie din parte medicului anestezist,
- multi medici refuza aceasta tehnica acuzand dificultatea de tehnica sau lipsa de experienta,
- o tehnica administrata incorect poate da complicatii neurologice cu sechele definitive sau greu de corectat.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor