mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Istoric
Index » Anestezia » Istoric
» Anestezia peridurala

Anestezia peridurala





Prioritatea cu prire la anestezia peridurala este inca incerta, datele bibliografice consultate neoferind nici o informatie cu prire la cine a fost primul care a administrat solutia de anestezic local in spatiul peridural (3,4). Sunt considerati pionieri, Cathelin si Sicard, care foloseau abordul sacrat al spatiului peridural, in 1901 (3). Cativa ani mai tarziu, Stoekel (1909) il va folosi in ginecologie, iar Laewen (1910) in chirurgie (3,4).
Abordul lombar al spatiului peridural este descris de Fidel es, in 1921. Dogliotti redescopera tehnica, 10 ani mai tarziu, pe care o imbunatateste si o numeste analgezie peridurala segmentara.
Folosita in special pentru a eta cefaleea post-rahianestezie, anestezia peridurala capata un avant deosebit dupa inlocuirea procainei cu Lignocaina de Gorth, in 1948 (3,4). Telivuo aplica in clinica umana, in 1963, Bupivacaina, sintetizata in 1960 (4).
Dintre pionierii anesteziei peridurale in doza unica ii putem aminti pe: Moore (1953), Bromage (1959) (11).

In 1959, Curbello este primul anestezist care introduce in spatiul peridural, cu ajutorul acului Touhy, un cateter ureteral, inaugurand anestezia peridurala continua (11).
Anestezia peridurala cercala in doza unica, a fost introdusa de Green in 1962 pentru chirurgia carotidei (13). Derosier executa pentru prima data, in 1985, anestezia peridurala cercala continua si o data cu aceasta tehnica incepe sa-si contureze mai clar indicatiile (14).
Anestezia peridurala in doza unica, dar in special anestezia peridurala in doza continua, datorita lipsei de complicatii majore postanestezice si a eliminarii factorului timp, sunt din ce in ce mai folosite in practica anesteziologica contemporana.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai