mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Sexualitate
Index » Sanatatea Familiei » Sexualitate
» CONSILIERE familiala

CONSILIERE familiala




I. ASCULTAREA ACTIVA SI COMUNICAREA


NON-VERBALA




- Consilierul isi arata interesul fata de ceea ce spune pacientul fara a folosi cuvinte. Aceasta ii permite pacientului sa fie sigur ca este ascultat si consilierul este interesat de ceea ce spune el. Este un rasuns neutru care deschide comunicarea si permite consilierului sa afle ce stie pacientul si ce nevoi are.
- Comunicarea non-verbala corespunzatoare asigura pacientul de interesul pe care il acorda consilierului celor spuse de el.


Folosirea tacerii este un element cheie al ascultarii active.








II. A) IDENTIFICAREA SI REFLECTAREA CONTINUTULUI (PARAFRAZAREA)


- Consilierul il asculta pe pacient, apoi repeta ceea ce a inteles din spusele lui. Aceasta il ajuta pe pacient sa clarifice ceea ce crede si permite consilierului sa verifice daca a inteles bine cele spuse de el.




II.B) IDENTIFICAREA SI REFLECTAREA SENTIMENTELOR


- Consilierul il asculta pe pacient, identifica sentimentele lui dupa care le reflecta inapoi la pacient. Acest raspuns empatic la cele spuse de el ii arata pacientului ca sentimentele lui si situatia in care se afla, au fost intelese de consilier. Identificarea si reflectarea sentimentelor tinde sa deschida comunicarea.



III. INTREBARI



- Consilierul pune intrebari pentru a afla ceea ce doreste pacientul, cere informatii medicale si sociale de baza despre el, pentru a sti mai multe despre anumite aspecte, nevoi sau probleme si pentru a clarifica spusele pacientului. Intrebarile pot fi deschise sau inchise si pot fi folosite pentru a detalia anumite informatii despre starea si sentimentele pacientului, in asa fel incat consilierul sa-l poata ajuta in deciziile pe care le va lua.


IV. ASIGURAREA PACIENTULUI DESPRE NORMALITATEA SITUATIEI SALE


- In momentul in care pacientii exprima sentimentele care sunt comune anumitor situatii, este folositor ca acest lucru sa fie spus in mod explicit. Este important ca pacientilor sa li se spuna ca situatia lor nu este exceptionala si nu se abate de la normalitate.




V. FURNIZAREA DE INFORMATII




- Consilierul trebuie sa afle ce stie sau a auzit pacientul pana in momentul respectiv. Apoi, cu delicatete, consilierul trebuie sa indrepte informatiile eronate ale pacientului si sa ii furnizeze informatii noi intr-un limbaj clar, pe intelesul acestuia.


Consilierul trebuie sa furnizeze informatii corecte si comlete pentru a ajuta pacientii in luarea deciziilor.





VI. REZUMAREA





- Consilierul trebuie sa il ajute pe pacient pentru a rezuma cele discutate pe parcursul consultatiei sau pentru a clarifica, daca este cazul, deciziile pe care acesta le-a luat ca urmare a consultatiei.


Tehnica rezumarii il ajuta pe pacient sa clarifice subiectele care au fost discutate in timpul consultatiei, subiecte care pot include informatii medicale sau personale, clarificarea anumitor pareri si sentimente exprimate de pacient. Daca pacientul nu a putut lua nici o decizie pe parcursul consilierii si mai are nevoie de timp de gandire, de informatii mai detaliate sau de accesul la alte cabinete sau centre, tehnica rezumarii il ajuta sa clarifice, pentru moment, alternativele care ii stau la dispozitie si ii permit sa revina la consultatii ulterioare.
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor