mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Busuioc

Busuioc







Denumire stiintifica: Ocinum basilicum Fam Labiate
Denumiri populare: basic, basilesc, bosoioc, malacina, mejioran, saliac.


Se folosesc partile aeriene ale tei atat proaspata cat si uscata.
In traditia populara: frunzele se puneau pe bube, iar in legaturi, la adenoamele de la gat si sale.
Se punea pe jaratec si se tragea fumul in piept, contra tusei, si pe nas contra guturaiului.
Contra tusei se folosea si decoctul, iar in amestec cu tintaura si iedera, pentru tuse rea.
Cu tulpini de busuioc aprinse se ardeau negii.
Legatura cu seminte se punea contra durerilor de cap.
Se mai folosea contra frigurilor, cel obtinut din semintele intrebuintate la biserica in cult.


Ceaiul din frunze si rfurile florale se folosea in bolile de stomac si rinichi, iar se telor crude, din primara, contra durerilor de ochi.
Cei carora le intra ce in ochi puneau un fir de busuioc in ochi pentru a-l scoate afara.

Compozitie chimica:
- ulei volatil, (camfor, cineol, eugenol, estrargol- pana la 80%, linalol pana la 50%, sitosterol, anetol) saponozide triterpenice, tanoizi, saruri minerale, etc.

Proprietati:
antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimuleaza digestia datorita uleiului volatil, calmeaza colicile, creste secretia de lapte la mamele care alapteaza. Combate greturile si rsaturile inca de la prima administrare. Antiinflamator stomacal si intestinal, dar poate fi folosit si extern ca antiinflamator. Este usor diuretic stimuland digestia. Carminativ, expectorant, antiseptic intestinal. Este un bun energizant si febrifug. And aceste proprietati si fiind si foarte aromat cu o aroma placuta este una dintre tele des folosite.
I se atribuie foarte multe proprietati in credinta populara. Se mai foloseste mult in cosmetica, pentru efectele pe care le are asupra pielii si parului.

Mod de preparare:

-Se poate folosi ta proaspata frecand cu ea locurile unde au fost intepate de insecte dupa ce s-a scos eventual acul. Se mai foloseste in urticarii, mancarimi tot asa.
-Planta proaspata- cate ramurele puse la un litru de apa si lasat pentru 12 ore. De seara pana dimineata, cand se poate consuma in cursul zilei dupa strecurare. Se spune ca reda voiosia si dorinta de viata. De asemenea se spune ca intinereste.

-Praf de ta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se poate lua cate un rf de cutit, pana la o lingurita care se pune sub limba timp de 10 minute. Se inghite apoi cu putina apa. Se poate lua de 3 ori pe zi.
-Infuzie. 1-2 lingurite de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este preferabil sa se consume inainte de mese. In afara de diabet se poate sa se indulceasca cu miere poliflora. Este foarte util in colici intestinale, balonari, bronsita, etc.
-Macerat- 2 lingurite de ta maruntita se pun la 250 ml apa rece. Se lasa apoi timp de 12 ore la temperatura camerei. Se strecoara. Se poate consuma dimineata. Se pot bea 2-3 cani pe zi.
-Tinctura- 50 g de ta maruntita se vor pune intr-o sticla care se poate inchide ermetic cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitand des sticla, dupa care se strecoara. Se poate apoi lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu 100 ml apa.

-Unguent- praf de busuioc obtinut cu rasnita de cafea. Se cerne. Se amesteca 50 g de praf cu 50 g de grasime( unt, untura, lanolina, seu de oaie, seu de vita, selina). Se amesteca pana se omogenizeaza. Se pune in cutiute la rece. Se unge in strat subtire de 2 ori pe zi. In cazul in care se doreste obtinerea unei creme mai consistente se poate pune si ceara de albine dupa dorinta (la cantitatea de mai sus se pun 10-20 g) si atunci se topeste pe baie de apa. La racire se mesteca incontinuu pentru ca are tendinta sa se stratifice.
-Vin- la 1 litru de vin de buna calitate se vor pune 20 g de ta maruntita. Se lasa la macerat timp de 8 zile, dupa care se strecura si se complecta pana la un litru cu vin. Se amesteca si se poate folosi cate 50 ml de 3 ori pe zi.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: adenite, adenoame, afte bucale si genitale, ameteli, anorexie, astenie nervoasa cu angoase, balonari, bronsita acuta sau cronica, cefalee, cheilita, cheratodermii (ingrosari ale pielii si crapaturi), colici intestinale, colita de fermentatie, diabet, diaree, dischinezie de natura nervoasa, dureri de cap, epilepsie, eroziuni, febra, frigiditate, gonoree, greata, guturai, indispozitie, infectii urinare, insomnie pe fond nervos, intepaturi de insecte, lactatie (mareste cantitatea de lapte) leucoree, leziuni bucale inflamatorii erodate, mancarimi, menopauza, meteorism, migrene, negi (tinctura), papiloame (tinctura), raceli, rani, rinite alergice, scabie, spasme stomacale sau abdominale, sterilitate, ulcer gastric, ulceratii cronice, veruci, uretrite, ginite, voma.


Notam faptul ca cei care doresc pot sa faca si ulei de busuioc. Se pune 250 ml ulei de masline preferabil presat la rece si 50 g de ta macinata. Se tine apoi la soare timp de 4 saptamani, dupa care se strecoara. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa.
Se poate folosi intern cate o lingurita la foarte multe din afectiunile de mai sus sau se folosi extern ca orice ulei in cazul ranilor, urticarii, etc.
Si acest ulei se poate transforma in crema in cazul in care se amesteca la cald cu ceara de albine. Se poate folosi si aceasta crema la toate afectiunile pielii pentru cicatrizare.




Articole care vorbesc despre Busuioc

Perversiune

Perversiunea reprezinta cautare a unei satisfactii considerata ca regresiva in raport cu dezltarea psihosexuala a adultului. Conform psihanalizei, perversiunea este o intoarcere la sau o fixatie pe componentele sexuale primitive, apartinand sexualitatii infantile, care este prezenta la oricare indiv .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » p

Alantoina

Substanta rezultata prin actiunea uricazei asupra acidului uric. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Salata de mule cu busuioc

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 30 min Preparare: 6-8 min 1 portie = 87 kcal 2 kg mule de stinca 100 g salata citeva frunze de busuioc PENTRU SOS 1 lingura cu otet de cidru 1 lingurita cu mustar 200 g iaurt de 8% MG 2 linguri cu busuioc tocat fin sare si piper macinat » .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Marinata de legume la gratar cu busuioc

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 25 tnin cu 5 ore inainte Preparare: 15 min 1 portie = 130 kcal ulei de masline zeama de la 1 lamiie 1 lingura cu otet balsamic 1/2 lingurita cu seminte de coriandru 3 dovlecei mici cu pielita subtire 3 nete mici si tari 1 catel de usturoi 3 fire de maghira .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » retete usoare

Pui cu busuioc

Ingrediente: 1 pui de aproximativ 1,200 kg; sare; 50 g faina; 100 g margarina pentru gatit; 2 lingurite pasta de ceapa rosiz; 1/2 lingura rasa pasta de rosii; 200 ml vin alb (Ricsling); 1 lingura i asa busuioc uscat sau 1 crenguta busuioc proaspat; 100 g cuscaval ras; 200 ml smantana; 100 g sunca .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » Carne de pasare

Antipasto de parmezan cu rucola si busuioc

PENTRU 4 PERSOANE Pregatire: 10 min Se consuma cruda. 80 g parmezan 100 g frunze de rucola 1 lingura cu ulei de masline 2 linguri cu otet balsamic 1 lingura cu busuioc tocat si ciieva frunze intregi sare si piper macinat Taiati parmezanul feliute foarte subtiri cu un cutit economic s .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » retete » Carne de pasare

Busuiocul

Sinonime: Matacina. Parti folosite: Frunzele proaspete, plama intreaga uscata. Habitat: Originar din sudul Asiei, Iran, Orientul Mijlociu. Busuiocul stimuleaza secretia de lapte a femeilor care alapteaza. Frunzele de busuioc faciliteaza venirea menstruatiei. Sub forma de gargara, in afectiunile .....
[ continuare articol ]
Index » Dieta nutritie » aromatele



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai