Vitamina D prezinta asemanari cu hormonii, fiind considerata un prohormon de tip steroid, care se activeaza in organism si intervine in reglarea calcemiei si fosfatemiei.
In organism, vitamina D ia
nastere sub actiunea razelor
ultraviolete din ergosterol, precursor care este prezent in mucegaiuri. Se formeaza ergocalciferol (vitamina D2), iar din 7-dehidrocoIesterol, colecalciferolul (vitamina D3). De asemenea, vitamina D poate ajunge in organism prin unele alimente, cum sunt: galbenusul de ou, ficatul, untul, branza, drojdia de bere. Este liposolubila si, dupa absorbtie, sufera unele modificari in ficat si rinichi. in ficat, vitamina D3 sub actiunea unei hidroxilaze, se transforma in colecalcifediol (25-hidroxicolecalciferoL), care reprezinta principala forma de depozit. in tubii renali, sub actiunea unei enzime microsomiale - l-alfa-hidroxilaza-ia nastere calcitriolul (1,25 dihidroxicolecalciferoluL), principiul activ. Producerea acestuia este reglata de parathormon (PTH). In caz de hipocalcemie, creste secretia de PTH si este stimulata activitatea 1-alfa-hidrolazei. In hipercalcemie, secretia de PTH este inhibata printr-un mecanism feed-back.
Vitamina D joaca un rol major in homeostazia calciului si fosforului. Actioneaza asupra intestinului, oaselor si rinichilor, unde patrunde in celulele tinta si se fixeaza de un receptor din citoplasma, cu care formeaza un complex; acesta este translocat in nucleu si determina sinteza unor proteine transportatoare pentru calciu. Vitamina D favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si a fosfatilor minerali, precum si reabsorbtia lor din tubul renal. Este descompusa prin dehidroxilare in microsomii hepatici. Enzima care produce aceasta inactivare poate fi stimulata de fenobarbital si fenitoina, de asemenea, glucocorticosteroizii antagonizeaza transportul intestinal al calciului si blocheaza sinteza colagenului in oase.
Se elimina prin bila si in cantitati mici urinar. Hipovitaminoza D se datoreaza unui aport insuficient de vitamina, asociata cu o expunere deficitara la soare; alte cauze care pot determina carenta sunt: malabsorbtia, steatoreea, diareea,
obstructia cailor biliare si bolile hepatice.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor