Parathormonul este secretat de celulele de dimensiuni mici din paratiroida. Greutatea moleculara este de 9500. Contine 84 de aminoacizi, din care primii 34 sunt esentiali pentru activitatea biologica. Paratirina este un hormon care participa la reglarea calcemiei. Reglarea secretiei se face printr-un mecanism feed-back pozitiv, cresterea calcemiei produce inhibarea secretiei, iar hipocalcemia o stimuleaza.
Parathormonul actioneaza asupra oaselor, rinichiului, intestinului, sub actiunea sa se produce hipercalcemie, hipofosfatemie cu cresterea eliminarii
urinare a fosfatilor. Hormonul induce sinteza unor enzime care produc liza matricei osoase, de asemenea este inhibata activitatea osteoblastelor si mineralizarea osului. in rinichi, paratirina favorizeaza reabsorbtia Ca++ si Mg++ si inhiba reabsorbtia fosfatilor, a sodiului, a clorului, bicarbonatului de sodiu si a sulfatului. Creste eliminarea urinara a hidroxiprolinei care rezulta din catabolismul colagenului din matricea proteica a osului.
Indicatia majora a parathormonului este hipofunctia paratiroidiana idiopatica sau dupa ablatia chirurgicala a glandelor paratiroide. Are efect slab in osteoporoza.
Reactiile adverse constau in greturi, varsaturi, colici, diaree, gust metalic, parestezii in membre.
Se utilizeaza sub forma de preparate obtinute din paratiroida de animale (boU) sau paratiroida sintetica. Administrarea se face im, iv sau se. Dupa o doza de 100-300 UI, calcemia creste lent in 3-4 ore. Datorita acestui fapt si a reactiilor nedorite, in cazul formelor acute de hipoparatiroidism se prefera sarurile injectabile de calciu si preparatele de vitamina D.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor