mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» PARAMETRII FARMACOCINETICI

PARAMETRII FARMACOCINETICI







Pentru stabilirea dozelor individuale se utilizeaza o serie de parametri.
Acestia sunt: volumul de distributie, clearence ul, timpul de injumatatire si biodisponibilitatea.
Volumul de distributie (VD) stabileste relatia intre cantitatea de drog din organism cu concentratia drogului in sange sau plasmatic (C).
Volumul de distributie nu reprezinta un volum real = acel volum ce ar fi necesar daca drogul s ar distribui in mod egal in toate partile corpului.
Clearence ul (CL) unui drog = ritmul eliminarii pe caile de eliminare in relatie cu concentratia drogului in lichidul biologic (C). Cunoasterea clearence ului permite ajustarea dozelor pentru mentinerea unui nivel terapeutic stabil (steady statE) in care cantitatea de drog administrata este egala cu cea eliminata.
Timpul de injumatatire (t1/2) = este timpul in care o jumatate din substanta administrata a disparut din organism (semiviata plasmatica = timpului in care concentratia plasmatica a unui drog diminua cu 50%).


Semiviata de eliminare = timpului in care jumatate din cantitatea excretata printr un emonctoriu a fost eliminata efectiv. T1/2 este o caracteristica a substantei si nu depinde de doza administrata.
Pentru a defini proportia dintr o doza de medicament care a patruns in circulatie si viteza de patrundere, a fost creat termenul de biodisponibilitate.


"Biodisponibilitatea absoluta este cantitatea de principiu activ care ajunge in biofaza si/sau viteza cu care medicamentul ajunge la locul de actiune".


In practica se utilizeaza metoda de masurare a cantitatii de substanta care ajunge in sange = cantitatea de principiu activ nemodificat care ajunge in circulatia generala dupa administrarea medicamentului experimentat in raport cu cea a unei forme farmaceutice standard.


Pentru numeroase medicamente se poate defini o zona terapeutica a nivelurilor sanguine; peste aceasta doza medicamentul devine toxica, sub aceasta doza este ineficace (de exemplu din 3 forme medicamentoase A,B,C, cantitatea absorbita este aceiasi, cea care se va absorbi foarte repede va depasi doza terapeutica si va ajunge nivelul toxic, iar cea care se va absorbi foarte lent nu va ajunge nivelul terapeutiC).






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor