mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Metabolizarea microsomala

Metabolizarea microsomala






Enzimele care participa la metabolizarea microsomala se gasesc la nivelul reticulului endoplasmatic neted (microsomii rezulta prin procesul de ultracentrifugarE). Enzimele microsomale sunt responsabile pentru oxidarea, reducerea si glucuronoconjugarea multor medicamente si al catorva substante fiziologice - acizi grasi, hormoni steroizi, bilirubina. Reactia de oxidare a medicamentelor consta intr-un proces de hidroxilare la care participa oxigenul molecular, NADPH si un sistem enzimatic microsomal denumit sistemul monoxigenazelor (oxidaze mixte sau hidroxilazE). Acest sistem al monoxigenazclor cuprinde: NADPH, citocrom P-450-reductaza (o flavoproteina care reduce citocromul P-450) si citocromul P-450 (o hemoproteinA) care este de fapt o familie de citocromi (12 izoenzimE) diferiti prin proprietatile fizico-chimice. Citocromul P-450 formeaza un complex ternar cu medicamentul si oxigenul molecular, in final rezultand medicamentul hidroxilat, citocromulP-450 oxidat si apa. Principalele reactii oxidative care se realizeaza prin sistemul microsomal hepatic sunt: dezalchilarea oxidativa, oxidari ale lanturilor alchil, oxidari aromatice, N-oxidari, sulfoxidari, dezaminari oxidative ale aminelor, desulfurari, S-demetilari.
Oxidarea medicamentelor (M) se face schematic astfel: citocromul P-450 se gaseste sub 2 forme: redusa (cu Fe2+) si oxidata (cu Fe3+). Medicamentul (M) + cit.P-450 Fe3+ -i MCit.P-450Fe2+ Mai departe complexul M Fe2H se combina cu 02 rezultand complexul M Fe2+ 02; acest complex primeste un electron si 2 atomi de hidrogen care provin din NADPH. Se formeaza astfel M oxidat si apa. Excretia medicamentelor. Se mai numeste si eliminarea medicamentelor. Dupa unii autori eliminarea medicamentelor include metabolizarea plus excretia acestora. Cele mai multe medicamente se elimina pe cale renala, dar exista si alte cai cum ar fi: calea digestiva, calea pulmonara, lacrimala, biliara, lactata, salivara, cutanata, placentara.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor