mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Medicamente analgezice

Medicamente analgezice





Analgezicele opioide (morfinice sau euforizantE) sunt substante care au actiune analgezica intensa insotita adesea de calmarea anxietatii, sedare si euforie. Printre ele se disting analgezicele minore si analgezice majore. Actiunea acestora este similara actiunii unor substante secretate de organismul uman in vederea autoreglarii perceptiei senzatiilor dureroase: opioidele endogene.
Opioidele endogene sunt cuprinse in trei grupe de peptide:

1. Enkefalinele,


2. Endorfinele,

3. Dinorfinele.


Aceste formatiuni sunt importante pentru:

. perceptia senzatiei dureroase,


. reactiile afective,

. reglarea functiilor vegetative,


. reglarea functiilor neuroendocrine.
Principala lor actiune este asupra S.N.C. dar au actiune si asupra terminatiilor nervoase, contribuind la modularea periferica a nociceptiei, micsorand excitabilitatea terminatiilor nervoase pentru durere.
Exista trei tipuri de receptori opioizi: receptori M, K si D. Afinitatea diverselor peptide opioide pentru unul sau altul dintre tipurile de receptori si capacitatea acestora e variata.
Analgezicele opioide favorizeaza procesele care controleaza inhibitor durerea. Efectele lor se datoreaza interactiunii cu receptorii specifici opioizi, care corespund peptidelor opioide endogene, ce reprezinta agonisti fiziologici.
Comportamentul fata de receptorii opiozi a substantelor din aceasta clasa poate fi agonist (morfina, petidina, metadonA), agonist partial (buprenorfinA), agonist-antagonist(pentazocina, nalbufinA) si antagonist (naloxonA).
Opiul este sucul uscat din capsulele de mac alb, Papaver somniferum album. Opiul oficinal, folosit ca medicament se prepara prin uscarea si pulverizarea opiului brut. Opiul contine cca 20 de alcaloizi, dintre care morfina (10%) si codeina (0,5%) sunt cei mai importanti.
Morfina are actiune analgezica intensa si electiva, bazata pe mecanisme ce implica sistemele peptidelor opioide, serotoninergic si noradrenergic, ce intervin in controlul central al senzatiei de durere. Morfina deprima centrul respirator prin stimularea unor receptori miu de la acest nivel si ii scade reactivitatea la actiunea excitanta a CO2. Are si efect antitusiv intens, pentru care nu este decat rar utilizata din cauza pericolului dependentei.
Morfina are efecte si asupra tubului digestiv, actionand la nivelul unor receproti morfinici periferici: scade motilitatea stomacului, creste tonusul intestinal, mai ales la nivelul sfincterelor, inhiba secretia gastrica, pancreatica si biliara. Rezultatul acestor actiuni este constipatia.
Morfina si alte opioide provoaca vasodilatatie arteriala si venoasa si deprima reflexele circulatorii, putand fi cauza de hipotansiune arteriala cu caracter ortostatic.
Se foloseste ca atare (sulfat de morfina, administrat in mod obisnuit prin injectare subcutanatA) sau sub forma de preparate de opiu. Cele mai importante sunt : pulberea de opiu oficinala, ce contine 10% morfina si se administreaza oral, tinctura de opiu ce contine 1% morfina si tinctura anticolerica sau tinctura Davilla ce contine 0,17% morfina si 6% uleiuri volatile.
Morfina ca si celelalte analgezice euforizante este indicata pentru actiunea analgezica, in toate afectiunile insotite de dureri intense, care nu pot fi calmate prin medicatia etiopatogena (antispastice, vasodilatatoarE), prin analgezice antiinflamatorii sau inrudite cu opioizii, dar cu actiune mai slaba (codeinA). Este indicata deci in cancer, dureri trumatice, postoperatorii, infarct acut al miocardului, colici biliare si uretrale.
Morfina are toxicitate acuta mare, manifestata prin deprimarea profunda a SNC, coma, relaxare musculara, mergand pana la colaps, midriazaralizia respiratiei. Intoxicatia acuta se trateaza prin injectare intravenoasa de naloxona, care este un antidot specific.
Alte analgezice opioide sunt analogi semisintetici sau sintetici ai morfinei : (cei sintetiici poartele de opioizI) care au efecte analgezice uneori superioare, dar toti au efecte deprimante respiratorii si risc crescut de dependenta.
Petidina (mialgiN) este primul analgezic opioid complet sintetic, avand un nucleu fenilpiperidinic, o structura interrnediara intre morfina si atropina. Are efect de durata mai redusa decat al morfinei. Se foloseste mai ales in colici.
Metadona este un opioid derivat de difenilmetan, cu potenta analgezica asemanatoare morfinei. Se injecteaza subcutanat in dureri cronice.
Tramadolul este un analgezic cu efect comparabil cu cel al codeinei, util in dureri acute sau cronice de intensitate medie.




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor