mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Izoniazida (Izoniazida)

Izoniazida (Izoniazida)




Este hidrazida acidului izonicotinic (HIN), se mai numeste hidrazida. Se poate administra per os si parenteral. Dupa administrarea pe cale orala absortia digestiva este buna (90%), nu se leaga de proteinele plasmatice, se distribuie rapid in tesuturi si in lichidele organismului. Patrunde in lichidul pleural si ascitic, in saliva, la nivelul pielii, patrunde in LCR (20% din concentratia plasmaticA). Patrunde in leziunile tuberculoase cazeoase. Se metabolizeaza prin acetilare, cu ajutorul enzimei N-acctiltransferaza - enzima ce se gaseste in ficat, mucoasa intestinala si rinichi. Concentratia plasmatica depinde de viteza de acetilare. Exista doua populatii relativ la viteza de acetilare: acetilatori rapizi si acetilatori lenti. Metabolitul acetilat si o parte nemetabolizata se elimina prin urina. Izoniazida actioneaza inhiband sinteza acizilor micolici care sunt componenti ai peretelui bacterian.
Spectrul de actiune: este activa numai fata de Mycobacterium tuberculosis; forma umana este cea mai sensibila, cea bovina mai putin, iar cea aviara foarte putin sensibila.
Indicatii terapeutice. Izoniazida este unul dintre cele mai eficace antiruberculoase. Este indicat in chimioprofilaxia tbc la persoanele cu o reactie pozitiva la tuberculina - este eficace in monoterapie, in acest caz. Se foleseste in tratamentul tuturor formelor de tuberculoza pulmonara si extrapulmonara, inclusiv in caz de diseminari bacilare. Este foarte eficace in tbc renala, genitala, tbc miliara, peritonita tbc, meningita tbc. in tuberculoza osteoarticulara durata tratamentului este mai mare.
Efecte adverse. Izoniazida produce unele fenomene alergice cum ar fi eruptii cutanate, febra. Mai frecvent produce efecte neurotoxice si hepatotoxice. Poate produce nevrita periferica cu parestezu uneori o stare de excitatie din partea sistemului nervos central cu euforie. Efectele nervoase pot fi diminuate prin administrarea concomitenta de piridoxina (vitamina B6). Afectarea ficatului se traduce prin cresteri ale enzimelor hepatice (GOT); acetilatorii rapizi sunt mai predispusi la suferinta hepatica din cauza metabolitului acetilhidrazida - un compus foarte toxic pentru ficat. Interactiuni medicamentoase', antiacidele ii scad absortia digestiva asocierea rifampicinei - inductor enzimatte, creste riscul afectarii toxice a ficatului, este micsorata metabolizarea fenitoinei (antiepileptiC) de catre izonizida - mai ales in cazul acetilatorilor lenti.
Preparate. Posologie. honiazida se gaseste sub forma de comprimate de 100 mg si de 250 mg. Dozele sunt variabile, in functie de gravitate, de localizare si de toleranta bolnavului. Se dau 5mg/kg/zi, in 1-2 prize sau 15 mg/kg/zi de doua ori pe saptamana. In caz de profilaxie se recomanda 300 mg/zi; la copii 10 mg/kg/zi.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor