Medicamentele se distribuie in organism fie uniform, ocupand spatiul hidric total al organismului (spatiul intracelular plus spatiul extracelulaR), fie neuniform, ocupand preponderent anumite spatii.
Spatiile hidrice ale organismului se impart astfel: 1. Spatiul intracelular si 2. spatiul extracelular. Acesta din urma se imparte in doua compartimente: 1. compartimentul intravascular (plasmatiC) si 2. compartimentul extravascular (interstitiaL). Exista unele medicamente care se cantoneaza strict intravascular, de exemplu: heparina, dextranii, manitolul. Altele se distribuie in spatiul interstitial si actioneaza la nivelul receptorilor de la nivelul membranei celulare - astfel se distribuie majoritatea medicamentelor. Unele medicamente se distribuie in apaintracelulara, de exemplu:
hormonii steroizi, hormonii tiroidieni, vitamina D. Distributia poate fi uneori selectiva, in sensul ca anumite medicamentase distribuie preponderent in anumite organe astfel, diureticele tiazidice in rinichi, tetraclorura de carbon (substanta toxicA) in ficat,
fierul in sistemul reticulo-histiocitar, calciul si fosforul in oase etc. in majoritatea cazurilor distributia este inegala in organe; cele mai multe medicamente se distribuie in ficat unde are loc metabolizarea si in rinichi unde are loc excretia. Alcoolul etilic se distribuie uniform.
Exista anumite regiuni din organism denumite sanctuare unde medicamentele patrund foarte greu sau foarte limitat. Acestea sunt: creierul, ochiul si testicolul. De asemenea, la nivelul oaselor medicamentele patrund foarte greu.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor