Avitaminoza D se mai poate produce prin deficit genetic enzimatic de 1-alfa-hidroxilaza sau in
insuficienta renala cronica. In caz de deficit se produce hipocalcemie, cu impiedicarea depunerii Ca2+ in matricea osoasa, neproducandu-se mineralizarea oaselor. La copii, apare rahitismul, iar la adulti - mai ales la gravide si in perioada lactatiei -osteomalacia; de asemenea, se observa hipoplazia smaltului dentar.
Indicatiile vitaminei D deriva din cele descrise mai sus: tratamentul si profilaxia rahitismului, osteomalacie, osteoporoza, fracturi, hipoparatiroidism. Se utilizeaza cu succes, alaturi de alte mijloace terapeutice, pentru prevenirea cariilor dentare. Se dozeaza in UI. O UI este echivalenta cu 0,025ug colecalciferol cristalizat, deci lmg = 40000 UI.
Necesarul exogen de vitamina D este de 100-200 Ul/zi la adulti in sarcina, perioada de alaptare si ia copii pana la 5 ani, nevoile sunt mai mari 400UI/zi, iar la
sugarul normal - 1000-3000 UI/zi.
Calcifediolul si calcitriolul se utilizeaza in avitaminoza D din insuficienta renala cronica, deficit enzimatic de conversiune a vitaminei D, in carentele vitaminice dupa antiepileptice. in cursul tratamentului, este necesar sa se asigure un aport crescut de calciu si fosfor, este utila asocierea cu vitamina A; uleiul de peste asigura o astfel de asociere.
Hipervitaminoza sau supradozarea medicamentelor continand vitamina D, determina anorexie, varsaturi, constipatie, depunere de calciu, mai ales in rinichi, urmata de litiaza, dar si in alte organe - cord, vase, plamani, piele.
Supradozarea nejustificata a vitaminei D, urmata de mobilizarea Ca2+ din oase, datorita stimularii osteoclastelor, poate dezvolta osteoporoza sau suprimarea cresterii la copii.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor