mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Avitaminoza D

Avitaminoza D




Avitaminoza D se mai poate produce prin deficit genetic enzimatic de 1-alfa-hidroxilaza sau in insuficienta renala cronica. In caz de deficit se produce hipocalcemie, cu impiedicarea depunerii Ca2+ in matricea osoasa, neproducandu-se mineralizarea oaselor. La copii, apare rahitismul, iar la adulti - mai ales la gravide si in perioada lactatiei -osteomalacia; de asemenea, se observa hipoplazia smaltului dentar.
Indicatiile vitaminei D deriva din cele descrise mai sus: tratamentul si profilaxia rahitismului, osteomalacie, osteoporoza, fracturi, hipoparatiroidism. Se utilizeaza cu succes, alaturi de alte mijloace terapeutice, pentru prevenirea cariilor dentare. Se dozeaza in UI. O UI este echivalenta cu 0,025ug colecalciferol cristalizat, deci lmg = 40000 UI.
Necesarul exogen de vitamina D este de 100-200 Ul/zi la adulti in sarcina, perioada de alaptare si ia copii pana la 5 ani, nevoile sunt mai mari 400UI/zi, iar la sugarul normal - 1000-3000 UI/zi.
Calcifediolul si calcitriolul se utilizeaza in avitaminoza D din insuficienta renala cronica, deficit enzimatic de conversiune a vitaminei D, in carentele vitaminice dupa antiepileptice. in cursul tratamentului, este necesar sa se asigure un aport crescut de calciu si fosfor, este utila asocierea cu vitamina A; uleiul de peste asigura o astfel de asociere.
Hipervitaminoza sau supradozarea medicamentelor continand vitamina D, determina anorexie, varsaturi, constipatie, depunere de calciu, mai ales in rinichi, urmata de litiaza, dar si in alte organe - cord, vase, plamani, piele.
Supradozarea nejustificata a vitaminei D, urmata de mobilizarea Ca2+ din oase, datorita stimularii osteoclastelor, poate dezvolta osteoporoza sau suprimarea cresterii la copii.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor