mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chirurgie
Index » Chirurgie » Chirurgie
» Arsurile

Arsurile







Arsurile reprezinta leziuni ale pielii si mucoaselor produse de caldura.
Gravitatea unei arsuri depinde de suprafata corporala arsa si de profunzimea arsurii. Suprafata arsa se exprima in procente din suprafata corporala totala. Pentru necesitati practice se foloseste schema de calcul a lui Wallace denumita "regula cifrei 9" in care fiecare membru superior reprezinta 9% din suprafata corpului, fiecare membru inferior, fata anterioara si posterioara a trunchiului reprezinta 18% (9x2), iar perineul si organele genitale 1%.
Gradul de profunzime al arsurii se apreciaza in functie de cat de afectate sunt componentele structurale ale pielii normale.


1.Gradele arsurilor



S-a adoptat impartirea arsurilor in patru grade:


- Arsura de gradul I este consecinta distrugerii straturilor superficiale ale epidermului si se caracterizeaza clinic prin eritem, edem, caldura locala si senzatia de usturime. Nu apar flictene sau necroze. In astfel de arsuri, urmeaza o vindecare fara sechele.
- Arsura de gradul II prezinta distrugeri in toate straturile epidermice pe portiuni variate ca intindere pana la membrana bazala. Energia calorica actioneaza direct asupra plexului capilar subepidermic. In acest caz apar flictene cu continut sero-citrin, cu risc mare de infectare. Tratamentul presupune decaparea flictenei, care tratata si pansata corect se vindeca fara sechele.
- Arsura de gradul III se caracterizeaza prin faptul ca degajarea energetica distruge intreg epidermul si ajunge in grosimea dermului, lezand direct plexul capilar dermic intermediar. In acest caz apare flictena cu continut sangvinolent. Tratamentul presupune indepartarea flictenei iar vindecarea se face cu cicatrice.
-Arsura de gradul IV este cea mai grava deoarece caldura distruge tot tegumentul si apar escare. Epitelizarea spontana este imposibila, rezulta o plaga granuloasa, care necesita aport de tegument prin grefa cutanata.
Indicile de prognostic (I.P.) al arsurilor se calculeaza prin inmultirea procentelor de suprafata corporala arsa cu gradul de profunzime. Daca:
I.P.< 40 arsura se vindeca fara afectarea starii generale a bolnavului;
40 60 80 100 140

160
I.P.>200 decesele sunt 100%.
Socul in arsuri se produce in primele trei zile prin pierdere masiva de lichide, prin sechestrare locala la nivelul arsurii a unei mase volemice mari, cat si prin suprafata nuda pe care o provoaca grabind evaporarea. Din aceasta cauza este necesara asigurarea masurilor de reechilibrare volemica si hidroelectrolitica.


2. Evolutia pacientilor cu arsuri



Evolutia pacientilor cu arsuri se face in patru etape, astfel:
I perioada - este perioada primelor trei zile cand are loc socul, in care se pierde o masa volemica importanta. Pacientul are dureri care se trateaza cu analgetice majore, poate prezenta anemie, insuficienta respiratorie, hepatica, renala si cardiaca prin deversari in sistemul circulator a metabolitilor de la nivelul arsurii;
II perioada - este perioada primelor trei saptamani, in care insuficienta renala se mentine, apare sindromul hepato-renal, apar tulburari tromboembolice, apare socul septic prin infectie la locul arsurii. La sfarsitul acestei etape, bolnavul cu arsuri de gradul II si partial de gradul III ar trebui sa fie vindecat spontan sau pregatit pentru grefare;
III perioada - este perioada de pana la doua luni cand apare epitelizarea spontana, perioada buna pentru realizarea de grefe cutanate prin transplant de piele. In arsuri grave, cand nu apare epitelizarea spontana urmeaza:
IV perioada - etapa de soc cronic, cand este depasita capacitatea organismului de a reepiteliza si apar plagi atone cu stare septica cronica si cu evolutie stagnanta, anorexie, anemie, adinamie, hipoprotenemie.





3. Complicatiile arsurilor


Complicatiile depind de gravitatea arsurilor si pot fi generale sau locale:
- complicatiile locale sunt imediat, reprezentate de infectiile locale iar in timp sunt legate de cicatrici care duc la tulburari functionale;
- complicatiile generale variaza in raport cu perioada evolutiva: in perioada I apare socul ireversibil, oligo-anuria, edemul pulmonar acut, acidoza, cuagularea intravenoasa diseminata; in perioada a II-a apar complicatii infectioase ca: septicemia, bronhopmeomonie, infectii urinare, insuficienta renala si hepatica, coagulopatii etc;



4. Tratamentul arsurilor


Precocitatea tratamentului este importanta, dar el nu se poate face corect decat in spital. Primul ajutor la locul accidentului trebuie redus la minim. Pacientul trebuie scos din mediul respectiv, care a provocat arsura. Arsul va fi invelit intr-un cersaf curat si va fi transportat de urgenta la spital. Nu va fi dezbracat, nu se va face nici-o aplicatie locala terapeutica. I se poate administra un antalgic minor.
La spital se va face toaleta rapida a tegumentelor sanatoase si fanerelor cu apa, i se va administra Mialgin, se vor administra solutii perfuzabile in cantitati mari si substituienti volemici intra-venos, apoi va fi transportat in sala de operatie.
In sala de operatie se cateterizeaza o vena periferica, se preleveaza sange pentru analize si se instituie o perfuzie cu solutie glucozata izotonica, se face anestezie generala si oxigenoterapie. Se dezbraca pacientul si se face tualeta plagii cu bromocet, se indeparteaza epiteliul devitalizat, se administreaza vaccin antitetanic (ATPA), heparina, antibioterapie. In caz de arsuri ale cailor respiratorii, acestea trebuie eliberate sau se recurge la traheostomie.
Tratamentul local variaza in functie de profunzimea arsurii: in arsurile de gradul I se fac pulverizatii cu Bioxiteracor; in arsurile de gradul II si III (flictenA), dupa excizia flictenei se face pansament si apoi se trateaza prin expunere la aer; la arsurile de gradul III (escarA) si IV se aplica pansament umed si bai terapeutice. Dupa doua luni se poate face plastie de piele daca este necesar.




5. Arsuri chimice



Arsurile chimice actioneaza in special prin deshidratarea pielii sau a mucoaselor si alterarea proteinelor din tegument. Ele pot fi produse de acizi sau baze.
Acizii pot fi organici sau anorganici. Acizii organici produc deshidratarea brutala a tegumentelor cu precipitarea proteinelor, aparand in zona de contact o escara neagra cu zona de edem si un halou congestive in jur. Acizii organici actioneaza mai lent, produc deshidratarea tegumentelor si precipita proteinele mai lent. Ei produc pe tegument escara de culoare galben-negru si inconjurata de un halou congestiv. Acizii organici se pot resorbi in sistemul circulator producand efecte toxice hepato-renale.
Bazele produc deshidratarea si degradarea proteinelor si saponificarea grasimilor. Leziunea este foarte periculoasa datorita faptului ca progreseaza lent chiar si dupa intreruperea contactului. De aceea necesita spalat intens tegumentar la locul accidentului (nu se spala tegumentele arse cu oxid de calciu pentru a nu se produce CaOH care degaja caldura intenS).
Arsurile cu fosfor si magneziu sunt asemanatoare arsurilor termice pentru ca pe langa actiunea chimica, aceste elemente degaja in contact cu tesuturile vii o mare cantitate de caldura. Leziunile sunt deosebit de penetrante, substantele se absorb in sistemul circulator producand grave leziuni hepatice si renale.


6. Arsuri electrice


Arsurile electrice produc o distrugere tisulara la punctual de intrare a curentului electric in organism si la punctual de iesire. Gravitatea leziunilor depinde de: tensiunea curentului, intensitatea curentului, rezistenta la punctual de contact, rezistenta la punctual de iesire, durata contactului, traseul curentului in corp.
Clinic, distrugerea tisulara este maxima in cele doua puncte unde apare o zona neagra retractila, inconjurata de tegumente ce evoluiaza spre o escara ce creste in dimensiune datorita trombozei vasculare produsa de curent. Pot aparea leziuni la distanta de cele doua puncte, daca sunt prinse vase de sange importante - apar gangrene. Pot aparea si o serie de tulburari generale dominate de stopul respirator
Tratamentul consta in: antibioterapie, excizia zonei arse, amputatia membrului datorata absentei vascularizarii, pentru ca, curentul electric coaguleaza sangele.









Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor