mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

termeni medicali
Reflexologie
Index » Boli si tratamente » Reflexologie
» Constipatia

Constipatia



Viata sedentara, confortul, alimentatia gresita, in sensul reducerii alimentelor celulozice sau a lichidelor, de teama obezitatii sunt factorii care au contribuit la cresterea frecventei acestei boli.
Omul sanatos are un singur scaun pe zi. Vorbim de constipatie cand cine are un scaun la cate zile sau chiar zilnic, daca este in cantitate redusa si de consistenta redusa. Nu pot fi socotite suferinde de constipatie acele persoane care, in mod obisnuit, au un scaun la doua zile, de aspect normal si neinsotite de alte fenomene.
Cei mai multi considera constipatia o suferinta usor de tratat, recurgand, astfel, la tot felul de laxative, purgative sau
chiar clisme1, fara avizul medicului. O mare parte din medicamentele folosite impotri constipatiei, cu vremea, irita colonul, in felul acesta agrand suferinta, sau produc obisnuinta, devenind astfel ineficiente.
Tratamentul ideal al constipatiei este prevenirea sa. Acest deziderat poate fi realizat, daca veti tine seama de urmatoarele sfaturi:
- obisnuinta scaunului la o anumita ora din zi, de preferat dimineata, cand energia din meridianul intestinului gros este maxima (intre orele 5-7);
- plimbari pe jos, zilnic, cate 3-4 kilometri;
- gimnastica si masaj special, pentru intarirea muschilor abdominali;
- in fiecare dimineata, pe nemancate, se bea cate un pahar cu apa calduta;

- regim alimentar bogat in fructe si legume verzi si sarac in dulciuri si proteine.
Pentru medicul traditionalist constipatia se datoreste fie unui exces de energie IANG, fie unui exces de energie INN:
» Constipatia de tip IANG este insotita de un adbomen balonat si zgomote caracteristice. Ea poate fi tratata prin masarea punctului Marele fenomen" - S27 - (. 34), situat pe abdomen.
Acest punct se repera in felul urmator: se trasa sub ombilic un T inversat, ale carui linii componente (verticala si orizontala) sa echileze cu 2 masuri. Punctele se gasesc exact la extremitatile liniei orizontale - tomfiere
Alte indicatii: sportivi si artisti, pentru fortificarea muschilor abdominali.
* Constipatia de tip INN este insotita de un abdomen moale. Pentru combaterea sa masati punctul Fundul i"- IG4 - (. 35), situat la unirea celor doua oase din prelungirea degetelor mare si aratator- tomfiere.
Pentru orice tip de constipatie se mai pot folosi urmatoarele manevre (. 34):

metoda Shiatsu - in partea stanga a abdomenului inferior (presiuni Shiatsu), timp de 3 minute, apoi dupa o pauza de alte 3 minute bolnavul bea un pahar cu apa sarata, dupa care merge la toaleta. Aceasta manevra se executa in fiecare dimineata, mai multe zile la rand. Un asemenea procedeu, spun specialistii japonezi, da foarte bune rezultate:
- lovituri blande pe regiunea sacrata, deasupra anusului.
Alte remedii: Automasaj abdominal cu palma sau cu rful degetelor, incepand de jos, din partea dreapta, apoi in sus, pana la nivelul coastelor, iar de aici in partea stanga, de unde se cobori pana in apropierea radacinii membrului inferior stang. Acest masaj se executa stand culcat la orizontala cu fata in sus. Bolnavul mai poate consuma infuzie de cicoare. 3-4 cani pe zi.
De retinut.\' Pentru o constipatie survenita brusc si insotita de dureri abdominale, rsaturi si stare generala rea, adresati- imediat medicului. Mai mult ca sigur ca aflati in fata unei urgente med-ico-chirurgicale, cunoscuta sub numele de abdomen acul.



Tipareste Trimite prin email