mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURARI ANXIOS-FOBICE

TULBURARI ANXIOS-FOBICE




In acest grup de tulburari, anxietatea este evocata numai (sau predominanT) de unele situatii sau obiecte (externe SubiectuluI), bine definite, care nu sunt in mod obisnuit periculoase. Ca rezultat, aceste situatii sau obiecte sunt, in mod caracteristic, evitate sau indurate cu groaza. Anxietatea fobica este nediferentiabila - subiectiv, fiziologic si comportamental - de alte tipuri de anxietate, si poate varia in severitate de la usoara stanjeneala la teroare. Preocuparea Subiectului se poate focaliza pe simptome individuale, ca palpitatii sau senzatia de lesin, si este asociata adesea cu temeri secundare de moarte, pierderea controlului sau de a inebuni. Anxietatea nu dispare la cunoasterea faptului ca alti oameni nu privesc situatia in chestiune drept periculoasa sau amenintatoare. Mai mult, contemplarea perspectivei de a intra intr-o situatie fobica genereaza de obicei anxietate anticipatorie.




Adoptarea criteriului ca obiectul sau situatia fobica este externa Subiectului implica faptul ca multe frici legate de prezenta bolii (nosofobiA) sau a desfigurarii (dismorfofobiA) sunt acum clasificate la F45.2 (tulburare hipocondriacA). Totusi, daca teama de boala ia nastere predominant si repetat dupa expunerea la infectie sau contaminare, sau e doar o simpla teama de procedurile medicale (injectii, operatii, etC) sau institutii medicale (cabinete dentare, de chirurgie maxilo-faciala, spitale, etC), atunci este recomandabil a se incadra la F40 (de obicei, F40.2, fobie specificA).


Anxietatea fobica coexista adesea cu depresia. O anxietate fobica preexistenta se inrautateste aproape invariabil in timpul unui episod depresiv intracurent. Unele episoade depresive sunt insotite de anxietate fobica temporara si o dispozitie depresiva adesea insoteste unele fobii, in special agorafobia. Faptul daca sunt necesare doua diagnostice, anxietatea fobica si episodul depresiv, sau numai unul din ele, e determinat de dezvoltarea unei tulburari inaintea celeilalte si de predominanta uneia din tulburari in timpul stabilirii diagnosticului. Daca criteriile pentru tulburarea depresiva au fost intalnite inainte sa apara simptomele fobice, atunci cea dintai va dobandi precedenta in diagnostic (vezi nota din Introducerea generalA).
Majoritatea tulburarilor fobice, cu exceptia fobiilor sociale, sunt mai comune la femei.


In aceasta clasificare, un atac de panica (F41.0) ce apare intr-o situatie fobica stabilita, este privita ca o expresie a severitatii fobiei, aceasta din urma avand precedenta diagnostica. O tulburare de panica ca aceasta va fi diagnosticata numai in absenta oricarei dintre fobiile listate in F40.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor