mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Disectia aortei
Index » Tumorile cardiace » Disectia aortei
» Morfopatologie

Morfopatologie





Poarta de intrare reprezinta locul pe unde lumenul adevarat comunica cu lumenul fals al disectiei aortice. Exista anumite controrse cu privire la necesitatea existentei unei brese intimale pentru initierea procesului de disectie aortica (1). S-a emis chiar ipoteza conform careia procesul de disectie aortica ar fi initiat de o hemoragie intraparietala data de ruptura de \'vasa vasorum\'.In prezent teoria acceptata este cea a bresei intimale preexistente, care initiaza procesul (poarta de intrare) (2).
Poarta de intrare poate aa localizari dirse dar cel mai frecnt ea se gaseste pe aorta ascendenta.
Extensia disectiei. Procesul de disectie aortica se intinde in doua uri: in frontal (de-a lungul aortei) si in transrsal (urmarind circumferinta aortei). In frontal disectia se poate intinde anterograd, adica in sensul fluxului sangvin, sau retrograd, in sens inrs fluxului sangvin.

In transrsal disectia poate interesa intre jumatate si doua treimi din circumferinta aortica. Ea poate progresa pe o directie helicoidala. Lumenul fals astfel creat este cel mai frecnt posterior si pe dreapta pe aorta ascendenta, postero-superior pe crosa -si posterior si pe stanga pe portiunea descendenta toracica.
Procesul de disectie se poate extinde la toate colateralele aortice, dar interesate mai frecnt sunt cele de caibru mare. Aceste ramuri ale aortei pot fi "astupate\" de procesul de disectie sau pot fi ele insele sediul progresiunii acesteia.
Lumenul fals se formeaza prin patrunderea sangelui in grosimea peretelui aortic intre stratul intern si extern al mediei. Stratul extern este mai fragil decat stratul intern care separa lumenul fals de lumenul real al aortei. Aceasta fragilitate este accentuata si de anumite fenomene de necroza, observate in 62% din cazuri pe o serie necroptica comunicata de Barskey si Rosen (3).
Ruptura peretelui extern (adnticial) al lume-nului fals se produce cel mai frecnt in pericard sau in cavitatea pleurala stanga. Deseori pot fi gasite hematoame pericardice si mediastinale fara existenta unei rupturi adnticiale. Acestea se produc prin extravazare de sange din lumenul fals.
Orificiul de reintrare este reprezentat de o alta bresa intimala decat poarta de intrare si care permite sangelui circulant sa treaca din lumenul fals inapoi in lumenul real al aortei. Acest fenomen permite decomprimarea lumenului fals cu posibila re-permeabilizare a unor colaterale si ameliorarea unor ischemii care entual complica leziunea. Orificiul de reintrare este mai rar identificat decat poarte de intrare. in seria lui Hirst el nu este gasit decat in 10% din cazuri (4).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Tumorile cardiace:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai