mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Politraumatismele
Index » Tumori ale tesuturilor moi » Politraumatismele
» Scoruri fiziologice

Scoruri fiziologice







Sunt cele mai folosite la triajul pacientilor. Evalueaza modificarile unor parametrii fiziologici induse de leziune. Aceste abateri de la fiziologic sunt reflectate prin modificari ale TA, AV si RR (tensiune arteriala, alura ventriculara si rata respiratiei) precum si de diferite grade de alterare a nivelului constientei. Toti acesti parametri sunt evaluati obligatoriu in cadrul ingrijirilor acordate unei traume.

1. Index de trauma
Trauma index este o incercare precoce de a realiza un scor traumatic prin evaluarea semnelor tale. Indexul traumatic se reda printr-un numar, ce reprezinta bilantul regiunilor lezate, tipurilor de leziuni si starii aparatului cardio-vascular, respirator si SNC. Testul nu a apreciat suficient de fidel morbiditatea si mortalitatea.


2. Index de triaj

Este un index valoros, bazat pe diferite combinatii intre aproape 60 de constante biochimice si fiziologice masurate uzual la admiterea in spital a pacientilor cu traume. Evaluarea pacientilor critici dupa acest index, conduce la o incadrare precisa a subiectilor in diferite categorii de risc in raport cu probabilitatea decesului.



3. Scala Glasgow (Glasgow Coma Scale, GCS)
GCS a fost conceput in 1974 de Teasdale si Jennett pentru a putea aprecia mai usor nivelul constientei pacientilor din sectiile de neurochirurgie. GCS este cel mai utilizat scor traumatic in prezent si se afla incorporat si in alte scoruri de valoare, ce au fost descrise ulterior (TS, RTS, APACHE). GCS apreciaza veridic gradul de coma al pacientilor cu traumatisme cranio-cerebrale; fiind folosit atat la triajul prespital al pacientilor, cat si la urmarirea progreselor acestora in timpul perioadei de spitalizare.
Scala se bazeaza pe trei raspunsuri comportamentale (deschiderea ochilor la diferiti stimuli, cel mai bun raspuns motor si cel mai bun raspuns verbal ce se poate obtine de la bolnav), ce reflecta actitatea cerebrala. Scorul minim posibil este de 3 puncte, iar cel maxim de 15 puncte. Cu cat scorul este mai mare cu atat nivelul constientei este mai ridicat si gratatea traumei cerebrale mai mica. GCS este usor de folosit, dar valoarea sa predictiva este limitata.

4. Scorul traumatic (trauma score, TS)
TS este un scor fiziologic propus de Champion in 1981, obtinut prin modificarea indexului de triaj. El include GCS si aduce in plus evaluarea statu-sului cardio-vascular (presiunea arteriala sistolica si reumplerea capilara) si a statusului respirator (rata si efortul respirator). Valorile scalei sunt cuprinse intre 1 (prognosticul tal cel mai prost) si 16 (prognosticul cel mai bun).
TS are o predictibilitate buna in ceea ce priveste: moartea imediata in departamentul de urgente, durata spitalizarii, numarul de zile de tratament in STI, numarul de zile de mentinere pe ventilatie mecanica, costul ingrijirilor, invaliditatea post-trau-matica. Este folosit in prezent pentru triajul si ingrijirea pacientilor, ca metoda de a caracteriza starea generala a subiectului si pentru area rezultatelor diferitelor spitale.
Utilitatea acestui test este limitata de urmatoarele elemente:
- 20% din pacientii cu leziuni grave nu sunt identificati;
- nu tine seama de alti factori preexistenti traumei, care ar putea agrava raspunsul fiziopatologic al gazdei;
- subestimeaza severitatea leziunilor craniene;
- aprecierea reumplerii capilare si a expansiunii toracice (masuratori subiective si dificil de efectuat mai ales noaptea) reprezinta o sursa posibila de eroare.


5. Scor traumatic rezuit (resed trauma score, RTS)

RTS a fost conceput pentru a imbunatati rezultatele obtnute cu TS. Astfel, RTS nu mai utilizeaza reumplerea capilara si expansiunea toracica ci doar GCS, TA si frecventa respiratorie (RR); in acelasi timp GCS are o pondere mai mare in formula de calcul a RTS, astfel incat se obtine o estimare mai buna a gratatii leziunilor craniene.


Valoarea codificata 4 reprezinta normalul; orice valoare 4 sugereaza necesitatea ingrijirii intr-un centru specializat in traume. Acest sistem de codificare este usor de aplicat in practica si a fost folosit cu rezultate mai bune decat TS la triajul pacientilor. Pentru evaluarea urmarilor traumei se utilizeaza urmatoarea formula:
\' RTS = 0.9368*GCSc+0.7326*TAc+02908*RRc.
Conform acestei formule (in care c = valoarea codificata atribuita unor anumite valori ale GCS, TA si RR), RTS poate sa varieze intre 0 si 8.
Acest scor este mai usor de aplicat si are o valoare predictiva mai mare ca TS (in special in politraumatismele cu componenta craniana).
Probabilitatea de supraetuire (PS) in functie de valorile RTS este cu atat mai mare cu cat RTS este mai mare.
6. Scorul de soc
Acest scor evalueaza gradul de severitate a leziunii pe baza masurarii la internare a PA, hemato-critului si a pH-ului arterial. Poate fi folosit singur pentru predictia urmarilor traumei, dar nu ofera un lou de ansamblu al gratatii acesteia.
7. Scala CRAMS (CRAMS SCALE)
Este o scala al carei nume este dat de abreerea in limba engleza pentru: Circulatie, Respiratie, Abdomen, raspuns Motor si vorbire (Speech).
CRAMS a fost conceputa in vederea folosirii la triajul pacientilor. Ea elimina deschiderea ochilor si expansiunea toracica si introduce parametrii de evaluare a leziunilor toraco-abdominale. Scala este aplicata cu succes de paramedici in multe zone din S.U.A.

8. Scala APACHE II
The Acute Physiology and Chronic Health Evalua-tion II este o scala care combina 12 parametrii fiziologici cu anumite informatii legate de antecedentele pacientului cum sunt: varsta si disfunctiile severe de organ sau sistem preexistente traumei. APACHE II poate fi folosit la politraumatizati, dar are o valoare predictiva mai buna pentru pacientii internati in sectiile de terapie intensiva, carora le apreciaza
corect riscul de deces si calitatea ingrijirilor. Variabilele pe baza carora se calculeaza APACHE II pot fi masurate in momentul internarii, iar daca acest lucru nu este posibil se vor lua in considerare cele mai proaste valori inregistrate in primele 24 de ore de la internarea in STI.
Cele mai utilizate scoruri fiziologice sunt: GCS (Glascow Coma Scale), TS (Trauma Score) si RTS (Resed Trauma Score).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tumori ale tesuturilor moi:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai