mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Zona amigdaliana

Zona amigdaliana







Alegerea tratamentului.
Cazurile recente (T1 -T2) pot fi tratate prin iradiere cu succes si morbiditate redusa. De asemenea ele pot fi tratate si printr-o excizie larga locala sau amigdalectomie. Interventia chirurgicala obisnuita consta in indepartarea mandibulei, a ariei amigdaliene, cu includerea celor doi pilieri, a unei
parti din palatul moale si posibil de la nivelul limbii. Se asociaza o evidare ganglionara ipsilaterala chiar atunci cand avem un gat negativ. Tratamentul chirurgical salveaza adesea esecurile dupa rontgen-terapie. Recidivele sunt mai scazute decat dupa tumorile pilierului anterior. .
Leziunile moderat avansate (T2 -T3 j au o recidiva locala dupa rontgenterapie de 30%. Indicatia majora pentru tratamentul combinat este esecul dupa o iradiere cu 5000 razi. Este preferabil sa se inceapa cu rontgenterapie si in caz de esec se ofera operatia.
Leziunile avansate (T3-T4): daca leziunea este in T4 datorita invaziei mandibulei, se incepe cu operatia urmata de radioterapie. in cazurile depasite se va folosi numai radioterapia.



Tratamentul chirurgicalIn cazurile incipiente, sub 1 cm, se face o excizie locala larga printr-un abord transoral. in leziunile mai mari este necesara rezectia mandibulei si a unei portiuni de limba si de palat moale. in defectele mari e necesara acoperirea cu un lambou musculocutanat. Bolnavii pot sa ramana cu tulburari de deglutitie, de fonatie, si nu r putea purta proteze.

Radioterapia
Iradierea depinde de extensia locala a tumorii si de prezenta ganglionilor. Riscul metastazelor gan-glionare controlaterale este foarte mic atunci cand nu este invadata limba si palatul moale. Avantajul folosirii iradierii cu energii inalte (fotoni, electroni) este de a reduce incidenta xerostomiei prin protejarea glandelor salivare. in cazul tumorilor de peste 4,5 cm exista riscul diseminarii ganglionare bilaterale.


Tratamentul combinat

Se prefera rezectia urmata de iradiere postoperatorie. Existenta unui nodul luminos, fix, este o indicatie de iradiere preoperatorie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai