mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Tratament

Tratament





Alegerea tipului de tratament
Leziunile precoce pot fi tratate atat prin operatie cat si prin iradiere. Lungimea buzei inferioare este de 4-5cm, dar se scurteaza la bolnavii edentati sau cei iradiati (microstomie). Excizia chirurgicala se recomanda in leziunile buzei inferioare pana la 1,5 cm in diametru si care nu intereseaza comisura la-biala, rezultatul estetic fiind satisfacator. Rezectia a peste 2 cm (40%) din buza cu sutura primara, are rezultate estetice si functionale nesatisfacatoare, necesitand o plastie labiala. Iradierea se prefera in leziunile care intereseaza comisura, sau sunt peste 1,5 cm lungime, si in majoritatea cancerelor buzei superioare care necesita o reconstructie complexa, care poate fi evitata prin radioterapie. Leziunile ansate care intereseaza mandibula, nervul mentonier sau se asociaza cu indare ganglionara, necesita un abord combinat. Tratamentul chirurgical este preferat pentru pacientii tineri, expusi la soare si pentru pacientii iradiati in prealabil.


Tratamentul chirurgical

Leziunile labiale mici (0,50-l,5 cm) care nu intereseaza comisura orala, pot fi rezecate folosind o excizie in "W" sau "U," urmata de inchidere primara. Exciziile in "V" (. 3) pot fi folosite pentru leziunile foarte mici (< 1 cm), dar nu asigura o margine foarte buna pentru leziunile mari. Leziunile mai mari (peste 1,5 cm), pot fi inchise folosind un lambou (triunghiular pediculat care contine sele coronale) tip Abbe-Estlander33 (. 4) din buza superioara, care se transfera prin rotatie pentru a reconstrui defectul din buza inferioara. Peste doua saptamani se practica timpul doi de sectionare a pediculului lamboului.
In cazul in care rosul de buze este interesat difuz fara indarea muschiului, se practica de-corticarea urmata de acoperirea defectului cu un lambou mucos prin alunecarea mucoasei bucale. Daca comisura trebuie sa fie sacrificata, trebuie sa fie reconstruita pentru a preveni microstomia si a-i da posibilitatea purtarii protezelor dentare. Leziunile mici se trateaza prin excizie sub anestezie locala urmata de radioterapie. Leziunile de marime medie necesita de obicei o plastie din buza superioara, urmata de radioterapie. Leziunile mari care distrug aproape in intregime buza si se asociaza cu metastaze cervicale, vor fi tratate in primul timp prin exereza larga, reconstructia buzei si evidare ganglionara radicala. in timpul doi se face radioterapie. Radioterapia insa creste sensibilitatea tesuturilor la expunerea solara, de aceea e bine sa fie evitata la persoanele care lucreaza in aer liber. Prognosticul este bun in leziunile sub 1 cm, 87-95% dintre pacienti supravietuind peste 5 ani. in cazurile ansate cu metastaze cervicale doar 50% vor fi Tn viata dupa aceasta perioada.


Radioterapia

Cancerul de buza poate fi tratat cu succes prin radioterapie externa, imte interstitiale sau combinatia acestora. Imtele interstitiale reprezinta ace de Radium sau lridium-l92, sau aur care pot fi introduse sub anestezie locala, ambulator. Radioterapia externa foloseste orto-voltajul sau electronii in doze similare acelora folosite pentru cancerul cutanat. Se prefera dozele fractionate aplicate timp de 4-6 saptamani, pentru a proteja tesuturile iradiate. Ganglionii limfatici nu sunt tratati electiv (de principiu) in cazurile incipiente. in leziunile ansate, si mai ales in recidive se foloseste iradierea cervicala electi sau disectia cervicala electi. Tratamentul prin radioterapie duce la sterilizarea leziunilor in 92% din cazuri. Supravietuirea la 5 ani este de 89%. Printr-un tratament adect si urmarire la distanta, un numar foarte redus de pacienti deceda prin cancer de buza.
Complicatiile tratamentului: microstomia si incompetenta orala apar in special dupa reconstructii cu lambouri mari. Daca deschiderea bucala este prea mica, pacientii nu au posibilitatea de a-si introduce protezele dentare. Uneori se produc tulburari de fonatie. Pot aparea atrofii tisulare dupa iradiere si necroza tesuturilor moi. Buzele iradiate trebuie sa fie protejate de expunerea la soare. Dantura fi protejata de ecrane de plumb in timpul iradierii externe.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai