mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Reconstructia - repararea defectelor de tesuturi moi

Reconstructia - repararea defectelor de tesuturi moi







Excizia tumorilor mari ale capului si gatului duce adesea la pierderi mari de substanta si defecte de contur. Acoperirea defectelor mucoasei bucale si a tegumentelor este cel mai bine realizata printr-o reconstructie cu lambou pediculat; grefele libere de piele despicata (de tip OllierTiersch sau grefe dermice) raman foarte utile in anumite regiuni (regiunea amigdaliana, gingii, trigo-nul retromolar, santul gingivobucal, santul gingivola-bial etc).
Lambourile pediculate migrate de la distanta la nilul extremitatii cefalice su nt de doua tipuri: a) fara ax vascular propriu ("random flap\" - lambouri aleatorii) si b) cu ax vascular propriu {"arterial flap\"). Primele lambouri pediculate folosite au fost acele fara ax vascular propriu ca chiul procedeu al lui Pietrantoni23 avand la baza lamboul cutanat tubular "in maner de geamantan\", descris de Filatov, care aa nevoie de migratii succesi pentru autonomizare, care necesitau un timp indelungat fiind complicate cu o morbiditate importanta.


Ulterior au aparut lambourile cu ax arterial. Initial s-a folosit lamboul toracic al lui Conley23 (1953), urmat de lamboul cutanat temporofrontal (L.T.F.) descris de MacGregor23 in 1963 si mai recent un lambou deltopectoral (L.D.P.) sau acromiotoracic, utilizat de Bakamjian23 in 1969 (. 21).

Lambourile cu ax arterial au permis acoperirea defectelor de parti moi printr-o reconstructie primara intr-un singur timp. Acest ultim lambou a insemnat un progres deosebit in chirurgia plastica inlocuind cu totul chiul procedeu al lui Pietrantoni23. Lamboul temporo-frontal este introdus in cavitatea bucala pe calea retrozigomatica preconizata de Davis si Hoopes23 in 1971. Lambourile cutanate si in
special L.D.P.-ul poate expune la necroza cutanata urmata de complicatii vasculare. L.T.F.-ul este mai sigur, dar da cicatrici frontale inestetice.
Aceste inconniente au dus la necesitatea de a gasi lambouri pediculate sigure si bine vascu-larizate.
Lambourile musculocutanate imaginate recent de MacGraw5\'6 in 1977 si Ariyan56 in 1979 au marcat un pas important in dezvoltarea unei chirurgii cervicofaciale mai oncologice pe de o parte, iar pe de alta parte aducand un material sanatos, bine vascularizat, voluminos si de troficitate excelenta deoarece nu a fost iradiat preoperator. Lambourile musculocutanate au creat o adevarata revolutie in chirurgia capului si gatului, reprezentand la ora actuala cel mai bun procedeu de protectie a axului carotidian.
Numeroase lambouri musculocutanate pot fi migrate de la distanta la nilul extremitatii cefalice. Defectele de mucoasa ale cavitatii bucale pana la 6 cm pot fi acoperite cu lambouri din sterno-cleido-mastoidian cu pedicul inferior sau superior (Ariyan -l979, Sasaki -l980, Marx -l98556). Pentru defecte mai importante, sau in reconstructia faringelui si esofagului cervical poate fi utilizat si lambou musculocutanat din trapez (GuillamondeguF39 - 1981), latissimus dorsi (Quillen - 1979) sau pec-toralis major (Ariyan56 -l979). Recent, lambourile musculocutanate pediculate au fost inlocuite cu transferul de tesuturi libere revascularizate prin procedee microchirurgicale. intre acestea o popularitate deosebita a dobandit-o lamboul chinez ante-brahial (Yang Guofan77).

Repararea defectelor osoase
Pierderile majore de substanta osoasa se intalnesc la nilul calvariei, maxilarului superior, mandibulei si nasului. Fiecare din aceste regiuni au anumite particularitati de inlocuire a tesutului osos lipsa. Calvaria se substituie cel mai bine prin grefon costal sectionat longitudinal, sau prin placi facute din metal sau material plastic. Maxilarul superior se inlocuieste de preferinta cu o proteza din material moale, din burete, sau silicon. Poate fi utilizata si o placa de metacrilat. Mandibula poate fi inlocuita printr-un grefon osos sau o proteza sintetica. Cea mai buna zona donatoare pentru recoltarea unui grefon o reprezinta osul iliac, deoarece are cele mai mari sanse de supravietuire. Imobilizarea inter-maxilara este un factor important pentru obtinerea unei ocluzii dentare, si se realizeaza prin cerclaj cu fire metalice dentare, sau cu mijloace de fixare externa, sau fixare interna reprezentate de sarme, placi sau aparate de compactare osoasa. Defectele septului nazal pot fi inlocuite prin grefe de os, cartilaj sau proteze de silicon. Aceste proteze trebuie sa fie captusite si inlite de un material moale adecvat pentru a nu produce extruzia secundara.In tumorile scuamoase ale sinusurilor etmoidale care invadeaza radacina nasului si cavitatea nazala este adesea necesara o rezectie larga urmata de rinoplastii.



Parotidectomia

Pentru majoritatea leziunilor benigne ale paroti-dei se indica parotidectomia superficiala (. 22) cu conservarea ramurilor nervului facial. Nervul facial patrunde in glanda parotida la nilul marginii posterioare, fiind situat sub glanda pe muschiul maseter. Tehnica parotidectomiei cu conservarea nervului facial a fost imaginata de Redon333435, care a descris "incizia in baioneta\", care porneste de la radacina helixului, coboara inaintea tragusului, pana la nilul lobulului urechii. De aici se continua pe sub lobului urechii, pana la marginea anterioara a mastoidei, de unde porneste al treilea segment de-a lungul marginii anterioare a sterno-cleido-mastoi-dianului, pana la doua laturi de deget sub marginea inferioara a mandibulei. Unii autori folosesc o incizie "in Y\", a carui lob inferior trece in spatele unghiului mandibulei iar bratele sunt situate deoparte si alta a lobulului urechii. in operatia descrisa de Redon333435 elementul esential este conservarea nervului facial si a ramurilor acestuia. in acest scop se descopera trunchiul nervului facial la iesirea din gaura stilomastoidiana, situat intre mandibula si mastoida la un deget sub conductul auditiv extern. Nervul facial trebuie descoperit la inceputul operatiei la iesirea din foramen stilomastoidaeum, in unghiul diedru format de fata inferioara a conductului auditiv extern (osul timpanal) in sus si marginea anterioara a mastoidei inapoi (dupa Podvinec34). Odata ce trunchiul principal nervos a fost identificat, se continua disectia ramurilor periferice: nervul temporal, zygomatic, bucal, sub-mandibular si cervical, care sunt dispuse intr-un frontal intre cei doi lobi ai glandei parotide. Aceasta disectie permite indepartarea lobului superficial, in tumorile maligne este indicata si extirparea lobului profund, cu conservarea nervului facial care este indepartat cranial sau rezectia lui cand conservarea nu este posibila. Acum se identifica si sectioneaza canalul Stenon la nilul portiunii mijlocii a marginii anterioare a glandei parotide. Desi ramurile facialului au fost conservate, uneori poate apare o paralizie faciala tranzitorie postoperatorie produsa prin elongarea fibrelor nervoase, rersibila dupa circa 1-2 saptamani.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai