mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Palatul dur

Palatul dur





Este zona in forma de "U\", cuprinsa intre gingiile superioare si marginita posterior de insertiile palatului moale. Consta in apofizele palatine ale maxilarului in cele doua treimi anterioare si in portiunile orizontale ale oaselor palatine in treimea posterioara. Cele mai frecvente leziuni maligne ale palatului moale sunt reprezentate de tumorile glandelor salivare minore. Carcinoamele chistice adeno-ide si adenocarcinoamele apar in proportie egala, in timp ce tumorile mixte maligne sunt mai putin frecvente. Carcinoamele primare epidermoide sunt rare, majoritatea fiind secundare carcinoamelor sinusului maxilar.

Durerile apar tarziu iar tumorile au evolutie lenta, ganglionii cercali nefiind invadati initial. Neoplasmele salivare nu raspund la rontgen-terapie, de aceea tratamentul primar este excizia. Daca leziunea este superficiala si invadeaza extensiv palatul moale si palatul dur, se recomanda radioterapia. Daca leziunea este mica, fara interesare osoasa, rezectia va include periostul si o parte din osul subiacent. Invazia osoasa necesita maxilecto-mie partiala. De obicei leziunile penetreaza in periostul subjacent si excizia trebuie sa includa obligatoriu si palatul dur. Aceasta creeaza un defect palatal important care necesita o reconstructie chirurgicala sau folosirea unei proteze prevazuta cu un obturator. Supraetuirea la 5 ani este de 30%.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai