mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Nazofaringele

Nazofaringele







Tumorile maligne ale nazofaringelui reprezinta 0.5% din toate cancerele si sunt mai frecvente in Extremul Orient (China) si sunt asociate cu cresterea titrului virusului Epstetn-Barr60. Sunt mai frecvente la barbati (3:1) si la o varsta mai tanara.

Anatomie
Rinofaringele constituie partea cea mai inalta a faringelui, situata la baza craniului. Tavanul cavitatii este format de osul sfenoid, iar planseul de palatul moale. Anterior se deschid choanele cu marginea posterioara a septului si cornetele nazale. Tavanul se continua cu peretele posterior format in partea superioara de baza occipitalului si atlas, acoperite de muschi si mucoasa. Peretii laterali prezinta fosa Rosenmuller si orificiile trompelor Eustatiu, marginite de doua proeminente denumite torus tubarius. Pe peretele posterosuperior al rinofaringelui se pot gasi vegetatiile adenoide. Mucoasa tavanului este neregulata, datorita amigdalei faringiene Luschka. seul nazofaringelui este incomplet si consta din fata superioara a palatului moale care poate fi sursa unor tumori.


Limfaticele. in afara celor doua statii importante ganglionare (lanturile jugular si spinal), exista a treia statie reprezentata de ganglionii retro-faringieni (Gillette34), mai putin importanti. Ganglionii retrofa-ringieni laterali sunt in raport cu peretele posterior al faringelui, in afara, si cu artera carotida, inauntru, iar posterior, cu atlasul. Se pot palpa transoral prin peretele posterior al faringelui. Pot ajunge la un volum considerabil in limfoame, impingand stalpul amigdalian posterior in fata si inauntru.

Anatomie patologica
85% din tumorile maligne ale nazo-faringelui sunt carcinoame scuamoase, iar 10% limfoame. Limfoepitelioamele si carcinoamele cu celule de tranzitie sunt relativ frecvente. Diagnosticul diferential intre carcinomul slab diferentiat si limfomul histiocitic este dificil.


Leziunile benigne

Acestea includ vegetatiile adenoide, fibromul nazofaringian juvenil, chistul pungii Rathke, chisturile dermoide si tumorile mixte. Tumorile produc obstructie nazala si uneori otita medie prin compresiunea orificiul trompei Eustatiu. Comprimarea palatului moale duce la tulburari de deglutitie si refluarea alimentelor pe cale nazala.

Vegetatiile adenoide
Reprezinta o parte a inelului limfatic Waldeyer (amigdala faringiana Luschka). La copii hipertrofia acestora poate determina respiratia pe cale orala care necesita tratament chirurgical. Introducerea antibioticelor a scazut indicatia tratamentului chirurgical.
Hemangiofibromul nazofaringian juvenil
Reprezinta o leziune fibroasa bogat vascularizata, care apare la nivelul tavanului rinofaringelui din pe-riostul sfenoidului. Are o evolutie lenta, progresiva, obstruand cavitatile nazale si sinusurile maxilare. Primul semn il reprezinta epistaxisul care uneori poate fi important. Tumora apare exclusiv la adolescentii de sex masculin. Radioterapia este ineficienta, singurul tratament fiind cel chirurgical. Poate recidiva, fiind recomandata urmarirea la distanta.
Tumorile maligne
Cele mai frecvente sunt carcinoamele epider-moide si limfosarcoamele.
Carcinoamele epidermoide
Se dezvolta din zone de metaplazie ale epite-liului nazofaringeiui fiind nediferentiate si avand un inalt grad de malignitate. Cel mai adesea se asociaza celule epiteliale maligne cu o stroma lim-foida, ceea ce a dus la denumirea de limfoepite-liom, introdusa de Regaud si Schmincke77. Multi autori nu sunt de acord cu acest termen, considerand ca sunt de fapt carcinoame epidermoide ana-plastice. Prezenta tesutului limfoid le confera o mai mare radiosensibilitate. in afara semnelor de obstructie descrise si la leziunile benigne, cele maligne invadeaza tavanul nazofaringeiui, penetrand in sinusul cavernos si determinand paralizia nervilor cranieni III, IV, V si VI. Prima pereche care paralizeaza este perechea a Vl-a, ulterior a V-a. Tumora ajunge la acesti nervi extinzandu-se de-a lungul trompei Eustatiu, in spatiul dintre faringe si maxilarul superior. Ulterior se extinde cranial prin sutura dintre portiunea pietroasa a stancii temporalului si aripa laterala a sfenoidului. Astfel se produce un sindrom complex denumit sindromul petrosfenoidal. Ganglionii metastazati din spatiul
retrofaringian au tendinta sa difuzeze medial de-a lungul bazei craniului catre glanda parotida, unde comprima nervii cranieni IX, X, XI si XII. Aceasta produce tulburari de deglutitie prin hemipareza constrictorului superior al faringelui, alterari ale gustului in treimea posterioara ar limbii, hipoestezia mucoasei palatului moale, faringelui si laringelui. De asemenea pot aparea paralizia muschiului trapez, a stemo-cleido-mastoidianului, a valului palatin si paralizia hemilinguala. Uneori apare sindromul Claude-Bernard-Horner prin compresiunea ganglionului stelat al lantului simpatic cervical. Invazia orbitei si compresiunea globului ocular poate produce diplo-pie si ptoza palpebrala.
Rinofaringele este un loc silentios, tumora ramanand mult timp asimptomatica. Alteori apar discrete sindroame de obstructie nazala si epistaxis care pot fi trecute cu vederea. Astfel 2/3 din cazuri sunt diagnosticate tardiv odata cu aparitia paraliziei de nervi cranieni. Uneori primul semn este aparitia ganglionilor limfatici metastatici spinali in regiunea situata posterior si inferior fata de ureche. Pacientii prezinta in 50% din cazuri metastaze cervicale la internare.


Singurul tratament este radioterapia. Supravietuirea peste 5 ani este de 55% atunci cand nu exista metastaze si numai 28% in restul cazurilor.


Limfosarcoamele

Apar la copii si la varstnici peste 70-80 de ani. Primul semn il constituie prezenta metastazelor cervicale ganglionare voluminoase, confluente, mai putin invazive decat carcinoamele. Simptomele sunt asemanatoare acestora, dar invadeaza mai rar osul si paralizia nervilor este mai putin frecventa. Radiosensibilitatea este ceva mai mare decat a carcinoamelor epidermoide.

Cai de diseminare
Extensiunea prin contiguitate. Inferior se extinde spre pilierii amigdalieni. Anterior poate evolua inspre cavitatea nazala. Posterior poate invada etmoidul, antrul maxilar si orbita. in 25% din cazuri poate invada baza craniului. Se poate difuza spre sinusul cavernos si nervii cranieni. Peretele muscular lateral al nazofaringeiui este incomplet superior, defect cunoscut sub numele de sinusul Morgagni realizand o bariera slaba pentru extensia tumo-rala inspre baza craniului, pe traiectul trompei Eustatiu.
Extensia limfatica. 90% din pacienti prezinta metastaze limfatice ganglionare la internare. in cazul blocarii cailor limfatice obisnuite pot apare metastaze retrograde in ganglionii submentali si occipitali.


Semne clinice

Cel mai frecvent se observa o masa tumorala cervicala complet nedureroasa. Uneori apare obstructia nazala, epistaxis si otita medie. Durerea in gat apare numai in 15% din cazuri. in 25% apar tulburari neurologice cu invadarea nervilor cranieni sau a simpaticului cervical. Cefaleea si durerea la ridicarea capului apar in cazul invadarii muschilor prevertebrali. Exoftalmia apare in invazia orbitei, iar trismusul in cadrul invadarii regiunii pterigoidiene. Examinarea nazofaringelui poate evidentia: tumora la nivelul fosetei Rosenmuller sau la nivelul tavanului. Limfoamele au totdeauna o evolutie submu-coasa. Suprafata nazofaringiana a palatului moale nu este niciodata sediul unei tumori primitive. Rinoscopia poate fi utila pentru tumorile care invadeaza cavitatea nazala.


Metode de diagnostic si stadializare

Biopsia precizeaza diagnosticul si se poate efectua atat pe cale nazala, cat si pe cale orala.


Stadializare

T|S - carcinom in situ
T, - tumora limitata la un perete al nazofaringelui sau tumora invizibila (diagnosticata prin biopsie)
T2 - intereseaza doi pereti (peretele posterosu-perior si lateral)
T3 - extensia tumorii in cavitatea nazala sau in orofaringe
T4 - invazia tumorala a bazei craniului, a nervilor cranieni sau a ambelor.


C;\"-ul poate fi util in stadializare.

Tratament
Alegerea tratamentului. Tratamentul de electie este radioterapia, deoarece tratamentul chirurgical de cele mai adeseori nu poate fi realizat. Rareori un adenocarcinom sau un sarcom mic, de volum redus pot fi excizate. in cazul angiofibromului juvenil se face angiografia preoperatorie, pentru a
localiza tumora, asociata cu ocluzia arteriala, pentru a reduce hemoragia intraoperatorie. De asemenea, angio-fibromul juvenil e preferabil sa fie tratat chirurgical datorita varstei pacientului; in cazul recidivei se va practica radioterapia. Evidarea ganglio-nara se recomanda in recidiva dupa radioterapie.
Radioterapia. Evidarea ganglionara se face mai rar deoarece radioterapia da rezultate bune chiar si pentru ganglionii retrofaringieni. in general se protejeaza laringele de iradiere pentru a evita necroza. Doza de iradiere este cam de 5000 razi, esalonata pe o durata de 5 saptamani. Complicatii acute dupa iradiere pot fi durerea in gat, uscaciunea gurii (xerostomie), inapetenta si uneori otita medie. intre complicatiile la distanta dupa iradiere, s-au citat hipopituitarismul si hipotiroidismul. Nu s-a observat nici un caz de necroza cerebrala la doze inalte de 6000-7000 razi, dar constant a aparut un sindrom de SNC, marcat prin astenie, alterarea starii generale. Mielita radica cervicala este complicatia cea mai severa a SNC-ului. Alte complicatii: trismusul, neita optica si retinopatia de iradiere.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai