mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea generala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea generala
» Anatomie patologica

Anatomie patologica







Marea majoritate a tumorilor maligne ale capului si gatului provin din epiteliul de suprafata si sunt, in consecinta, carcinoame epidermoide (carcinoame cu celule scuamoase) sau una dintre numeroasele riante, incluzand limfo-epitelioamele, carcinoame-le fusocelulare (sarcomatoide), carcinoamele veru-coase si carcinoamele nediferentiate. Carcinoamele cu celule scuamoase pot fi diferentiate in 3 grupe clasice. Cele bine diferentiate prezinta o keratini-zare peste 75%, cele moderat diferentiate, intre 25-75%, iar cele slab diferentiate, sub 25%.
Limfoepitelioamele sunt carcinoame cu stroma limfoida care se dezvolta in regiunile care contin tesut limfoid bogat in submucoasa (nazofaringe, amigdala si baza limbii). Aceste tumori prezinta o radiosensibilitate mai mare decat carcinoamele epidermoide.
Carcinoamele fusocelulare nu prezinta o modificare neoplazica a tramei conjunctive si nici diferente semnificative in privinta prognosticului si a raspunsului la radiatii.


Carcinoamele verucoase reprezinta jumatate din carcinoamele epidermoide care se dezvolta in cavitatea orala, in special la nivelul gingiilor si a mucoasei bucale. Sunt adesea asociate cu prizarea sau mestecarea tutunului. Tumorile verucoase se aseamana cu un nev, de culoare alb-roz, exofitic, cu marginile bine delimitate, cu suprafata rugoasa. Tumorile pot fi de consistenta moale sau ferma, in functie de gradul de keratinizare si inflamatia asociata. Adesea biopsiile sunt neconcludente, diagnosticul fiind de hiperkeratoza sau hiperplazie epitelio-matoasa.


Carcinoamele nediferentiate pot fi confundate cu limfoamele nediferentiate.

Diferentierea dintre o recidi tumorala si necroza de iradiere este adesea greu de facut histolo-gic, in special atunci cand s-a asociat si o operatie majora (laringectomie, rezectia bazei limbii, evi-dare ganglionara etc.).
Alte criterii histopatologice cu relenta clinica au fost adaugate de Jacobsson et al60. Acestea includ numarul de mitoze, prezenta inziei sculare, gradul infiltratului inflamator si infiltrarea marginilor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai