mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Tulburari psihiatrice
» Tulburari mintale

Tulburari mintale







Termenul "tulburari mintale\", asa cum este definit in editia a 4-a a Manualului Diagnostic si Statistic standard de psihiatrie (Diagnostic and Statistical Manual - DSM-IV), cuprinde un grup larg de boli caracterizate prin tipare de semne si simptome comportamentale si psihologice anormale care determina disfunctia psihica. Acest termen sugereaza ca tulburarile psihice nu au o cauza fizica, ceea ce este regreil si incorect, fiind folosit in continuare in lipsa unuia mai bun. Tulburarile psihice au o mare prevalenta in practica medicala, desi in mod frecnt nu sunt recunoscute si tratate, si se pot prezenta fie ca o tulburare primara, fie ca o stare patologica asociata. Medicii trebuie sa fie pregatiti pentru a elabora prompt un de diagnosticare si tratament a tulburarilor psihice in scopul de a asigura servicii medicale corespunzatoare si cea mai buna evolutie posibila pacientilor lor.
Sistemul nosologic actual este multiaxial si apreciaza prezenta sau absenta unei tulburari psihice majore (axa I), a unei tulburari de personalitate subiacente (axa II), a unei probleme medicale generale (axa III), a unor probleme psihosociale si de mediu (axa IV) si evalueaza in general functionarea psihosociala (axa V). Data fiind intelegerea limitata in prezent a etiologiei celor mai multe tulburari psihice, DSM-IV da mare atentie fenomenologiei, fiind astfel atat empiric, cat si ateoretic. Accentul pus de DSM-IV pe elaborarea de criterii operationale stricte a facut ca acesta sa fie demn de incredere pentru diagnosticare in psihiatrie si pentru o abordare si un tratament imbunatatite.


Modificarile curente in asigurarea ingrijirii medicale subliniaza necesitatea ca medicii generalisti sa-si asume responsabilitatea pentru diagnosticarea si tratamentul initial al celor mai frecnt intalnite tulburari psihice. Au fost elaborate chestionare pentru pacienti care cerceteaza in mod sistematic semnele si simptomele asociate cu cele mai importante diagnostice psihiatrice si ghideaza clinicianul in realizarea unei anamneze la obiect. Prime MD (de la Roerig/Pfizer, New York) si Symptom-Drin Diagnostic System for Primary Care (SDDC-PC) (de la Pharmacia-Upjohn, Kalamazoo, MI) sunt chestionare ce necesita doar 10 min pentru a fi completate, in care raspunsurile pacientului pot fi traduse in criterii de diagnostic formale ale anxietatii, tulburarilor afecti, soma-toforme si de alimentare si ale dependentei sau abuzului de alcool.
Acest modul trece in revista cele mai frecnt intalnite boli in practica medicala generala si se concentreaza asupra
afectiunilor al caror tratament este mai degraba responsabilitatea medicului ce asigura asistenta primara decat a specialistului. Un medic care trimite un pacient la psihiatru trebuie sa stie nu numai cand acest lucru este potrivit, dar si modul in care sa o faca, din moment ce prejudecatile sociale si stigmatul aplicat bolilor psihice stanjenesc actiunile terapeutice. Medicul generalist trebuie sa-si bazeze apelul catre un psihiatru pe prezenta semnelor si simptomelor unei boli psihice, si nu numai pe absenta elementelor fizice care sa justifice gerile pacientului. Educarea pacientului si formarea unei aliante sunt cruciale pentru succesul tratamentului. Desi unele din bolile si starile prezentate sunt in afara scopului asistentei primare, recunoasterea lor rapida este adesea esentiala pentru a evita o morbiditate semnificativa. Cand medicii intalnesc do ale unor simptome psihotice, manie, anxietate sau depresie sera, simptome disociati, preocupari suicidale sau criminale, sau lipsa raspunsului la tratamentul deja instituit, trebuie sa initieze un consult psihiatric sau transferul responsabilitatii. -> Tulburarile de comportament alimentar sunt prezentate in modulul 76.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole