mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Teofilina

Teofilina







Teofilina produce eliberarea catecolaminelor endogene si prelungeste efectele lor prin inhibarea degradarii AMP ciclic de catre fosfodiesteraza. Teofilina se absoarbe rapid din stomac si partea superioara a intestinului subtire. Dupa supradozare, nilul seric maxim se atinge la 1-2 ore de la ingestia preparatelor lichide, la 2-4 ore in cazul comprimatelor si la 6-24 ore in cazul preparatelor retard. Teofilina se leaga in proportie de 60% de albumina si are un volum redus de distributie (0,6/1/kg corp). Concentratiile serice terapeutice sunt 55-l10 fimol/l (10-20 mg/l). Teofilina este eliminata in principal prin meolizare hepatica, care este depasita la concentratii terapeutice situate la limita superioara. Timpul de injumatatire serica, in mod normal 4-6 ore, este prelungit in supradozari. Doar 5% din teofilina se excreta nemodificata prin urina. Eliminarea teofilinei este redusa si in afectarea functiei hepatice, in insuficienta cardiaca congestiva, infectii virale si in administrarea concomitenta a unor medicamente ca cimetidina, eritromicina si antibioticele chinolonice.


Manifestari clinice Efectele se instaleaza in 30 minute-2 ore dupa supradozare si sunt reprezentate de greata, varsaturi, neliniste, iriilitate, agitatie, tahipnee, tahicardie si tremor muscular. Coma, hipotensiunea, depresia respiratorie, convulsiile tonico-clonice generalizate sau focale, rabdomioliza sunt manifestari ale intoxicatiilor sere. Convulsiile sunt deseori prelungite, repetiti si rezistente la terapie. Simptomele cardiace sunt aritmiile atriale, contractiile ntriculare multifocale premature, ritmurile idiontriculare, tahicardia ntriculara si fibrilatia ntriculara. Anomaliile meolice includ ceto-nemia, acidoza meolica, cresterea amilazelor serice, hiper-glicemie, hipopotasemie, hipocalcemie si hipofosfatemie. Toxicitatea in intoxicatiile cronice se manifesta clinic la concentratii mai mici decat cele din intoxicatiile acute si rata mortalitatii este mai crescuta dupa ingestia cronica.
Diagnostic Teofilina nu este detectata prin screeninguri de rutina; masurarea nilului seric trebuie cerut in mod specific. Aritmiile cardiace si convulsiile consecuti ingestiei cronice se produc la concentratii serice de 200-300 [imol/1 (40-60 mg/l). Manifestari similare, la care se adauga hipotensiune, hipopotasemie si anomalii meolice, se intalnesc in general la concentratii peste 400-500 fimol/l (80-l00 mg/l) din cadrul supradozarilor acute. Se vor efectua dozari repetate, pentru a surprinde momentul concentratiei maxime, deoarece dupa supradozare, absorbtia este prelungita si intarziata.



TRATAMENT
Terapia de urgenta include decontaminare gastrointestinala. Teofilina se adsoarbe bine pe carbunele activ. in cazul preparatelor retard, aceasta manevra va fi efectuata pana la 12-24 ore dupa ingestie. Dozele repetate de carbune scurteaza timpul de injumatatire serica cu aproximativ 50%. Pentru stapanirea varsaturilor produse de teofilina este indicat metoclopramidul si ondansetronul. Tahicardia extrema se va trata cu propranolol sau esmolol, iar hipotensiunea prin expansiune volemica; este eficient si propranololul. in convulsii si agitatii sunt folosite benzodiazepinele si barbitu-ricele. Fenitoinul nu are efect. Tratamentul tahiaritmiilor ntriculare va include propranololul, dar si antiaritmicele standard. Inducerea diurezei este ineficienta in eliminarea
teofilinei. Hemodializa si hemoperfuzia sunt eficiente in indepartarea teofilinei din organism si sunt indicate la pacientii cu intoxicatii sere sau la care exista o ingestie acuta cu o concentratie serica mai mare de 500 [imol/1 (100 mg/l). in intoxicatiile cronice, este indicata hemodializa sau hemoperfuzia daca nilul seric este mai mare de 300 [imol/1 (60 mg/l).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor