mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Medicamente antiaritmice

Medicamente antiaritmice





Sunt discutati doar blocantii canalelor de Na de la nivelul membranei celulei miocardice. Acesti agenti pot fi impartiti in trei subclase: clasa IA (disopiramida, procainamida, chinidina), clasa IB (xilina, mexiletin, fenitoin si tocainid) si clasa IC (encainid, moricizina, propafenona, flecainid). Farmacologia acestora este prezentata in modulul 231. Datorita toxicitatii lor, anumiti agenti antiaritmici au fost retrasi de pe piata. Antiaritmicele sunt rapid absorbite (cu exceptia disopiramidei si a formelor retard), au volume de distributie care variaza intre 1 si 10 l/kg, au timp de injumatatire de 3-l6 ore si sunt eliminate predominant prin meolizare hepatica.
Toxicitate clinica Ingestia acuta a mai mult decat dublul dozei zilnice este potential toxica. Debutul intoxicatiei are loc in decurs de 1 ora, iar efectele maxime se instaleaza in cateva ore. Toxicitatea se poate manifesta si in cazul administrarii timp indelungat a antiaritmicelor. Simptomatologia include greata, varsaturi, diaree, urmate de letargie, confuzie, ataxie, bradicardie, hipotensiune si colaps cardiovascular. Efectele anticolinergice (vedere neclara, uscaciunea mucoaselor) se pot intalni in intoxicatia cu disopiramida. Chinidina si agentii din clasa IB pot produce agitatie, disforie si convulsii. Manifestarile ECG nespecifice includ bradicardia cu bloc AV si prelungirea intervalului QRS. Tahicardia ventriculara, fibrilatia ventriculara (inclusiforma polimorfa, torsada varfurilor) si prelungirea intervalului QT sunt caracteristice intoxicarii cu antiaritmicele din clasa IA si IC. Deprimarea contractilitatii miocardice si aritmiile pot duce la scaderea debitului cardiac si edem pulmonar. Hipoglicemia sau hipopotasemia medie se pot intalni in intoxicatiile cu disopiramida, respectichinidina.
Diagnostic Screeningul toxicologic identifica majoritatea acestor substante. Determinarea concentratiilor serice poate confirma ingestia unei supradoze si indica necesitatea monit.

TRATAMENT
Tratamentul consta in decontaminarea tractului gastrointestinal si terapie de sustinere. Hipotensiunea, bradiaritmiile si convulsiile se trateaza prin masurile standard. Pacientii cu hipotensiune persistenta si bradicardie necesita monitorizarea presiunii arteriale pulmonare. Pot fi necesare instalarea unui pacemaker, folosirea unei pompe de contrapulsatie intra-aortica sau bypass cardiopulmonar. Tahiaritmiile ventriculare care produc insilitate hemodinamica vor fi tratate cu lidocaina si bretiliu. Lac
tatul sau bicarbonatul de sodiu (1 mmol/kg in bolus iv.) poate fi eficient in tahiaritmiile produse de antiaritmicele din clasa IA si IC. Hipopotasemia medie poate avea efect protector, iar nivelurile potasiului care nu scad sub 3 mmol/1 sunt tratate cel mai bine sub monitorizare permanenta. In torsada varfurilor (tahicardie ventriculara polimorfa sau atipica) sunt eficiente administrarea sulfatului de magneziu (4 g sau 40 ml solutie 10% administrata iv. ca doza de atac) si stimularea tip overdrive (cu izoproterenol sau electric). Hemodializa si hemoperfuzia pot accelera eliminarea disopiramidei, a meolitului actial procaina-midei (W-acetil-procainamida) si probabil a altor antiaritmice.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor