mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Hidrocarburile

Hidrocarburile







Se prezinta sub dirse forme, cum sunt hidrocarburile aromatice (de exemplu, xilenul si toluenul), cele halogenate (de exemplu, tetraclorura de carbon si tricloretanul) sau cele obtinute prin distilarea petrolului (benzina, diluantii, uleiurile minerale, kerosenul si combustibilii usori).
Toate hidrocarburile deprima SNC si sunt iritanti la nil gastrointestinal si pulmonar. Ele se absorb rapid dupa inhalare sau aspiratie pulmonara. Cele aromatice si halogenate se absorb si consecutiv ingestiei, fiind toxice pentru cord, ficat si rinichi. Hidrocarburile aromatice pot inhiba maduva osoasa si pot afecta musculatura scheletica. Hidrocarburile obtinute prin distilare sunt slab absorbite consecutiv ingestiei.
Manifestari toxice Hidrocarburile produc simptome de excitatie a SNC in doze reduse si deprimarea SNC in doze mari. Rareori se produc coma si convulsii. Inhalarea cronica poate duce la psihoza, atrofie cerebrala si cerebeloasa, encefalopatie si neuropatie periferica. Alte efecte constau in greata, varsaturi, durere abdominala, hepatita, acidoza tubulara renala, insuficienta renala sau hepatica acuta, rabdomioliza. Inhalarea hidrocarburilor poate produce moarte subita, prin afectarea miocardului, si fibrilatie ntriculara. Dupa ingestie produc arsuri ale cavitatii bucale si ale faringelui si esofagului, care duc la greata, varsaturi, diaree. Aspiratia in plamani poate apare cu ingestia sau ca rezultat al varsaturilor si cauzeaza pneumonie de aspiratie. Daca exista aspiratie, examenul radiologie toracic evidentiaza infiltrate, atelectazii, revarsate lichidiene, pneumotorax si pneumatocele. Acidoza tubulara renala cu scaderea serica a bicarbonatului, calciului, fosforului si potasiului poate fi consecinta inhalarii de hidrocarburi aromatice, in mod cronic.


Diagnostic Diagnosticul se bazeaza pe loul clinic. Diagnosticul de laborator al intoxicatiilor cu hidrocarburi aromate, halogenate sau distilate petroliere nu este disponibil in prezent.


TRATAMENT

Ingestia hidrocarburilor aromatice si halogenate necesita lavaj gastric de urgenta. Este contraindicata inducerea varsaturilor prin ipeca, iar carbunele medicinal este controrsat. Deoarece ingestia altor tipuri de hidrocarburi este improbabila in determinarea toxicitatii sistemice si deoarece riscul aspiratiei in timpul decontaminarii gastrice este mai mare decat beneficiul potential, decontaminarea este contraindicata pentru aceste ingestii de substante. Terapia de sustinere include administrarea oxigenului, suport respirator, monitorizare hepatica, renala si cardiaca. Anomaliile meolice trebuie corectate si pacientii cu pneumonii de aspiratie ar trebui monitorizati pentru o posibila suprainfectie bacteriana. Glucocorticoizii sunt ineficienti.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor