mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Fierul

Fierul







Preparatele cu fier contin saruri feroase care au un continut riabil de fier elementar (20% sarurile de sulfat de fier, 33% cele de fumarat, 12% gluconat si 35% succinat). Ingestia a mai mult de 20 mg/kg corp fier elementar produce efecte toxice la nivel gastrointestinal, iar ingestia a mai mult de 60 mg/kg duce la toxicitate sistemica.
Ionul feros se absoarbe in celulele mucoase ale duodenului si jejunului si este oxidat la forma ferica, care este legat de feritina. Este eliberat lent in plasma, unde se leaga de transferina, o globulina transportatoare specifica, si ajunge apoi la nivel tisular. Nivelurile fierului seric ating in general un maxim la 4 - 6 h dupa supradozare (mai tarziu pentru formele cu eliberare lenta). Fierul cuplat cu transferina nu este toxic. Fierul liber, care este rezultatul depasirii capacitatii de legare pe transferina, precum si nivelurile mari ale feritinei, sunt toxice pentru tesuturi si duc la eliberarea unor substante soactive de tipul serotoninei si histaminei. Cresterea permeabilitatii capilare, sodilatatia si pierderile lichidiene produc hipotensiune si acidoza meolica. Fierul liber lezeaza mito-condriile, produce peroxidarea lipidelor si duce la necroza tubulara renala si hepatica si la afectare miocardica si pulmonara.


Toxicitate clinica Manifestarile de debut constau in rsaturi si diaree (frecvent sanguinolenta). Examenul radiologie poate evidentia comprimatele de fier la nivelul stomacului sau al intestinului subtire. Un examen radiologie pozitiv, febra
mai mare de 38,5°C, hiperglicemie peste 8,5 mmol/1 (150 mg/dl) si leucocitoza (mai mare de 15000 celule/mm3) se asociaza cu concentratii serice ale fierului de peste 50 [imol/1 (300 (ig/dl) si cu toxicitate sistemica potentiala. Efectele sistemice apar mai tarziu si constau in letargie, hipotensiune, acidoza meolica si, in intoxicatiile severe, convulsii, coma, edem pulmonar si colaps scular. Icterul, enzimele hepatice crescute, cresterea timpului de protrombina si hiperamonemia sunt indicatorii lezarii hepatice. Afectarea renala se evidentiaza prin prezenta proteinuriei si celularitatii urinare. In cazul supradozarii severe se intalnesc edemul pulmonar si hemoragia. In timpul conlescentei, ulceratiile si cicatricele gastrice pot produce obstructie pilorica. Multiplicarea excesi a Yersiniei enterocolitica, cu sepsis, este o complicatie rara a supraincarcarii organismului cu fier.
Diagnostic O concentratie serica a fierului peste capacitatea organismului de a-l depozita - o concentratie serica in general mai mare decat 50 [imol/1 (300 (ig/dl) - este potential toxica. Intoxicatia severa se asociaza in general cu niveluri peste 80 [imol/1 (500 Hg/dl). Un rezultat urinar pozitiv la testul de provocare cu deferoxamina (coloratie vin rose) certifica diagnosticul.

TRATAMENTIndepartarea fierului ingerat din organism este realizata cel mai bine fie prin rsaturi induse prin ipeca, fie printr-un tub orogastric cu lumen mare. Examenul radiologie consecutiv lajului demonstra daca decontaminarea a avut succes. In cazul existentei concretiunilor sau al ingestiei unor cantitati foarte mari, pot fi necesare irigatia intestinala totala, indepartarea endoscopica sau prin gastrostomie. Carbunele medicinal este ineficient. Lajul cu bicarbonat a fost recomandat in incercarea de a se genera saruri insolubile de carbonat feros pentru a fi indepartate, dar s-a dovedit ineficace. Deferoxamina per os se administreaza in scopul de a lega fierul restant gastric sub forma unui compus mai putin toxic (ferioxamina). Aceasta alternati terapeutica se foloseste rar, deoarece sunt necesare cantitati mari de deferoxamina si absorbtia fierului este rapida. Se administra bicarbonat de sodiu iv, pentru a corecta acidoza meolica. Hipotensiunea se poate remite la expansiunea volumica. Coagulopatiile vor fi tratate prin administrare de vitamina K sau produse de sange.


Cand nivelul fierului seric sau semnele clinice indica o posibila toxicitate sistemica sau depasirea capacitatii de fixare a fierului, se administra deferoxamina parenteral. Daca nu pot fi determinate concentratiile fierului sau daca pacientul are simptomatologie medie, deferoxamina se poate administra intramuscular, in doza de atac de 50 mg/kg pana la 2 grame. Coloratia vin rose a urinei indica prezenta ferioxaminei si certifica prezenta in circulatie a fierului liber. La pacientii care prezinta test de provocare pozitiv sau cu toxicitate semnificati clinic, se perfuza deferoxamina in cantitate de 10-l5 mg/kg/ora. Cand nivelul fierului depaseste 180 [imol/1 (1000 (ig/dl), se pot administra doze mai mari de deferoxamina (pana la 30 mg/kg/h). Odata ce pacientul devine asimptomatic sau starea lui se imbunatateste, terapia cu deferoxamina trebuie intrerupta. Exsan-guinotransfuzia sau plasmafereza in scopul indepartarii complexului fier-desferal (ferioxamina) este rezerta pacientilor cu insuficienta renala sau celor care nu raspund la terapia mentionata.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor