mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori cardiace, manifestari cardiace in bolile sistemice si leziunea cardiaca traumatica
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Tumori cardiace, manifestari cardiace in bolile sistemice si leziunea cardiaca traumatica
» Traumatisme cardiace

Traumatisme cardiace







Lezarea cordului poate fi datorata atat traumatismelor penetrante, cat si celor nepenetrante. Cea mai frecventa cauza de traumatism nepenetrant este lovirea toracelui de volanul automobilului. Poate avea loc lezarea severa a cordului, chiar daca nici un semn extern de traumatism toracic nu este evident. Desi cea mai obisnuita leziune este contuzia miocardica, orice structura a cordului poate fi afectata de traumatism. Daca aparatul lvular este rupt poate aparea un suflu cardiac intens produs de insuficienta lvulara, urmat de dezvoltarea insuficientei cardiace rapid evolutive.
Contuzia miocardica poate determina aritmii, bloc de ramura sau anomalii electrocardiografice asemanatoare celor din infarct si de aceea este important sa avem in vedere traumatismul ca o cauza a modificarilor electrocardiografice altfel inexplicabile. Similar, contuzia miocardica poate produce imagini radioizotopice pozitive si alterare regionala a functiei ventriculare, la fel ca cele intalnite in infarctul miocardic (modulul 243). La aproximativ 20% dintre pacienti apar cresteri ale nivelelor de creatinkinaza serica fractiunea MB (CKMB), dar pot exista cresteri fals pozitive ale CKMB in prezenta injuriilor masive asociate cu cresteri marcate ale CK total. Rersatul pericardic poate aparea dupa saptamani sau chiar luni de la accident. in aceste cazuri, rersatul pericardic este o manifestare a sindromului post-leziune cardiaca, care se aseamana cu sindromul postpericardiotomie (modulul 240). Cea mai serioasa consecinta a traumatismului nepenetrant este ruptura fie a atriilor fie a ventriculilor. Desi in general este rapid fatal, s-a raportat supravietuirea la 40% dintre cazurile care au reusit sa ajunga la un centru specializat in traumatologie. Hemopericardul poate fi datorat lezarii unui s pericardic sau unei artere coronare.



TRATAMENT

Insuficienta miocardica acuta determinata de ruptura unei lve necesita de obicei corectie chirurgicala. Tratamentul unei contuzii miocardice necomplicate, cu sau fara infarct miocardic, este asemanator cu tratamentul pentru infarctul miocardic, cu exceptia anticoagularii care este contraindicata; el trebuie sa includa monitorizarea aparitiei complicatiilor cum ar fi aritmiile si ruptura cardiaca (modulul 243). Hemoragia pericardica determina adesea pericardita constric-ti, care trebuie tratata prin decorticare.
Traumatismele penetrante ale cordului, produse de gloante sau rani de cutit, determina de obicei deces imediat sau foarte rapid, datorita hemopericardului sau hemoragiei masive. Indiferent daca traumatismul a fost penetrant sau nepenetrant, daca exista tamponada cardiaca si/sau soc fi realizata imediat toracotomia. Pericardiocenteza poate fi utila la pacientii cu tamponada, dar de obicei numai ca o manevra de intretinere. Pacientii care au suferit traumatisme penetrante ale cordului ar trebui examinati cu atentie timp de cate saptamani dupa eveniment pentru a exclude un defect septal ventricular sau insuficienta mitrala, care pot sa fi trecut neobserte in momentul interventiei chirurgicale de urgenta. Totusi, pana la jumatate din acesti pacienti pot supravietui daca sunt resuscitati si/ sau supravietuiesc destul de mult timp, necesar pentru a ajunge intr-un centru specializat de traumatologie. Pacientul supravietuieste uneori evenimentului acut si se prezinta cu un suflu cardiac si insuficienta cardiaca congesti. Poate fi suspectat


un sunt stanga-dreapta datorat defectului septal ventricular traumatic, fistulei aorto-pulmonare sau fistulei arterio veno ase coronariene traumatice, care poate fi confirmat prin cateterism cardiac si angiocardiografie. Operatia este indicata daca sunt prezente anomalii semnificative hemodinamic sau daca un corp strain, de exemplu un glont, este retinut in cord.
Ruptura aortei este o consecinta obisnuita a traumatismului toracic. intr-ader, ruperea aortei la nivelul istmului sau imediat deasupra lvei aortice este cea mai obisnuita leziune sculara produsa de deceleratie. Prezentarea clinica este similara cu cea din disectia aortei (modulul 247). Tensiunea arteriala si amplitudinea pulsului pot fi crescute la membrele superioare si scazute la membrele inferioare; pe radiografia toracica poate aparea largirea mediastinului. Uneori, ruptura este limitata de adventicea aortei si astfel rezulta un anevrism fals, silentios, care poate fi descoperit dupa luni sau ani de la traumatism. Atunci cand ruptura selor mari este datorata unui traumatism penetrant exista de obicei hemotorax si, mai rar, hemopericard. Hematomul format poate comprima sele mari si poate aparea astfel fistula arteriovenoasa, care uneori determina insuficienta cardiaca congesti cu debit mare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor