mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cardiomiopatii si miocardite
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Cardiomiopatii si miocardite
» Miocardite

Miocardite







Miocardita, adica inflamatia cardiaca, este cel mai frecnt rezultatul unui proces infectios. Miocardita poate de asemenea fi rezultatul hipersensibilitatii la droguri sau poate fi cauzata de radiatii, compusi chimici sau agenti fizici. intr-un numar necunoscut de cazuri, miocardita acuta evolueaza catre cardio-miopatie dilatativa cronica. Desi aproape fiecare agent infectios este capabil sa produca miocardita (elul 239-l), in Statele Unite miocardita acuta clinic semnificativa este determinata cel mai frecnt de virusuri, in special virusul coxsackie B. Manifestarile clinice variaza de la un stadiu asimptomatic, in care prezenta miocarditei este dedusa numai prin constatarea anomaliilor electrocardiografice tranzitorii ST-T, pana la stadiu fulminant cu aritmii, insuficienta cardiaca si deces. La unii pacienti miocardita simuleaza infarctul miocardic acut cu durere toracica, modificari electrocardiografice si niluri serice crescute ale enzimelor miocardice.


Examenul fizic este de obicei normal desi cazurile mai sere pot prezenta un zgomot I asurzit, impreuna cu un zgomot III si un suflu de insuficienta mitrala. O frecatura pericardica poate fi auscultata la pacientii cu pericardita asociata.
Desi miocardita virala este cel mai adesea autolimitata si fara sechele, afectarea sera poate fi recurenta si se poate ca miocardita virala acuta sa evolueze uneori catre o forma cronica si spre cardiomiopatie dilatativa. Pacientii cu miocardita virala prezinta adesea in antecedentele imediate boala febrila a cailor respiratorii superioare si o nazofaringita sau amigdalita virala pot fi evidente clinic. Izolarea virusului din materiile fecale, exsudate faringiene sau alte lichide biologice si modificarile titrurilor de anticorpi specifici sunt utile clinic.
Studiile experimentale sugereaza ca efortul poate fi nociv in cazul pacientilor cu miocardita si activitatea intensa ar trebui interzisa pana cand electrocardiograma revine la normal. Pacientii care dezvolta insuficienta cardiaca congestiva raspund la masurile uzuale (digitala, diuretice, restrictie de sare), dar ei par sa fie neobisnuit de sensibili la digitala. Aritmiile sunt obisnuite si uneori sunt dificil de controlat. Au fost constatate decese atribuite insuficientei cardiace, tahiaritmiilor si blocului cardiac si pare prudent sa monitorizam electrocardiograma la pacientii cu aritmii, in special in timpul bolii acute.

MIOCARDITA PRODUSA DE VIRUSUL IMUNO-DEFICIENTEI UMANE (HIV)
( de asemenea modulul 308) Multi pacienti infectati HIV prezinta afectare cardiaca subclinica, incluzand revarsat pericardic, marire a camerelor drepte ale cordului si neoplazie. Afectarea clinica evidenta este intalnita la aproximativ 10% dintre pacientii HIV pozitivi, iar constatarea cea mai obisnuita este disfunctia ntriculului stang, care in unele cazuri pare a fi datorata infiltrarii miocardului de catre virusul insusi. La alti pacienti cordul este afectat de variate infectii oportuniste frecnte in SIDA cum sunt toxoplas-moza ca si de metastazele cardiace in sarcomul Kaposi. Manifestarile clinice ale afectarii cardiace pot fi incorect atribuite problemelor extracardiace concomitente, cum ar fi pneumonia. Aceasta confuzie este regreila, intrucat cardiomiopatia dilatativa din infectia HIV poate raspunde, cel putin pentru scurt timp, la tratamentul standard cu digitala, diuretice si vasodilatatoare.

MIOCARDITA BACTERIANA
Afectarea de cauza bacteriana a cordului este neobisnuita, dar atunci cand se intalneste, ea apare de obicei ca o complicatie a endocarditei bacteriene (caracteristic datorata Stafilococului auriu si enterococilor). Abcesele miocardice se pot forma la nilul inelelor valvulare si septului interntricular. Miocardita difterica se dezvolta la peste un sfert din pacientii cu difterie, este una din cele mai serioase complicatii si este cea mai obisnuita cauza de deces datorat difteriei (modulul 144). Afectarea cordului este datorata eliberarii unei toxine care inhiba sinteza proteinelor si determina un cord hipocontractil, flasc, dilatat; de asemenea, sistemul de conducere este frecnt afectat. Cardiomegalia si insuficienta cardiaca congestiva sera apar in mod caracteristic dupa prima saptamana de boala. Tratamentul prompt cu antitoxina este crucial; terapia cu antibiotice este de asemenea indicata, dar este mai putin urgenta.
BOALA CHAGAS Boala Chagas produsa de un proto-zoar - Trypanosoma cruzi - si transmisa de o insecta ctor (modulul 218), determina o miocardita difuza care, in mod caracteristic, devine evidenta ani de zile dupa infectia initiala. Este una din cele mai obisnuite cauze de boala cardiaca intalnita in America Centrala si de Sud; in regiunile rurale endemice poate fi afectata 20 pana la 75% din populatie. Un numar crescand de cazuri sunt descoperite in Statele Unite, pe masura ce pacientii emigreaza din zonele endemice. Desi numai aproximativ 1% din indivizii afectati prezinta boala acuta, ce poate include miocardita acuta, mai mult de o treime dezvolta afectare miocardica cronica multi ani mai tarziu. Forma cronica este caracterizata prin dilatarea catorva camere cardiace, fibroza si subtierea peretelui ntricular, formarea unui anevrism (in special la apexul ntriculului stang) si trombi murali. Insuficienta cardiaca cronica progresiva este regula si este asociata cu reducerea supravietuirii. Electrocardiograma este anormala la majoritatea pacientilor cu afectare cardiaca si evidentiaza in mod caracteristic bloc de ramura dreapta si hemibloc anterior stang, care pot evolua spre un bloc atriontricular complet. Eco cardio gr ama poate evidentia un model unic de hipokinezie a peretelui posterior al ntriculului stang si miscare a septului relativ pastrata. Aritmiile ntriculare sunt obisnuite si sunt observate in special in timpul si dupa efort; amiodarona administrata oral pare a fi eficienta in special in tratarea tahiaritmiilor ntriculare. Cauza decesului este fie insuficienta cardiaca congestiva netraila, fie o aritmie, o minoritate a pacientilor decedand datorita fenomenelor embolice. Tratamentul este orientat catre ameliorarea insuficientei cardiace congesti si a aritmiilor; boala progresiva a sistemului de conducere si blocul cardiac pot necesita imtarea unui pacemaker. Anticoagularea (daca e posibila) poate reduce riscul de tromboembolism. Tratamentul medical este adesea nesatisfacator sau indisponibil (in special in zonele rurale sarace), si o tactica mai promitatoare in ariile endemice a fost instituirea masurilor de sanatate publica, in special utilizarea insecticidelor pentru a elimina ctorul.



MIOCARDITA CU CELULE GIGANTE
Aceasta miocardita rara de cauza necunoscuta este caracterizata prin prezenta celulelor gigante multinucleate in miocard. Ea produce de obicei insuficienta cardiaca congestiva cu evolutie rapid fatala si aritmie la adultii tineri si de varsta mijlocie. La necropsie, trasaturile distincti includ marirea cordului, trombi ntriculari, arii serpiginoase de necroza miocardica vizibile in mod evident in ambii ntriculi si dovada microscopica a prezentei celulelor gigante intr-un infiltrat inflamator extins. Cauza miocarditei cu celule gigante ramane necunoscuta, desi ea se intalneste in asociere cu timom, lupus eritematos sistemic si tireotoxicoza. Desi s-a folosit terapia cu glucocor-ticoizi, nici o terapie nu s-a dodit a fi eficienta.


CARDITA LYME

( si modulul 178) Boala Lyme este produsa de o spirocheta transmisa de capusa si in Statele Unite este cea mai obisnuita in regiunile nord-estice, centrale superioare si pe Coasta Pacificului in timpul lunilor de vara. Aproximativ 10% din pacienti dezvolta afectare cardiaca simptomatica, manifestarile cele mai obisnuite fiind anomaliile de conducere nodala atriontriculara ca si consecintele lor, cum ar fi sincopa. Miopericardita concomitenta nu este neobisnuita si poate aparea disfunctia usoara asimptomatica a ntriculului stang. Ceftriaxona sau penicilina intranos este utilizata in toate cazurile, cu exceptia celor mai usoare forme de cardita Lyme, in care se administreaza amoxicilina sau doxiciclina oral. Este indicata spitalizarea si monitorizarea electrocardiografica la pacientii cu bloc atriontricular de gradul doi sau trei. Un pacemaker temporar poate fi necesar pentru blocul cardiac simptomatic; utilitatea glucocorticoizilor in tratamentul blocului cardiac este incerta, dar ei sunt de obicei administrati.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor