mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile venelor
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile venelor
» Crioglobulinemia mixta

Crioglobulinemia mixta







Se defineste ca prezenta de imunoglobuline care precipita reversibil la racirea serului.

Clinic se manifesta prin afectarea tegumentului sub diverse aspecte: prurit, purpura sculara, livedo reticularis, fenomenul Raynaud, ulcere. De asemenea a fost descrisa si o forma particulara de crioglobulinemie evoluand clinic cu urticarie cronica, sinovita, artralgii, mononevrita multiplex, semne de glomerulonefrita lent evoluti.

Un rol important in etiologia crioglobulinemiei mixte il are virusul hepatitic Ð' si mai ales C. Astfel, prelenta crioglobulinemiei in hepatita cronica Ðt este de 35-55 %, mai mare ca in hepatita cronica Ð' unde e de 15%.

Histopatologic prezinta semne de angeita cu necroza fibrinoida si cu infiltrate bogate in neutrofile, sculita fiind de tip leucocitoclastic. Vasculita se msoteste de anticorpi anticitoplasmica neutrofilica (ANCA) prezenta in ser in 60% din cazuri si de depozite difuze de IgM, IgG asociata la imunofluorescenta.



Glomerulonefrita e de tip membrano proliferati cu bogata infiltrare monocitara.

Diagnosticul pozitiv - crioglobulinele in ser detectate doar in 40 % cazuri, ceea ce face ca detectarea lor sa nu fie obligatone pentru diagnostic. Cea mai sensibila metoda de diagnosticare si convenabila din punct de vedere cost-cfioenta s-a dovedit a fi astfel, prezenta anti VHC si a FR la bolnavii cu sculita ( FR monoclonal tip WA fiind prezent in 100 % din cazurile de crioglobulinemie). Alte anomalii de laborator asociate sunt: VSH crescut, complementul scazut (In special C-2), Ñf globulinemie normala sau crescuta etc.

Tratamentul: terapia cu interferon urmareste reducerea viremiei in scopul scaderii crioglobulinemiei si a depunerii extrahepatice de complexe imune. Cura standard este cu a2b interferon (6- 12 luni, 3MU x 3/saptamana). Recidivele insa sunt frecvente. Asocierea Ribovirinei ofera rezultate preliminare inconjuratoare.


In formele cu glomeralonefrita se pot asocia Interferon + Metilprednisolon (puisiln i.v.) + glucocorticoizi orali + citostatice + plasmofereza (In formele grave, ca ultima masura).

Terapia imunosupresi (Ciclofosfamida) se foloseste doar in asociere cu Interferonul; folosirea sa izolata poate stimula replicarea virala si agra boala hepatica si sculita.
Cei ce nu raspund la Interferon se pot agra si pot deceda prin insuficienta renala.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor