mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Stresul anestezico-chirurgical sl morbiditatea postoperatorie
Index » Tulburari ale homeostaziei » Stresul anestezico-chirurgical sl morbiditatea postoperatorie
» Perioada postoperatorie

Perioada postoperatorie







Patogenia morbiditatii postoperatorii, care nu este data de unele imperfectiuni ale tehnicii chirurgicale, este predominant determinata de raspunsul la agresiunea chirurgicala.
Pentru ameliorarea rezultatelor si accelerarea recuperarii trebuie luati in considerare mai multi factori, care intarzie recuperarea postoperatorie:
Durerea
Durerea, constant intalnita in perioada postoperatorie, poate amplifica raspunsul neuro-endocrin la agresiune, reflexele vegetative, greata, ileusul si spasmele musculare, contribuind la intarzierea resilirii functionale.
Durerea postoperatorie (DPO) este frecventa, cicatrizarea producand o durere de tip inflamator cu o participare hiperalgica, cu o durata medie de 5-7 zile. Dupa numeroase studii incidenta DPO, severa si foarte severa, este de 50% controlul terapeutic al acesteia fiind de multe ori insuficient (25).
Durata postoperatorie a fost intens studiata in ultimele decenii, concluzia fiind ca analgezia multi-modala sau "balansata\", dezvoltata specific pentru fiecare procedeu chirurgical, poate oferi suficienta analgezie pentru a permite mobilizarea precoce si reabilitarea (69).


Pentru interventiile chirurgicale mici si mijlocii analgezia se poate realiza prin abord multimodal utilizand anestezice locale la locul inciziei si administrarea sistemica de Paracetamol, antiinflama-toare nonsteroide non-aspirinice (NSAID) si opioide intermediare: codeina, dextropropoxiphene sau Tra-madol. Nu isi mai gasesc locul in tratamentul actual al durerii postoperatorii aspirina, antispasticele si noradrenalina (25, 68).
Pentru durere postoperatorie severa se recomanda in primul rand tehnici de anestezie regionala: blocaje regionale centrale cu anestezic local si morfinic (rahianestezie, peridurala), blocaje de plex (ex. blocaj de plex axilar) sau blocaje de ner periferici (ex. blocaj de ner intercostali, analgezie intrapleurala). O alternativa inca frecvent utilizata, desi mai putin eficienta, este administrarea sistemica de opioide puternice ca morfina, sau agonisti/ antagonisti ca Nalbufina sau Buprenorfina. Pentru morfina, care ramane produsul de referinta pentru analgezia postoperatorie la adult si la copil, calea de administrare poate fi i.v., in bolusuri repetate, i.v. sub forma de analgezie controlata de pacient (ACP), sau subcutanat (25, 68).
Tratamentul durerii postoperatorii, realizat in conditii optimale, nu este suficient per se pentru ameliorarea morbiditatii postoperatorii. Totusi, tratamentul eficient al durerii postoperatorii este o conditie esentiala pentru imbunatatirea rezultatelor postoperatorii. Integrata intr-un program activ de reabilitare analgezia postoperatorie poate reduce raspunsul la agresiune, reduce disfunctiile organice, amelioreaza motilitatea gastrointestinala, permitand nutritia enterala precoce si usurand mobilizarea precoce (25, 68, 98).

Imunosupresia
Actiunea globala a interventiei chirurgicale asupra imuniitatii este depresoare (68, 119). Interventiile chirurgicale majore produc imunosupresie manifestata prin reducerea raspunsului hipersensibilitatii intarziate, reducerea raspunsului anticorpilor dependenti de celulele T, reducerea productiei de IL-l, de interferon gama si reducerea blastogenezei celulelor T. in acelasi timp functiile neutrofilelor si macrofageior sunt stimulate cu cresterea productiei de radicali liberi de oxigen, cresterea productiei de TNF si cresterea chemotaxiei (68, 119). Interventiile chirurgicale mici sau cele minim invazive produc modificari multi diminuate.


Transfuzia de sange amplifica imunosupresia postoperatorie (88).
Consecintele clinice ale imunosupresiei sunt cresterea susceptibilitatii ia infectii si probabil o recurenta a cancerului dupa chirurgia oncologica.
Au fost facute mari eforturi in incercarea de a modifica depresiunea imunitara posttraumatica: utilizarea thimopentinei, folosirea imunoglobulinelor, utilizarea factorului stimulator al coloniilor, folosirea glutaminei, argininei si a acizilor grasi omega-3 etc. Cu toate ca unele studii au demonstrat rezultatele partial favorabile, nu pot fi inca facute recomandari clinice.
Reducerea extensiei traumei chirurgicale prin interventii minim invazive este singura masura terapeutica considerata eficienta in reducerea imunosupresiei si a riscului de infectii (70).
Greata, varsaturile si ileusul
Greata, varsaturile si ileusul sunt printre cele mai comune fenomene postoperatorii. Pe langa neplacerea pe care o provoaca, reprezinta factori determinanti ai recuperarii postoperatorii, deoarece impiedica alimentatia enterala precoce, care reduce complicatiile infectioase postoperatorii si reduce in acelasi timp caolismul. Patogenia acestor tulburari este multifactoriala, fiind in relatie cu tipul de chirurgie, cu tehnica anestezica si cu utilizarea opi-oidelor (42). Tratamentul recomandat pentru greata si varsaturile postoperatorii include utilizarea anti-emeticelor: Droperidol, Propofol, dexametazona si cu efectul cel mai eficient, antagonistii receptorilor de tip 3 ai serotoninei (Ondansteron, Dolasetron) in asociere cu tratamentul antalgic eficient cu anestezicele locale si NSAID si etarea folosirii morfi-nicelor (42).
Utilizarea periduralei continue cu anestezice locale are, pe langa efectul analgetic eficient, si un efect de combatere a ileusului postoperator, facilitand in acest fel nutritia enterala precoce si recuperarea postoperatorie (98).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai