mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Modificari fiziopatologice produse de agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Modificari fiziopatologice produse de agresiune
» Compensarea cardio-vasculara

Compensarea cardio-vasculara







Sistemul cardio-scular reprezinta unul din efectorii cei mai importanti ai raspunsului la agresiune. Printr-o serie de modificari compensatorii sistemul cardio-scular incearca sa realizeze adaptarea optima a organismului la diversitatea de situatii postagresive (110).In ultimul deceniu s-a demonstrat ca "Sindromul de raspuns inflamator sistemic\" (SRIS) reprezinta forma de manifestare comuna, care grupeaza componentele raspunsului organismului la agresiuni diverse, cum ar fi stresul chirurgical, trauma, pancreatita si infectia. Cu toate aceste similitudini, din punct de vedere cardio-scular trebuie acceptata existenta unui spectru al modificarilor, care riaza de la o compensare adecta pana la disfunctii severe.
Modificarile hemodinamice ce apar in mod obisnuit dupa o interventie chirurgicala de amploare medie (sau o trauma de aceeasi amploare) sunt determinate de necesitatea mentinerii oxigenarii tisulare adecte in conditiile consumului de oxigen din perioada postagresi imediata. Aceasta se realizeaza prin cresterea transportului de oxigen (DO2) si/sau cresterea extractiei periferice de oxigen (ExO2). in perioada postoperatorie imediata DO2 creste rapid prin cresterea debitului cardiac. La un bolnav cu sistem cardio-scular indemn DC se poate tripla in perioada imediat postoperatorie. Aceasta marire este asigurata prin cresterea presarcinii ventriculului stang si prin cresterea frecventei cardiace. Posibilitatile de crestere a ExO2 sunt limitate la om la cea. 60%. La o loare de extractie superioara lorii de 60% consumul de oxigen (VO2) devine de-


pendent de aportul de oxigen (DO2), care atinge o loare critica (DO2 critic) care corespunde unei lori de SvO2 de 40% (75).
Adaptarea la hipovolemie reprezinta o alta modalitate de adaptare a sistemului cardio-scular la agresiune. Raspunsul reflex simpatoadrenergic la hipovolemie, declansat de baroreceptori, determina o reactie hemodinamica de tip hipodinamic caracterizata prin: venoconstrictie, tahicardie, cresterea fortei de contractie miocardica, cresterea rezistentei sculare periferice, umplere transcapilara. Aceste modificari de la nivelul macrocirculatiei si de la nivelul microcirculatiei au un sens compensator limitand temporar efectele hipovolemiei prin redistribu-tia regionala a fluxului sangvin ("centralizarea circulatiei\") si mentinerea unei presiuni arteriale suficiente pentru asigurarea unui flux sangvin coronarian si cerebral adect. Persistenta hipovolemiei si implicit a actirii simpatoadrenergice transforma aceasta reactie adaptati compensatorie in cauza determinanta a producerii disfunctiilor si leziunilor organice prin hipoperfuzie tisulara (77).
Spre deosebire de reactia adaptati a sistemului cardio-scular normal la SRIS sau hipovolemie, sepsisul sever, socul septic si SDOM se caracterizeaza pe hemodinamic printr-un raspuns hiperdinamic, care realizeaza o compensare deficitara, reactia hiperdinamica se manifesta prin scaderea rezistentei sculare periferice, perturbari grave ale permeabilitatii capilare cu iesirea plasmei in spatiul interstitial, debit cardiac normal sau crescut in ciuda scaderii precoce a contractilitatii miocardice si o concentratie de oxigen crescuta in sangele venos amestecat (SVO2 crescuta) (110, 117). intr-ader, compensarea cardio-sculara in timpul stresului chirurgical si al sangerarii controlate terapeutic este eficienta si suficienta pentru a asigura resilirea homeostaziei si, implicit, evolutia spre vindecare. Situatia este diferita in prezenta unui raspuns inflamator exagerat determinat de o infectie sau de o trauma severe. in acest context, sistemul cardio-scular este el insusi afectat, iar modificarile hemodinamice isi pierd caracterul compensator si devin inadecte pentru supravietuire (110, 117).In timpul raspunsului inflamator sistemic exagerat (ex. sepsis sever, soc septic SDOM) functia ventriculara este anormala. Desi debitul cardiac este normal sau chiar crescut, fractiile de ejectie ale ambilor ventriculi sunt reduse, iar volumele de la sfarsitul diastolei sunt crescute. Reducerea functiilor ventriculare apare la 24-48 de ore de la debutul agresiunii, si este reversibila la supravietuitori in 5-l0 zile dupa revenire. in general, durata starii cardio-sculare hiperdinamice cu reducerea functiei ventriculare determina prognosticul pacientilor cu sepsis sever. Normalizarea parametrilor hemodinamici in 24 de ore are semnificatia unui prognostic favorabil.In situatia unui stres chirurgical obisnuit compensarea cardio-sculara normala poate fi influentata de bolile cardio-sculare preexistente, in special de boala coronariana, care poate impiedica desfasurarea elementelor compensatorii (104). Desi mecanismul exact al disfunctiei cardiace, ce apare in sindromul de raspuns inflamator sistemic, nu este cunoscut inca. S-a demonstrat cu certitudine implicarea, in producerea depresiunii miocardice a unor mediatori ca: TNF-alfa, IL-l, 2, 6, 8.. si radicalii liberi de oxigen (10).





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai