mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


O
Index » Termeni medicali » O
» Oxiuroza

Oxiuroza







Oxiuriza este o boala parazitara provocata de infestarea colonului cu un vierme, Enterobius rmicularis, denumit in mod obisnuit oxiur.
Aceasta boala, adesea familiala, este parazitoza infantila cea mai frecnta in tarile temperate, fiind evocata in expresia curenta "a aa viermi".
Parazitii adulti seamana cu mici filaŽmente albe, de mai putin de 1 centimetru lungime. Ei traiesc la suprafata mucoasei colonului fiintelor umane. O data fecundat, viermele femela parcurge intreg colonul si isi depune ouale embrionate si infestante pe pielea din jurul anusului, inainte de a muri.
Miscarile viermelui femela provoaca mancarimi, care determina scarpinatul in jurul anusului. Ouale se prind sub unghii, si este suficient ca persoana sa-si duca degetele la gura pentru ca sa le inghita sau sa le depuna pe alimentele pe care le imparte cu alte persoane pentru ca procesele de autoinfestare si de contaminare sa se anclanseze. Copin mai pot transporta ouale si pe jucarii sau pe pleduri, riscand astfel transmiterea bolii.
Ouale ingerate eclozeaza in intestin, se transforma in lar si devin adulte dupa doua pana la sase saptamani.
Tulburarile provocate de o oxiuroza sunt mai putin importante la adulti decat la copii. Pruritul (mancarimea) anal, speral si nocturn, este un semn important de oxiuroza.
Tratamentul, aplicat in aceeasi zi intregii familii, consta in administrarea de medicamente andhelmintice, curatarea pardoselilor camerelor si fierberea cearsafurilor, lenjeriei de corp, pijamalelor, camasilor de noapte etc.



Articole care vorbesc despre Oxiuroza


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Termeni medicali:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai