mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea creierului
Index » Sanatatea familiei » Sanatatea creierului
» Niacina - pastila universala pentru memorie

Niacina - pastila universala pentru memorie







De vreme ce niacina (cunoscuta si sub numele de acid nicotinic, niaciamida si nicotinamida) este o vitamina atat de obisnuita, gasita in mai toate suplimentele, putina lume isi da seama ce puteri are asupra creierului. Niacina este unul dintre principalii stimulenti ai productiei de energie in uzinele minuscule ale celulei, mitocondriile. Aceasta ii da un loc special in protectia creierului, fiindca, fara energie suficienta, celula cerebrala functioneaza mai putin eficient; de asemenea radicalii liberi au efecte daunatoare mai accentuate asupra genelor celulei, pu-tandu-se ajunge ia moartea acesteia.
Nu e de mirare ca in studii se arata ca niacina poate aa consecinte profunde asupra functionarii
creierului.
Niacina poate contribui la imbunatatirea memoriei adultilor de orice varsta. Psihologii olandezi de la Unirsitatea Libera din Amsterdam au testat megado-ze din doua forme de acid nicotinic pe 96 de adulti sanatosi. Unii au luat chiar vitamina, altii un placebo, timp de opt saptamani. Cercetatorii le-au testat memoria pe termen scurt, pe termen lung si memoria senzoriala inainte si dupa luarea pastilelor.


Concluzie: Niacina a imbunatatit memoria cu 10-40% in atie cu un placebo. A actionat in creierele tinere, de varsta mijlocie si batrane, stimuland memoria pe termen scurt, lung si senzoriala. Cercetatorii considera ca niacina imbunatateste transmiterea impulsurilor electrice intre neuroni, imbunatatind circuitele memoriei pe termen scurt. La varstnici, ea inlesneste si consolidarea pe termen lung a memoriei, favorizand sintetizarea proteinelor necesare pentru a transforma memoria pe termen scurt in memorie pe termen lung. Cum actioneaza?
Nicotinamida este una dintre substantele nutriti despre care se stie ca stimuleaza generarea de energie in mitocondria celulei. Exista do considerabile ca vitamina lupta impotriva radicalilor liberi. Poate preni efectele negati si contribui la repararea ubelor produse ADN-ului de radicalii liberi. In plus, poate proteja neuronii din substanta neagra, partea creierului afectafa de Parkinson, de neurotoxi-nele generatoare de radicalii liberi.


Intr-un experiment spectaculos, cercetatorul Flint Beai de la Harvard a reusit sa diminueze deteriorarea celulei nervoase specifice bolilor Parkinson si Alzheimer folosind niacina. El a descoperit ca folosind niacina alaiuri de coenzima antioxidante QIO a putut preni distrugerea celulei cerebrale mitocon-drice atunci cand QIO singura a fost ineficace.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai