mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Planning familial
Index » Sanatatea familiei » Planning familial
» Intreruperea sarcinii

Intreruperea sarcinii


Share



intreruperea sarcinii este o problema emotiva si controrsata, iar decizia ducerii pana la capat a unei sarcini este rareori una usoara. Oricum pentru majoritatea femeilor chiar daca sarcina a aparut din cauza norocului, nefolosirea corecta a metodelor contracepti, problemele continuarii unei sarcini nedorite sunt in mod general mult mai mari decat acelea ale intreruperii sarcinii.


Cuprins:

întreruperea sarcinii

Tehnici de avortare

Probleme şi pericole ale sănătăţii

ComplicaŢii emoŢionale ale avortului


întreruperea sarcinii

sus sus
Confirmarea sarcinii
Neapariţia într-o lună a menstruaţiei constituie primul semn al sarcinii. Altele pot fi senzaţii de greaţă, repulsie pentru anumite mâncăruri şi urinări dese. La 14 zile după neapariţia menstruaţiei un test de urină poate confirma sarcina. Deşi există echipament pentru testare la domiciliu, acestea nu sunt demne de încredere, iar o mostră dintr-o urină de dimineaţă pusă într-o sticluţă curată, poate fi dusă unui doctor, unei clinici ori unui cabinet de confirmare a sarcinii. Rezultatele se pot cunoaşte în câteva ore.
Alegerea unui avort
O dată ce o femeie a decis să aibă un avort, timpul devine important. Deşi în unele părţi ale lumii avorturile pot să aibă loc până în a 28-a săptămână (atunci se consideră că fătul începe o existenţă separată) ele nu au loc de obicei decât după a 12-a săptămână şi foarte rar după săptămâna 20.

Legile avortului
Avortul este în multe ţări ale lumii o metodă de control al naşterilor. S-a estimat că aproape 1 din 4 sarcini se întrerup legal sau ilegal. A existat o democratizare treptată a legilor avortului şi azi mai mult de 75% din populaţia globului trăieşte în ţări în care avortul este mai mult sau mai puţin legal; dar legile şi posibilităţile diferă.
Sfaturi cu privire la avort
Dacă descoperiţi că sunteţi însărcinată, dar nu sunteţi sigură că vreţi să păstraţi sarcina, trebuie să consultaţi un medic, o clinică de planificare familială ori un cabinet de consultanţă cu privire la sarcină pentru a informa despre tehnicile şi procedurile avortului.

Tehnici de avortare

sus sus
ASPIRAŢIA ENDOMETRIALA
Cunoscută şi sub numele de intercepţie sau aspiraţie endometrială este o metodă de avort, ceea ce înseamnă că se poate face până la 2 săptămâni de la data la care trebuia să apară menstruaţia, deci înainte ca diagnosticul de sarcină să poată fi clar stabilit, (vezi pag. 366 pentru întrebuinţarea sa ca metodă contraceptivă post - coitală)
în anumite cazuri, acest procedeu nu a fost utilirzat ca tehnică de avort, ci ca o modalitate de a îndepărta durerile şi disconfortul menstrual prin extragerea mucoasei uterine printr -o operaţie rapidă. în acest caz se numeşte extracţie menstruală.
DILATAŢIA ŞI EVACUAREA
Numită şi chiuretaj prin vid, avort prin aspiraţie, STOP (formula mnemotehnică pentru avort prin aspiraţie=suction termination of pregnancy), dilataţia şi chiuretajul este metoda cea mai răspândită de avort, în zilele noastre. Este rapidă, se face foarte uşor, are loc în clinici sau spitale speciale, şi prezintă riscuri reduse pentru complicaţii. Embrionul este îndepărtat din uter prin aspirarea sa printr-un tub care comunică cu cervixul (colul uterin). Tehnica este utilizată până la 7 -12 săptămâni după ultima menstruaţie, perioadă după care embrionul este prea mare pentru a fi avortat prin această metodă.

Procedura
Sunt necesare destul de puţine pregătiri. Se testează grupa sangvină, iar femeia nu trebuie să mănânce nimic 6 ore înainte de operaţie. Nu e nevoie să se radă părul pubian. După examenul intern, pacientei i se introduce valva şi i se efectuează anestezie locală sau generală.
Revenirea
Acest avort durează 10 minute, iar perioada de repaus de după intervenţie, 2- 3 ore. Dacă se face în spital, pacientele pot să stea o zi. Recuperarea se face rapid, deşi activităţile care necesită efort trebuie evitate, câteva zile. Crampe şi sângerări pot să apară până în ziua a 7 -a. Ciclul normal se instalează la 4 - 6 săptămâni după avort. Sunt doctori care recomandă întreruperea contactului sexual pentru 24 săptămâni, precum şi introducerea de tampoane în interior.

PILATAŢIA ŞI CHIURETAJUL
înainte de dezvoltarea metodei de aspiraţie, dilataţia şi chiuretajul a fost metoda cea mai întrebuinţată pentru avorturile provocate, înainte de a 12 - a săptămână. Se mai foloseşte încă în ginecologie, ca tratament pentru menstruaţiile prea dureroase. După dilatarea colului uterin, se raclează uşor cu o chiuretă conţinutul uterului. în comparaţie cu avortul prin aspiraţie, dilataţia şi chiuretajul este o metodă mai dureroasă, care necesită anestezie generală şi prezintă riscul perforării sau infecţiei.
Dilatarea
Se foloseşte un dilatator de metal bine şlefuit, cel mai mare fiind de mărimea unui deget. O spatulă ţine pereţii vaginali deschişi. După ce se face dilataţia, se susţine cervixul cu o pensă. Apoi se introduce chiuretă în uter până când ajunge la embrion.
Chiuretajul
Când se foloseşte numai chiuretajul ca metodă de avort, se dilată mai întâi colul uterin, după cum s-a descris mai sus. Apoi se introduce în uter o chiuretă, adică un instrument subţire de metal cu vârful ca un burete. Se zgârie uşor fătul (embrionul) şi placenta şi se extrag cu forcepsul.

AVORTUL PROVOCAT
In cazul avortului într-o perioadă de gestaţie avansată, acesta se provoacă printr-o metodă asemănătoare cu inducerea travaliului. Din moment ce se aseamănă cu o naştere normală, acest avort este mult mai traumatizant decât cel din primele luni de sarcină. Riscurile sunt mult mai mari, pot să survină hemoragii, infecţii, şoc şi avortarea incompletă. Iată de ce avorturile din ultimele luni de sarcină sunt mai rare şi se fac în spital.
Procedura
Sub anestezie locală, se face amniocenteză. Se extrage lichidul amniotic şi este înlocuit de o substanţă care provoacă avortul, de obicei o soluţie salină foarte concentrată. Fătul moare, iar în 6 -48 de ore colul uterin se dilată. Apar contracţiile care duc la expulzia fătului şi a placentei. Mai nou, se folosesc prostaglandine (hormoni produşi pe cale naturală). Aceştia stimulează contracţiile uterului, ducând la avortare, mai rapid decât soluţia salină, şi sunt mai sigure. Ele se îndepărtează prin vagin în modul cel mai rapid, mai natural şi mai puţin riscant.
HISTER0T0M1A
A nu se confunda cu histerectomia. Este o metodă de avort în ultimele luni, care astăzi se foloseşte foarte rar. Se aseamănă cu o mini-cezariană, presupunând o intervenţie chirurgicală complicată şi spitalizare. Dintre toate tehnicile de avort provocat, nu numai că este cea mai complicată, dar comportă şi cel mai mare risc de infecţie.

Probleme şi pericole ale sănătăţii

sus sus
AVORTUL ILEGAL
Figura de mai jos arată câteva din leziunile fizice care apar în cazurile avortului ilegal. Când avortul nu se poate faceîntr -un mediu spitalicesc, se încearcă tot felul de tehnici empirice, de autoprovo-care a avortului chiar, încă destul de răspândite. Cam 30 - 50 % din decesele la naştere şi în caz de graviditate sunt date de avorturile empirice şi autoinduse. Se folosesc multe metode, care mai de care mai periculoase sau cu puţine şanse de reuşită. Dintre metodele cele mai frecvente, care sunt însă fatale, fac parte inserţia unor obiecte sau pomparea de lichid sau de aer în uter. Un argument în favoarea legalizării avorturilor ar putea fi dat de stoparea avortului fatal, în condiţii septice.

ComplicaŢii emoŢionale ale avortului

sus sus
Nu este uşor de luat decizia provocării unui avort. în multe ţări, restricţiile medică legale cu privire la legalitatea avortului vor să se asigure că îndeplinirea lui se face numai pentru nişte motive bine întemeiate. Multe femei au avut dificultăţi în a avorta într-un mediu medical, deci trebuie uneori să părăsească ţara respectivă. Oricât de ciudat ar părea, emoţiile precum vina şi regretul în cazul unui avort sunt mai rare dacă femeia se luptă să-şi ducă la îndeplinire propria ei decizie.
Problemele emoţionale apar dacă femeia este obligată să ia o decizie sub forţa împrejurărilor, înainte de a se obişnui cu implicaţiile afective ale sarcinii sau dacă trebuie să adopte această hotărâre, fiindcă, îi este impusă într-un fel sau altul de cei din jur. Prin urmare, furia se interiorizează, ducând la depresie, deci suferinţe îndelungate.
Chiar femeile care au decis singure asupra avortului au sentimente contrarii. Uneori se simt vinovate sau incapabile de a deveni mame, alteori se simt înciudate că au lăsat fertilitatea să le scape de sub control. Dacă avortul legal nu se poate întreprinde într-o singură zi, se amplifică stresul. Codurile morale şi religioase stricte influenţează decizia femeilor.

După ce are loc: avortul, în cazul gravidei care şi 1-a dorit, se manifestă o senzaţie de uşurare, de eliberare. Dar unele femei sunt iritate de faptul că avortul s-a petrecut în aşa fel, încât le-a cauzat suferinţe care se puteau evita.
Prin urmare e firesc să existe un dezgust faţă de sex pentru câtva timp după avort, mai ales dacă femeia şl-a pierdut încrederea în metoda contraceptivă pe care a întrebuinţat-o. Pe de altă parte, unele femei se simt mai puternice, pentru că au trecut printr-o experienţă care le-a dovedit că şi-au dus decizia la îndeplinire şi că au acţionat cum trebuia.
Consilierea
Consilierea înaintea avortului este extrem de binefăcătoare, pentru luarea deciziei, dar, din păcate nu e întotdeauna la îndemână. S-ar putea ca partenerul să-i ofere sprijin, dar este prea implicat afectiv în situaţie pentru a putea înţelege ce trebuie să îndure o femeie înainte şi după avort. Familia şi prietenii apropiaţi care nu condamnă decizia sunt persoanele cele mai indicate pentru sprijin, mai ales cele care au trecut la rândul lor prin această experienţă.
Dacă intervine depresia, atunci ar fi bine să se facă apel la organizaţii de întrajutorare, imparţiale, cum ar fi Bunul Samaritean etc.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai