mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cauzele sterilitatii
Index » Sanatatea familiei » Planning familial » Cauzele sterilitatii
» Endometrioza

Endometrioza


Share



La multe femei este depistata, in urma investigatiilor, drept cauza a sterilitatii endometrioza. Potrivit datelor unor autori, acestei boli revin 20 la suta din toate cazurile de sterilitate feminina. Fiecare a doua femeie bolnava de aceasta boala se confrunta cu diagnosticul de sterilitate.
Potrivit stiintei medicale moderne, endometrioza e una dintre cele mai frecvente afectiuni ginecologice ale femeilor de varsta reproductiva. Frecventa bolii este farizata, in primul rand, de degradarea fondului imunitar al intregii populatii, in general, si al femeilor, in particular. Au avut partea lor de contributie si folosirea pe larg a contraceptivelor hormonale, rata mare a arturilor, folosirea necontrolata a corticosteroizilor, administrarea, nu intotdeauna justificata, a antibioticelor, si alti factori. O influenta importanta au avut-o si noile metode instrumentale de investigatie si folosirea contraceptivelor intrauterine. Factorul ecologic si stresul sunt alti doi factori care si-au spus cuvantul din ce in ce mai puternic.
Uterul - organul proiectat de natura ca un leagan natural pentru urmasi - poate fi uneori un mediu chiar ostil pentru acestia. Membrana mucoasa a uterului este moale ca o perna si gata, in fiecare luna, sub influenta hormonilor sexuali, sa primeasca o noua viata si sa creeze conditii farabile dezltarii ei. Cum am mentionat anterior, dereglarile in transformarile ciclice ale mucoasei uterului pot fi uneori cauze ale sterilitatii.
Endometrioza organelor sexuale feminine este o anomalie a tesutului care acopera cavitatea uterului: celulele mucoasei cresc necontrolat, formand un fel de polipi sau de "buzunare\" adanc imtate in peretii uterului, care pot patrunde in trompele uterine, vagin, ovare si chiar abdomen. Endometrioza poate deregla procesul de maturizare a ovulelor, impiedica fuziunea dintre ovul si spermatozoid, si poate, de asemenea, compromite imtarea ovulului fecundat in peretii uterului. Tesutul crescut anormal poate fi depistat si in multe alte locuri, cum ar fi: peretii rectului, ca urinara sau uretra. Acest tesut se comporta exact la fel ca cel care acopera peretii uterului in mod normal, adica sangereaza periodic. Atat ca, aflandu-se in zone extrauterine, sangele nu se scurge din organismul femeii, ci se acumuleaza, ceea ce duce la formarea unor cicatrice in tesuturile afectate. Au fost inregistrate cazuri de tesut endometrial in plamani, in muschi, in extremitatile osoase.
Deoarece in cateva cazuri de sterilitate, endometrioza a avut un rol minimal, s-a opinat ca la dezltarea bolii contribuie factorul imunologic.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai