mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cauzele sterilitatii
Index » Sanatatea familiei » Planning familial » Cauzele sterilitatii
» Criptorhidismul

Criptorhidismul


Share



Criptorhidismul este una din cauzele frecvente ale sterilitatii masculine. Se manifesta prin necoborarea la timp a testiculelor in bursa scrotala, o boala intalnita destul de des printre baietei si chiar adolescenti. in lipsa unor conditii de dezvoltare normala, formarea de spermatozoizi este periclitata.
Testiculele se dezvolta in cavitatea abdominala si incep sa coboare treptat incepand cu a treia luna de viata. Coboara prin canalul inghinal, fiind sustinute in pozitia necesara de niste ligamente, iar coborarea testiculelor in scrot depinde in mare masura de acestea. Daca ligamentele se dovedesc a fi prea scurte si nu se pot intinde, atunci testiculele raman blocate in canalul inghinal. Daca testiculele lipsesc din scrot sau coboara doar temporar, spre exemplu in timpul bailor in apa calda si apoi se retrag inapoi in cavitatea abdominala, este necesara consultarea unui medic androiog, sau, in lipsa acestuia, a unui urolog sau a unui chirurg. Specialistii vor decide in fiecare caz in parte daca tratamentul este obligatoriu. Tendinta ultimilor ani este de a interveni chirurgical cat mai timpuriu posibil. De aceea, parintii trebuie sa se adreseze medicului inainte de a merge copilul la scoala. Interventiile chirugicale la adulti nu dau rezultate.
Daca raman in canalul inghinal, testiculele se supraincalzesc permanent, luand temperatura corpului, ceea ce impiedica dezvoltarea lor normala si, in consecinta, diminueaza capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza ovulul. Dar si mai periculos este faptul ca in 10-l2 ani, supraincalzirea permanenta poate conduce la dezvoltarea unor tumori maligne, la care sunt foarte predispune tesuturile embrionare in general, adica tesuturile care participa la reproducere si procreare.
Mai exista insa si alte doua pozitii ale testiculelor, care necesita o atentie la fel de sporita ca si criptorhidismul. in unul din cazuri - ca urmare a unei supraraciri sau a unui traumatism mecanic in timpul actului sexual, testiculul "se ascunde\" in canalul inghinal si trebuie readus inapoi in scrot cu mana. A doua - testiculul "se ascunde\" in permanenta in canalul inghinal si la incercarile de a-l cobori in scrot, se "furiseaza\" inapoi. Regula e aceeasi: cu cat sunt mai rar testiculele la locul lor, cu atat mai mare este riscul de sterilitate. Iar in cazul unor ligamente mai lungi, exista riscul rasucirii lor. itorilor barbati le recomandam din frageda tinerete sa-si studieze bine organele genitale, pentru a se adresa medicului la timp.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai