mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
» Seboree

Seboree







Este o afectiune determinata genetic, care se caracterizeaza prin dereglarea functiilor glandelor sebacee, modificari cantitative si calitative ale sebumukii pielii. O mare importanta patogenetica are dereglarea echilibrului fiziologic dintre androgeni si estrogeni, in directia cresterii relative a structurii androgenilor. S-a silit o legatura intre starea functionala a glandelor sebacee si modificari ale hipofizei, suprarenalelor, glandei tiroide, starii functionale a sistemului nervos, carenta vitaminelor Bl, B2, B6, biotinei si fermentilor, decarboxilaza si proteinaza.
Exista doua tipuri de seboree: uscata si grasa. La randul ei, seboreea grasa se subimparte in: lichida si solida, in functie de consistenta sebumului pielii, care depinde de structura ei fizico-chimica. Unii bolnavi pot avea seboree mixta: pe unele portiuni de piele se manifesta simptomele seboreei uscate, iar pe altele - ale celei grase.In seboreea grasa, sebumul pielii are o consistenta lichida si, de obicei, se scurge, abundent, din foliculii seboreici. in seboreea grasa solida, pielea este grasa, dar grasimea respecti este condensata si atat de amestecata cu solzisori cornosi care se descuameaza, incat se creeaza impresia unei derme uscate care adesea se rideaza.


Seboreea uscata este o afectiune legata de hipofunctia glandelor sebacee. Se manifesta prin uscaciunea pielii, descuamare, focare eritematoase. Pe pielea capului se produce o descuamare abundenta (matreata), se obser uscaciunea si subtierea firelor de par. Se pot dezvolta eczeme si alopecie.
Pe pielea fetei, mai frecvent, se intalnesc forme mixte (seboree combinata), cand, de exemplu, pe pielea fruntii, a nasului, barbiei, se constata seboree grasa, iar pe pielea obrajilor si, uneori, a capului, seboree uscata.
Tratarea seboreei si a complicatiilor ei este complexa si tine seama de afectiunile care o insotesc, precum si de rsta.In primul rand, sunt necesare eliminarea dereglarilor endocrine, si a afectiunilor tractului gastro-intestinal, cresterea rezistentei organismului, efectuarea unei terapii antistafilococice si vitaminizante.
Tratamentul de uz extern depinde de forma afectiunii: solutii alcoolice de acid salicilic, rezorcina, solutii de sulfat de cupru, zinc, sulf, ihtioi, unguente gudrono-sulfuroase etc.
Un loc important in terapia seboreei, le revine preparatelor cu proprietati estrogene - infuzie din conuri de hamei, frunze de urzica mica si moarta. Se prefera utilizarea preparatelor de aloe, pastarnac, patlagina, iarba-rosie, soc, datorita actiunii lor similare cu cea a hormonilor. Se recomanda preparate cu proprietati stimulatoare, cum ar fi: extract de eleuterococ, tinctura de aralia, ginseng, lamai etc.
Pentru lichidarea unor posibile dereglari functionale ale tractului digestiv si ficatului, care influenteaza negativ cursul bolii, se efectueaza fitocorectie prin administrarea unor infuzii de radacini de iarba-grasa, patlagina, flori de calendula si o serie de alte te {a se vedea Neurodermita atopica). Totodata, trebuie respectata o dieta.
Manifestarile seboreei se agraveaza, adesea, in conditii de mutatii psiho-emotionale. De aceea, tratamentul include fitopreparate sedative din leriana, bujor, hamei, passiflora, talpa-gastei si alte te.
Terapia externa a seboreei foloseste mult preparate de origine vegetala, fapt pentru care, se aleg acele te care exercita actiune antiinflamatorie, anlialergica, astringenta, antimicrobiana si tonifianta. Se utilizeaza nu numai preparate medicinale, dar si cosmetice. E de dorit ca acestea sa alterneze, la iO-l2 zile, dand posibilitatea pielii sa reactioneze la unele sau ahele dintre componentele fitopreparatelor.
Pentru cresterea reactivitatii organismului si intarirea sistemului nervos, bolnavilor cu acnee vulgara li se recomanda preparate din iarba de talpa-gastii, radacina si rizom de leriana, amestec calmant, lagohilus mirositor, tinctura de bujor sau passiflora, rizom si radacini de albastrea - cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, timp de 4 saptamani.
Ca produse fortifiante, adaptogene, in scopul reglarii functiilor glandelor cu secretie interna, al cresterii reactivitatii organismului, se recomanda:
- extractul de eleuterococ - cate 30 de picaturi, dimineata si in cursul zilei, inainte de masa, timp de 5 saptamani;
- tinctura de aralia - cate 40 de picaturi dimineata si in cursul zilei, inainte de masa, timp de 4 saptamani;
- saparal - cate o leta, de 3 ori pe zi, dupa masa, timp de 4 saptamani;
- safinor - cate o leta, de 3 ori pe zi, timp de 4 saptamani, in acnee, adesea, se obse o mai intensa activitate androgena;
de aceea, in tratamentul complex, este bine venita includerea
telor si preparatelor cu actiune extrogena: conuri de hamei, frunze de salvie, sub forma de infuzii.
Frecvent, in acnee, dar mai ales in cea cronica, se constata modificari ale meolismului carbohidratilor, ceea ce necesita o anumita corectie in folosirea infuziei din frunze de urzica, afine, radacina de brusture, pastai de fasole (golite de boabe) etc.In tratamentul complex al acneei trebuie prezuta vitaminoterapia, respectiv infuzie de fructe de maces, ceai vitaminizat.
Daca pe parcursul supravegherii apar anumite modificari ale tractului gastro-intestinal, atunci se impune o fitocorectie in utilizarea amestecului de ierburi pentru aciditate marita sau scazuta a sucului gastric ( Neurodermita atopica).


De mare importanta in acnee este terapia externa. S-a remarcat efectul pozitiv al pastei (terciului) din frunze proaspete de patlagina, in prealabil udate cu apa clocotita, precum si actiunea sucului de patlagina, sub forma de comprese.
Concomitent, se impune curatarea zilnica a tenului, stergerea cu preparate pe baza de alcool si antiseptice, care contin sunatoare, eucalipt, salvie, calendula etc.


Produse populare


1. Se fac cataplasme din infuzie de coada-calului de camp (1:10).
2. Se fac cataplasme cu macerat din radacina de nalba-mare in apa rece: 6 gr. la 200 mi,
3. Peste o lingurita cu frunze de salvie medicinala se toarna un pahar cu apa clocotita, se lasa sa fiarba, mocnit, pe foc mic, timp de 3-5 minute. Cu infuzia calda se fac cataplasme.
4. Se fac cataplasme din tinctura de calendula in alcool de 40° (1:10)-o lingurita cu tinctura se dizol in 200 ml de apa.
5. Se unge fata cu ulei de migdale. Pentru ca uleiul sa nu rancezeasca, i se adauga 0,08-0.1 gr. de tinol sau 1% acid salicilic.
6. Infuzie de musetel 1:10 se foloseste pentru cataplasme, in dermatita seboreica. Este eficienta si in seboreea grasa a fetei.
Azulen si ulei eteric se gasesc in florile de musetel, exercitand O actiune antiinflamatoare, iar azulenul - si una antialergica.
O lingura cu fiori se opareste cu 1-2 pahare cu apa clocotita si se tine 3-5 minute pe foc mic. Cataplasme fierbinti din flori de musetel de farmacie se aplica pe acnee, mai ales pe cosurile flegmonice.
7. Iarba uscata de podbal se marunteste pana se face pulbere si se amesteca cu unt de ca topit, pana se obtine o alifie care se maseaza la radacina firelor de par, apoi se leaga capul cu un batic care se tine 2 ore.
Se unge pielea capului o data pe zi, pana la disparitia matretii.
8. Se spala capul, de 2 ori pe zi, cu decoct din iarba de busuioc salbatic. Dupa spaiare, nu se sterge complet, ci se lasa usor umed.
9. Peste 100 gr. de radacini de turtita-mare se toarna 1 1 de apa. Se fierbe in clocot doar pe jumatate. Se raceste decoctul si se filtreaza prin tifon. Cu acest produs se umezeste pielea capului de 1-2 ori pe zi. Matreata dispare si parui creste repede. Daca faceti provizii de radacini, pastrati-le in stare congelata.
10. Se amesteca urzica, salvie, sunatoare, captalan. Peste o lingura cu acest amestec se toarna un pahar cu apa clocotita si se infuzeaza timp de o ora. Se maseaza la radacina parului, o data pe zi, impotri matretii si a caderii parului.
11. Se amesteca, in parti egale, patlagina, musetel, salvie, urzica, sorf. Peste o lingura cu acest amestecase toarna 1 pahar cu apa clocotita, se infuzeaza o ora, se filtreaza. In infuzie se adauga miez de paine neagra, pana se obtine o pasta. Cu mixtura calda se frectioneaza pielea capului, dupa care se acopera cu o caciulita din material plastic. Dupa 2 ore, se clateste cu apa calda, fara sapun, si se usuca parul la aer.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024